In gesprek met Nathalie Pagie

Deze maand verschijnt het debuut van Nathalie Pagie in de boekhandels: De toneelclub. Chicklit.nl was erg nieuwsgierig naar deze opkomende thriller-auteur en zocht haar daarom op in Breda voor een interview.


Chicklit.nl: In het dagelijks leven ben je tekstschrijver en communicatieadviseur. Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Nathalie Pagie:
Ik heb journalistiek gestudeerd, dus ik weet van mezelf dat ik kan schrijven. Alleen schreef ik eigenlijk nooit hele lange stukken. Als ik bepaalde boeken las, had ik vaak wel het gevoek dat ik dat ook wel zou moeten kunnen. Daarnaast heb ik altijd al een rijke fantasie gehad en wilde ik het gewoon een keer proberen om een boek te schrijven. Achter in de tuin heb ik een tuinhuis staan met een oude computer, zonder internet, dus ook geen afleiding. Daar ben ik gaan zitten met een idee en ben gaan schrijven. Gaandeweg kwamen er steeds meer ideeën bij en zo is mijn boek ontstaan.

Chicklit.nl: Hoe combineer je het schrijven met je werk en ook nog eens met je gezinsleven?
Nathalie Pagie:
Dat is heel lastig. Ik schrijf nu aan mijn tweede boek, daarnaast heb ik een vierdaagse baan als communicatieadviseur én ben ik nog veel bezig met de promotie rond mijn eerste boek. Ook wil ik nog regelmatig tijd vrij maken voor mijn familie en vrienden. Alles bij elkaar is het wel heel veel, waardoor ik nu weinig toekom aan het schrijven van mijn tweede boek. Het is allemaal een kwestie van heel goed plannen. En leuke dingen inplannen hoort daarbij, want met teveel stress lukt het ook niet om te schrijven.

Chicklit.nl: De toneelclub is je debuut. Waar heb je de inspiratie voor dit verhaal vandaan gehaald?
Nathalie Pagie:
Heel veel inspiratie komt uit mijn eigen leven. Wat de hoofdpersoon meemaakt, het beginnen van een nieuw leven in een nieuwe stad, heb ik ook meegemaakt. Voor mij was dat in Breda. Toen ik daar ging wonen, heb ik mezelf ook aangesloten bij een toneelcursus en later bij theatersport. Net als Elin moest ik het in mijn eentje gaan maken, dus dat komt ook echt uit mijn eigen leven.

Chicklit.nl: In hoeverre lijk je zelf op Elin?
Nathalie Pagie:
Voor een deel lijken we wel op elkaar. Ik ben net als zij een beetje beschouwend, dus geen haantje de voorste. Daarnaast zijn sommige situaties ook heel herkenbaar voor mij. Zoals wanneer er zich een vervelende situatie heeft voorgedaan of iemand je een grote mond geeft, dat je naderhand pas denkt: shit, ik had dit moeten zeggen of ik had dat moeten doen. Achteraf heb ik dan opeens heel goed mijn woordje klaar, terwijl het moment dan allang voorbij is. Maar de manier waarop Elin haar baas aanspreekt, zou ik echt niet durven. Dat is dan het fijne van een boek. Je kunt er alles ingooien wat je altijd al hebt willen zeggen.

Chicklit.nl: Zijn de personages in het boek gebaseerd op mensen die je kent, zoals de buurman Rogier en de moeder van Elin?
Nathalie Pagie:
Heel veel personages zijn geïnspireerd op mensen die ik ken. Ze zijn dan niet zo extreem als in het boek, maar bepaalde mensen zullen zich wel in mijn personages herkennen. De moeder van Elin lijkt helemaal niet op mijn moeder, behalve het feit dat ze allebei heel veel praten. Ik heb ook nooit een buurjongen gehad met leguanen. Het zijn vaak combinaties van mensen, karaktereigenschappen, rare hobby’s en kleine verzinsels. Je moet de inspiratie ergens vandaan halen en bij mij was dat uit mijn eigen leven, maar dan aangevuld met een hoop fantasie.

Chicklit.nl: Elin en Sirpa zijn niet de meest standaard namen. Heb je daar bewust voor gekozen?
Nathalie Pagie:
Ja, ik ken wel toevallig iemand die Sirpa heet, maar dat was niet de reden waarom ik die naam koos. Sirpa is namelijk een ander woord voor slang en dat slaat weer op Medusa, de Griekse mythe die in het boek voorkomt. Elin vind ik gewoon een mooie naam. Haar achternaam, Van Driel, is wel de naam van mijn overleden schoonmoeder. Ik wilde haar op een of andere manier in het boek verwerken, dus heb ik haar achternaam gebruikt. Ook heb ik sommige namen gebruikt van mensen die ik ken, maar dan net even anders. Pascalle is bijvoorbeeld een combinatie van de namen van twee van mijn vrienden: Nicole en Pascal.

Chicklit.nl: Het toneelstuk waar Elin in speelt gaat over een Griekse mythologie. Is dat iets wat jou erg interesseert? Of heb je dat stuk zelf ook gespeeld tijdens je toneelervaringen?
Nathalie Pagie: Ik heb zelf nooit een in toneelstuk over Griekse mythologie gespeeld, maar het heeft mijn interesse wel gewekt. Na mijn studie journalistiek heb ik op de Universiteit van Tilburg Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd. Een docent heeft mij toen enthousiast gemaakt voor het sublieme. Dat is een stroming in de kunst die het gruwelijke met het mooie verbind. Dat mensen iets mooi konden vinden wat eigenlijk heel gruwelijk is, heeft mij altijd erg gefascineerd. In het boek zitten een aantal verwijzingen naar deze kunststroom. 

Chicklit.nl: Zijn er schrijvers die je zelf erg bewonderd?
Nathalie Pagie: Ik lees heel graag de horrorverhalen van Stephen King. Hij beschrijft personages die je herkent en waar je jezelf mee zou kunnen vergelijken. En dan gebeuren er opeens hele bizarre en enge dingen. Je weet dat die dingen eigenlijk niet echt kunnen gebeuren en dat het geen werkelijkheid is, maar toch weet hij het heel geloofwaardig over te brengen. Dat vind ik erg knap.

Chicklit.nl: Momenteel ben je alweer bezig met een tweede boek. Kun je daar iets over vertellen?
Nathalie Pagie: Mijn tweede boek is geïnspireerd op mijn studietijd in Canada. Een jonge vrouw uit een welgestelde familie gaat naar Canada om daar een tijdje te studeren. Ze krijgt daar de vrijheid die ze nog nooit eerder heeft gehad, omdat er nu niemand is om haar tegen te houden. Vervolgens gaan er allemaal dingen mis en worden er mensen vermoord. Hoe het uiteindelijk gaat uitpakken, weet ik nog niet.

Chicklit.nl: Is er tot slot nog iets dat je wilt zeggen tegen de lezeressen van Chicklit.nl?
Nathalie Pagie:
Veel leesplezier en ik hoop dat het boek jullie bevalt. Ik heb het met veel plezier geschreven en ik hoop dat jullie dat eruit halen.

De toneelclub

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elin zoekt na een verbroken traumatische relatie haar heil in een nieuwe stad en een nieuwe baan. Ze wil helemaal opnieuw beginnen en haar verleden achter zich laten. Vooral Daniel, haar charmante maar ook gewelddadige ex, wil ze vergeten.

  Het lijkt haar aardig te lukken: haar baan is uitdagend, en ze besluit haar oude liefde voor toneel nieuw leven in te blazen door zich bij een toneelgezelschap aan te sluiten. Als ze op de toneelclub echter een oude bekende tegenkomt, wordt ze geconfronteerd met gebeurtenissen uit haar verleden die ze liever zou vergeten… Waarom voelt ze zich toch altijd een slachtoffer?

  Elin komt voor een drastische keuze te staan: als ze niet weer het slachtoffer wil worden, zal ze het heft in eigen handen moeten nemen. Ze stelt een actielijst op met opdrachten die niets en niemand ontzien. Een confrontatie met haar ex in de psychiatrische inrichting waar hij verblijft, is hiervoor onontkoombaar. Lukt het haar deze opdrachten uit te voeren en voor eens en voor altijd af te rekenen met haar verleden?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • 8x ijskoude thrillers die je wilt lezen

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

Zoek in artikelen