In gesprek met Petra Kruijt

Petra Kruijt is de auteur van de boeken Onder studenten en Lieve ik. Deze maand verschijnt haar nieuwste boek: De mannenmaker, over een vrouw die ieder halfjaar een kansloze man oppikt met de bedoeling hem te transformeren tot een gewild exemplaar. Chicklit.nl zocht haar op in Meppel voor een goed gesprek, waarin ze een exclusieve onthulling doet over haar nieuwste project.


Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor De mannenmaker?
Petra Kruijt:
In het boek vertelt Freya dat ze over het Florence Nightingale-syndroom heeft gelezen en dat is precies wat ik ook heb gedaan. Ik las erover in een tijdschrift en meteen werd mijn interesse gewekt. Het is een redelijk zwaar onderwerp, over mannen die helemaal in de goot zitten of psychische problemen hebben. Niet bepaald een onderwerp voor een chicklit, zou je denken. Het leek me eerst ook helemaal niet zo leuk om met dit onderwerp aan de slag te gaan, maar wel met het idee van vrouwen die deze mannen helpen. Waarom zijn ze bereid om hun hele leven op te geven voor anderen? Hoe ver gaan ze daarin en wat betekent dat voor hun eigen leven? Al die vragen vormden zich tot De mannenmaker.

Chicklit.nl: Hoe zou je jouw hoofdpersoon, dé mannenmaker, omschrijven? En lijk je op haar?
Petra Kruijt:
Ze is heel aardig en lief, maar de manier waarop het tot uiting komt is een beetje onhandig. In al de hoofdpersonages uit mijn boeken zit wel iets van mezelf verwerkt, maar dan gecombineerd met andere eigenschappen, die heel erg uitvergroot en aangedikt zijn. Sommige gedachtes die ik zelf heb leg ik ook wel eens in de mond van mijn personages. Zo raak je die op een bepaalde manier toch kwijt. Dat is wel prettig.

Chicklit.nl: Heb jij zelf wel eens een man “gemaakt”?
Petra Kruijt:
Nee, dat niet. Ik ben getrouwd en we zijn ook al heel lang samen. Ik denk wel dat je in een langere relatie invloed hebt op je partner, maar dat is natuurlijk over en weer. In die zin kan ik wel zeggen dat onze relatie hem voor een deel heeft gevormd, maar mij ook. Daar heb ik alleen geen project van gemaakt, zoals in het boek! Ik dacht nog: moet ik dat misschien uitproberen als research? Maar dat leek me toch een beetje te ver gaan.

Chicklit.nl: In hoeverre heb je het verhaal uitgedacht voordat je het ging schrijven?
Petra Kruijt:
Minimaal. Niet verder dan dat ik het onderwerp in mijn hoofd heb verkend. Als ik eenmaal een startpunt heb, ga ik gewoon schrijven en zie ik wel waar het naar toe leidt. Wat dat betreft ben ik geen plotter. Vijf hoofdstukken voor het einde wist ik hoe het er ongeveer uit moest komen te zien. De laatste zin had ik al wel heel lang in mijn hoofd, dat toont aan dat het einde al wel bestond. Maar hoe het daar naartoe zou gaan, had ik nog niet bedacht.

Chicklit.nl: Je voorgaande boeken zijn ook allemaal chicklits. Wat vind je zo leuk aan dit genre?
Petra Kruijt:
Het gaat over gewone mensen, die net even iets anders meemaken of iets ongewoons doen. Zeker in het begin toen ik het genre leerde kennen, viel ik voor de herkenbaarheid van situaties, de gedachtes die personages hebben en dingen die ze meemaken. Naarmate ik meer chicklits ging lezen, merkte ik dat je binnen het genre ook heel veel kunt doen. Er zijn bepaalde dingen waar je je aan vast moet houden, zoals een romance, humor en een vrouwelijke hoofdpersoon, maar in die mix van elementen kun je zó veel doen. Ik ben iedere keer weer enthousiast over alle mogelijkheden.

Chicklit.nl: Er zijn redelijk veel vooroordelen over het chicklit genre, zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat het allemaal hetzelfde zou zijn. Wat vind jij van deze vooroordelen?
Petra Kruijt:
Ik denk dat het niet voor niets vooroordelen zijn. Ik denk dat mensen die wel meer chicklits lezen zullen merken, dat het écht niet allemaal hetzelfde is en dat er heel veel verschillende thema’s en personages bestaan.


Chicklit.nl: Wie vind jij de beste Nederlandse chicklit-schrijfster?
Petra Kruijt:
Dat is een lastige vraag! Natuurlijk Astrid Harrewijn, die al heel lang mee gaat. Vooral haar boeken In zeven sloten, Luchtkussen en Prinses in de polder vond ik erg leuk. Zij is echt heel goed en heeft ook een briljant gevoel voor humor. Daarnaast Lisette Jonkman. Zij is redelijk nieuw in het genre, maar ze heeft nu al zo’n goede eigen stijl. En dan heb ik ook nog directe collega’s bij Zomer en Keuning, waarvan ik Marijke van den Elsen en Gillian King echt heel goed vind. Dat zijn er al vier! Tot slot nog een nieuwere naam: Carly van Tongeren, vooral haar tweede boek Liever Lombok vond ik erg sterk.

Chicklit.nl: Ben je alweer bezig met een nieuw boek? Zo ja, kun je daar al iets over vertellen?
Petra Kruijt:
Ja, ik ben weer een nieuwe chicklit aan het schrijven. Een jonge vrouw verliest haar zus door een auto-ongeluk. Ze heeft haar leven lang al het gevoel gehad dat ze in de schaduw van haar zus stond. Het liefst wilde ze haar zijn. Nu haar zus wegvalt, krijgt ze de kans om die plek in te nemen. Het verhaal gaat over de wrange manier waarop haar dromen uit lijken te komen en hoe ze daarmee omgaat.

Chicklit.nl: Als je vast zit met een verhaal. Wat zijn dan dingen die jou inspiratie bieden?
Petra Kruijt:
Lezen. Heel veel lezen. Boeken, tijdschriften, kranten of op internet. Er zijn zo veel dingen waar je ideeën uit kan halen. Ik heb een ideeëndocument, waar ik al mijn ideeën in opschrijf. Als ik dan inspiratie nodig heb, kijk ik daarin. Ik heb vaker te veel ideeën, dan dat ik echt op zoek moet gaan naar iets.

Chicklit.nl: Ben je naast het schrijven van boeken ook nog bezig met andere projecten?
Petra Kruijt:
Ja, ook op het gebied van schrijven. Ik ben bezig met het schrijven van een Tv-serie. Ik kreeg een paar maanden geleden een idee en was eerst van plan hier een boek van te maken, maar het lukte me niet om het verhaal als afgerond te zien. Toen bedacht ik me dat het veel beter in de vorm van verschillende afleveringen paste en zo kwam ik uit op een Tv-serie. Het lijkt me echt super leuk, maar het is wel lastig, want het is een hele nieuwe wereld voor mij. Ik ken verder helemaal geen mensen uit het Tv-wereldje.

Chicklit.nl: Wil je ons alvast iets over deze Tv-serie vertellen?
Petra Kruijt:
Het is allemaal nog heel pril, maar het uitgangspunt is een jonge vrouw, die samen met twee vriendinnen in een huis woont. Een van die vriendinnen gaat samenwonen, waardoor er een kamer vrij komt. Op hetzelfde moment kondigen haar ouders tijdens een familiediner aan dat ze gaan scheiden, wat er toe leidt dat haar moeder in de vrije kamer trekt en ze dus huisgenoten worden. Verder ben ik nu eerst nog bezig met het uitdenken van hoe het huis eruit komt te zien en hoe de karakters zich tot elkaar verhouden, voordat ik begin met het schrijven van de echte scènes.

Chicklit.nl: Je bent dus zelf actief op verschillende schrijfgebieden. Heb je aan de hand daarvan nog tips voor jonge schrijvers?
Petra Kruijt:
Heel veel schrijven en lezen. Hoe meer je schrijft en leest, des te sneller zul je ontdekken wat bij jou past. Ik heb journalistiek gestudeerd, waardoor ik veel tijd heb gehad om te oefenen met schrijven. Voornamelijk korte stukken. Ik zou ook aan iedereen willen aanraden om daarmee te beginnen. Je wordt niet op een ochtend wakker met een compleet verhaal voor een boek, dus kun je beter eerst beginnen met korte verhalen. Zo leer je ook gefocust te zijn op de tekst, de zinnen en de woordkeuze, wat enorm helpt voor je schrijfstijl.


De mannenmaker van Petra Kruijt is vanaf 18 juni verkrijgbaar!

De mannenmaker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  De mannenmaker heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op met de bedoeling hem te transformeren tot een gewild exemplaar. Dat is haar al meer dan twintig keer gelukt, maar nu kan ze ineens geen man meer vinden. Is de vijver leeg aan het raken, is ze te kritisch geworden, of is er meer aan de hand?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • De karakters van Once Upon a Time in vergelijking met hun geanimeerde tegenhangers

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

Zoek in artikelen