De spookverhalen van Darynda Jones

Darynda Jones is de auteur van Eerste steen rechts en Tweede steen links. Een succesvolle serie over een stoere privédetective met paranomale gaven. Chicklit.nl interviewde haar over haar boeken en haar eigen paranomale spook-ervaringen.Chicklit.nl: Hoe is jouw liefde voor schrijven ontstaan? Wanneer en hoe is het je werk geworden?
Darynda Jones:
Ik vraag mezelf ook vaak af hoe ik ben begonnen. Ik herinner me nog dat ik verhalen probeerde te schrijven, voordat ik überhaupt kón schrijven. Ik krabbelde dan wat op een papiertje en vroeg mijn moeder het voor te lezen. Dus ik schrijf al van kinds af aan. Mijn eerste manuscript begon ik toen ik op de middelbare school zat, maar toen ik ouder werd, kwamen er andere dingen op mijn pad. Nadat ik getrouwd was, kinderen had en mijn universiteit had afgemaakt (ik doe dingen graag achterstevoren) besloot ik dat ik een boek op de markt wilde brengen. Het koste me zeven jaar en drie manuscripten om het te verkopen.
Eerste steen rechts was het derde manuscript dat ik schreef en het duurde een eeuwigheid voordat ik het af had. Ik deed mee aan een wedstrijd, alleen om mezelf te dwingen het af te maken. Ik was erg verbaasd dat ik in de finale zat en al helemaal toen ik won. Door die wedstrijd kwam ik in aanraking met mijn geweldige agent. Zij verkocht het verhaal in een trilogie-deal aan mijn uitgeverij in Amerika. Na een jaar kon ik mijn ''gewone'' baan opzeggen en sindsdien is het net een sprookje.

Chicklit.nl: Wat inspireerde je om Eerste steen rechts te schrijven?
Darynda Jones:
Mijn inspiratie was eigenlijk mijn held, Charley. Op een morgen kwam ze ineens op in mijn hoofd en vertelde over haar leven, de rest is geschiedenis. Haar persoonlijkheid sprak me het meest aan. Ik wilde een personage dat leuk was en een beetje gek, maar in een wat donkere wereld leefde. Ik wilde dat ze haar situatie accepteerde en het behandelde alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Chicklit.nl: Zijn er gebeurtenissen in Eerste steen rechts en Tweede steen links die gebaseerd zijn op je eigen ervaringen? Heb je zelf paranormale gaven?
Darynda Jones:
Niets in de boeken is mij echt overkomen, maar hoe graag mijn logische brein wil geloven dat ik nog nooit een geest heb gezien, moet ik toegeven dat ik een hoop vreemde dingen heb meegemaakt. Een van mijn favoriete verhalen gebeurde toen we gingen verhuizen. Mijn beste vriendin bleef slapen. We keken televisie toen ze opeens een angstaanjagende kreet sloeg. Ze zei dat ze een kleine blonde jongen zag rennen door de hal. Natuurlijk werd ik ook meteen doodsbang. We renden naar buiten en bleven daar totdat mijn moeder thuis kwam. Een paar weken later stond ik voor mijn spiegel, toen ik opeens een kleine blonde jongen onder mijn bed naar me zag kijken. Ik was verstijfd en bleef een tijdje naar hem staren. Toen ik me omdraaide, was hij weg. Jaren later had ik afgesproken met een andere vriendin. Gek genoeg woonde zij met haar familie in ons huis, voordat wij er kwamen wonen. We waren aan het praten over dit toeval, toen ze me opeens heel serieus aankeek en zei: heb je - sinds je in ons oude huis woont - die kleine blonde jongen al gezien?

Chicklit.nl: Geloof je in geesten? En een andere vorm van leven na de dood?
Darynda Jones:
Ik geloof in leven na de dood, maar ik ben weet niet in hoeverre dat zich hier op aarde afspeelt. Ondanks mijn paranormale ervaring, ben ik nog steeds een beetje sceptisch. Maar ik geloof wel in de hemel en hoop er ooit heen te gaan.

Chicklit.nl: Je schrijft veel over de dood. Waar komt je interesse in dit onderwerp vandaan?
Darynda Jones:
Dat heb ik mezelf ook vaak afgevraagd. Het zou kunnen doordat mijn vader is overleden toen ik nog heel jong was. Het heeft een indruk op me achter gelaten en ik heb altijd thema''s die iets met de dood te maken hebben. It''s creepy, I know.

Chicklit.nl: Je boeken volgen de privé-detective Charley Davidson. Ze is grappig, sexy en een sterke vrouw. Op welke manier lijken jullie op elkaar?
Darynda Jones:
Helaas lijken we helemaal niet op elkaar. We denken wel veel hetzelfde en hebben allebei ADD. Ik heb een zwak voor kinderen en Charley ook, hoewel ze dat niet altijd wil toegeven. Dat zijn waarschijnlijk alle overeenkomsten. Ik ben niet zo dapper als zij: als ik een dood persoon zag, zou ik waarschijnlijk gillend weg rennen!

Chicklit.nl: Charley heeft een speciale gave: ze kan dode mensen zien. Als jij een speciale gave mocht kiezen, wat zou het dan zijn en waarom?
Darynda Jones
: Ik denk iets onverwoestbaars, zoals Superman. Ik zou heel graag willen vliegen of teleporteren. Maar als we het hebben over meer down-to-earth krachten, dan denk ik dat ik graag de dingen zou willen voelen die Charley ook voelt. Ik zou graag de gevoelens en emoties van mensen kunnen lezen. Mensen fascineren me en ik denk dat het geweldig zou zijn om te voelen wat zij voelen.

Chicklit.nl: Wat was het lastigste onderdeel van het schrijven van de serie? Wordt het schrijven makkelijker naarmate de serie vordert?
Darynda Jones:
Eigenlijk wordt het met elk boek steeds moeilijker. Ik moet rekening houden met de dingen die ik in het verleden heb geschreven, alle verhaallijnen die ik terug moet brengen en de dingen die ik nog niet mag verklappen voor de toekomst. Het is een soort puzzel die je samen moet stellen. Jammer genoeg ben ik niet zo goed in puzzels.

Chicklit.nl: De eerste twee boeken uit de serie zijn vertaald naar het Nederlands. Hoeveel boeken komen er nog in deze serie? En wat kunnen we verwachten van Charley in het volgende boek?
Darynda Jones:
Mijn redacteur wil nog wel even door blijven gaan, dus er is nog geen einde vastgesteld. Ik zou er graag nog een tijdje mee doorgaan. Ik moet toegeven dat ik al een laatste boek in gedachten heb én een spin-off heb gepland. Het volgende boek heet Third Grave Dead Ahead en ik moet toegeven dat dit één van mijn favorieten in de serie is. Het bevat een hele boze Reyes, een slapeloze Charley en heleboel moeilijkheden voor hen beide. Ik hoop dat jullie hem leuk gaan vinden!

Tweede steen links

 • Auteur:

  Darynda Jones
 • Verschenen:

  20 maart 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789021806938
  304 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Second Grave On The Left
 • Uitgever:

 • Genre:

  Fantasy & SciFi
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  De stoere, sexy Charley Davidson is een privédetective met een bijzondere gave: ze kan doden zien. Daarom wordt ze regelmatig ingeschakeld om moorden op te lossen. Als Charley en haar beste vriendin Cookie een vermiste vrouw gaan opsporen, blijkt alles ingewikkelder dan het in eerste instantie leek. Ondertussen wordt haar vriendje Reyes geplaagd door demonen die maar één ding willen: contact met Charley. Lukt het Charley om de vermiste vrouw terug te vinden en haar geliefden te beschermen tegen het Kwaad?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • Once Upon a Time feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • Fate: The Winx Saga seizoen 2: wat kunnen we ervan verwachten?

Zoek in artikelen