In gesprek met Mons Kallentoft

Ter gelegenheid van de verschijning van Engelwater, het nieuwste boek in een serie over inspecteur Malin Fors, mocht Chicklit.nl de Zweedse auteur Mons Kallentoft interviewen. Een leuk gesprek in het sfeervolle Ambassade Hotel te Amsterdam, zorgde ervoor dat de tijd voorbij vloog!

Chicklit.nl: In je jonge jaren was je vooral bezig met voetbal en ijshockey. Toen je door een sportblessure bedrust moest houden, ontdekte je het lezen. Heeft dat geleid tot je schrijfcarrière, en wat was je geworden als die blessure niet was gebeurd?
Mons Kallentoft:
Toentertijd waren er twee televisiekanalen en geen computerspelletjes. Er was voor mij dus weinig anders te doen dan lezen. Het inspireerde me inderdaad om te gaan schrijven. Stom genoeg vond ik na het lezen van bijvoorbeeld Kafka en Hemingway dat het niet al te moeilijk kon zijn om zoiets op papier te zetten. Dat moest makkelijk kunnen, dacht ik. Dat viel toch nog wel tegen… Als ik geen schrijver was geweest, dan zou ik nu waarschijnlijk een zakenman of advocaat zijn.


Foto: © Tobias Lundqvist

Chicklit.nl: Kun je onze lezers wat meer vertellen over hoe je dagen eruitzien?
Mons Kallentoft:
Ik schrijf eigenlijk gewoon op werkdagen tijdens kantooruren. In inspiratie geloof ik niet, ik ben erg gedisciplineerd en volgens mij is dat voor alle schrijvers heel belangrijk. Je moet gewoon beginnen en veel schrijven, zo word je er vanzelf beter in. Ik kan gelukkig overal schrijven, want ik reis veel voor onderzoek voor boeken, voor promotie en voor de lol. Ik voelde me lange tijd nergens echt thuis, maar nu weet ik dat je thuis voelen meer een gevoel is wat je overal kunt hebben. Het heeft niets te maken met meubels of huizen. Ik wil niet vastroesten en door reizen ontwikkel je jezelf. Verder ben ik geïnteresseerd in het culinaire en in wijn. Daarover heb ik ook veel geschreven trouwens. 

Chicklit.nl: Engelwater speelt zich af in de plaats waar je geboren en getogen bent. Daardoor vroegen we ons af of de hoofdpersoon, Malin, misschien gebaseerd is op iemand die je kent?
Mons Kallentoft:
Nee, dat niet. Het is gebaseerd op andere helden uit thrillers. Maar ik wilde niet schrijven over zo’n stereotype rechercheur: een ongeveer 55-jarige man die wat teveel drinkt, relatieproblemen heeft, chagrijnig is en workaholic-trekjes vertoont. Toen bedacht ik me dat het leuker was om al die eigenschappen toe te dichten aan een jonge vrouw. Dat is interessanter, omdat zij haar leven nog voor zich heeft. Zo is Malin ontstaan.

Chicklit.nl: Als je Malin advies kon geven, wat zou dat dan zijn?
Mons Kallentoft:
Ze zou wel wat aardiger tegen zichzelf mogen zijn. Zichzelf wat meer mogen vergeven. Niet alles zo serieus nemen. Misschien zou ze zelfs wel in therapie moeten! Verhuizen, de stad uit en elders een nieuw leven beginnen lijkt me ook een goed idee voor haar. Eigenlijk zit ze een beetje vast in haar leven nu, terwijl ze vrij is om te gaan en staan waar ze wil.

Chicklit.nl: De serie waar Engelwater onderdeel van is, is gebaseerd op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. Waarom is dat?
Mons Kallentoft:
Voor mij werkt het goed om een soort kapstok te hebben tijdens het schrijven. De vier elementen zijn in dit geval dus de kapstok. Het is handig voor de symboliek. Ik verwerk het in alle aspecten van het verhaal. Geuren en kleuren bijvoorbeeld, maar ook de jacuzzi die voorkomt in Engelwater. Ook werkt het marketingtechnisch goed, de lezers weten op die manier een beetje beter wat ze kunnen verwachten van de serie.

Chicklit.nl: In je boeken uit deze serie gebeuren er vreselijke dingen met kinderen. Kies je daar bewust voor?
Mons Kallentoft:
Ik doe dat juist om op te komen voor kinderen, om stelling te nemen tegen misbruik van kinderen. Wel op een provocerende manier natuurlijk, het is en blijft een thriller. Maar dit is mijn manier om er aandacht voor te vragen. Het is ook de realiteit, die dingen gebeuren helaas in de wereld. Er zijn mensen die dat te donker, te eng vinden en het niet willen zien of er niet over willen lezen. Maar dat moet je juist wel doen, je mag je ogen er niet voor sluiten vind ik.

Chicklit.nl: Door het schrijven ben je vaak bezig met de donkere kant van mensen, met moord en doodslag. Hoe laat je dat los na een dag schrijven?
Mons Kallentoft:
Mijn vrouw en ik hebben kinderen en als zij uit school komen is er gelijk geen ruimte meer voor donkere gedachten. En soms kan een biertje of wijntje ook goed helpen.

Chicklit.nl: Zweedse thrillers zijn erg populair in Nederland. Op internet las ik zelfs ergens dat ze jou de koning van de Zweedse thrillers noemen. Hoe vind je dat?
Mons Kallentoft:
Ik begin er helemaal van te blozen! Natuurlijk zie ik dat als een compliment, maar het is niet iets waar ik veel mee bezig ben. Daar ben ik te nuchter voor. Ik probeer gewoon een leuk leven te hebben en goede boeken te schrijven, en het is leuk als mensen daar plezier aan beleven.

Chicklit.nl: In recensies krijg je soms de kritiek dat je boeken wat langdradig zouden zijn. Hoe ga je om met dat soort kritiek?
Mons Kallentoft:
Dat langdradige doe ik bewust. Het kort en puntig schrijven wordt al veel gedaan door schrijvers met een journalistieke achtergrond en ik wil me graag onderscheiden. Maar ik snap dat sommige mensen het niet prettig vinden bij het lezen, in die zin is deze kritiek geen verrassing voor me. In het algemeen luister ik wel naar kritiek, maar ook weer niet te veel!

Chicklit.nl: Welke schrijvers / boeken lees je zelf graag?
Mons Kallentoft:
Vooral Amerikaanse literatuur. Ik schrijf zelf ook in het Engels, het Zweeds beïnvloedt de stijl en woordkeuze teveel. Ook ben ik soms proeflezer voor bevriende schrijvers. Het is leuk dat we elkaar onderling kunnen helpen.

Engelwater

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Inspecteur Malin Fors is koppig en bekwaam, intuïtief en intelligent. Een vrouw waar de politie van Linköping zuinig op zou moeten zijn. Maar Malin is ook voortdurend op de vlucht voor zichzelf, en is daardoor vaak lastig te sturen. Op een dag in september wordt in een welvarende wijk van Linköping een echtpaar dood aangetroffen in hun jacuzzi. Hun vijf jaar oude geadopteerde dochter Ella is verdwenen. Tijdens de verwoede zoektocht naar dit meisje pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven de stad, en de grenzen tussen goed en kwaad en tussen de levenden en de doden vervagen. Het onderzoek kruipt onder de huid van Malin die sterk voelt dat ze niet mag opgeven. Ze kan Ella niet laten vallen. Ze moet haar vinden en degene die haar ouders heeft vermoord. Maar tegelijkertijd zal ze ook haar eigen demonen onder ogen moeten zien.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Recensie: Kil

 • 10x Populaire kinderboekenseries

Zoek in artikelen