In gesprek met Ali Cronin over tieners en verliefdheid

Een hechte vriendengroep tussen vier meisjes en drie jongens die dit jaar allemaal achttien worden en samen hun examenjaar beleven: dat is het uitgangspunt van de nieuwe Young Adult-serie Girl Heart Boy. In het eerste deel, Zomerliefde, wordt Sarah tijdens haar vakantie hopeloos verliefd op Joe. Maar is er een toekomst voor hen samen weggelegd? Ter gelegenheid van het verschijnen van Zomerliefde, sprak Chicklit met schrijfster Ali Cronin.
 
Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor de Girl Heart Boy-serie?
Ali Cronin: Dat was niet een kwestie van inspiratie, maar een opdracht. Uitgeverij Penguin vroeg mij deze serie te schrijven.
 
Chicklit.nl: Hoe zag jouw eigen eindexamenjaar eruit? Is de serie geïnspireerd door persoonlijke ervaringen?
Ali Cronin: Wat betreft de emoties, de zorgen, het schoolwerk en de vriendschappen was mijn eindexamenjaar precies zoals dat van Sarah en haar vrienden. Er zijn zeker ook een paar persoonlijke ervaringen in de verhalen terecht gekomen, maar het zijn met name mijn emoties en herinneringen die als inspiratiebron dienden.
 
Chicklit.nl: Heb je je voor de serie verdiept in jongeren van tegenwoordig?
Ali Cronin: Als ik bepaalde dingen wilde weten, bijvoorbeeld iets over hoe het er tijdens de eindexamens aan toe gaat, vraag ik dat aan mijn tienervrienden op Facebook. Verder gebruik ik vooral mijn geheugen.
 
Chicklit.nl: Denk je dat deze serie een beeld geeft van de typische moderne jongeren?
Ali Cronin: Geen idee. Volgens mij bestaat dé moderne jongere niet!
 
Chicklit.nl: Hoe ervaar je het schrijven van een serie? Heb je het anders aangepakt dan het schrijven van een los boek?
Ali Cronin: Elk Girl Heart Boy-boek zou in principe los gelezen kunnen worden. Dat maakt dat het schrijven van de verschillende boeken in de serie niet anders was dan het schrijven van één apart boek. Wel maak ik voor het overzicht gebruik van een kalender van 2013. Op elke dag heb ik in het kort geschreven wat er op die dag in het verhaal gebeurt. Ik weet dus ook al hoe het zal eindigen.
 
Chicklit.nl: Is er een specifieke reden waarom het eerste boek over Sarah gaat?
Ali Cronin: Sarah is een meisje dat voor iedereen herkenbaar is. Ik denk dan ook dat de meeste lezers van Zomerliefde wel iets in haar zullen ontdekken waar ze zich mee kunnen identificeren.
 
Chicklit.nl: Welke boodschap wil je dat lezers meenemen uit Zomerliefde?
Ali Cronin: Ook al heb je alles: intelligentie, humor, pit, een fijne familie waar je bij thuis kunt komen en een groep goede vrienden waar je alles mee kunt delen – zelfs die meiden kunnen compleet clueless zijn als het aankomt op jongens en relaties. Uiteindelijk gaat het om emotionele intelligentie.
 
Chicklit.nl: Wat kunnen we nog verwachten van de volgende boeken in de serie?
Ali Cronin: In de volgende boeken kruip je in de hoofden van de andere personages die je in Zomerliefde al hebt leren kennen. Je zult de kans krijgen hen beter te leren kennen, om ook met hen mee te leven wanneer zij tijdens hun laatste schooljaar verliefd worden of moeilijkheden moeten overwinnen.
 
Chicklit.nl: Als er een Girl Heart Boy-film gemaakt zou worden, welke acteurs zou jij dan uitkiezen voor de hoofdrollen?
Ali Cronin: Wat een ontzettend leuke vraag! Wat betreft de meisjes zou ik gaan voor Jennifer Lawrence als Sarah, Mila Kunis als Ashey, Hayden Panettiere als Cass en Freema Agyeman in de rol van Donna. Bij de jongens denk ik aan Dominic Cooper als Rich, Eddie Redmayne als Jack en tot slot Harry Styles als Ollie. Oké, Harry Styles is misschien geen acteur, maar als ik het dan toch mag bepalen… Gun me dat plezier!

Girl heart boy 1 - Zomerliefde

 • Auteur:

  Ali Cronin
 • Verschenen:

  19 april 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789021808116
  Uitgever Sijthoff
  256 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  No Such Thing As Forever
 • Uitgever:

  Sijthoff
 • Genre:

  Tiener boeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vier vriendinnen, drie vrienden. Allemaal worden ze dit jaar achttien. Cass is Miss Monogaam. Ashley is een flirt. Donna is een feestbeest. En Sarah? Haar vriendinnen plagen haar en noemen haar preuts, maar Sarah wacht gewoon op De Ware. Wanneer ze in Spanje tijdens de zomervakantie met haar ouders een romantische flirt beleeft met Joe, is Sarah over the moon - maar Joe houdt de boot af. Komt het goed, of is Sarah voor hem gewoon een zomerliefde?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • De beste Carry Slee boeken

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

 • 10x Populaire kinderboekenseries

Zoek in artikelen