In gesprek met Sheila O' Flanagan

Ondanks het feit dat de Ierse schrijfster Sheila O’Flanagan redelijk laat begon met schrijven, kan je makkelijk een hele boekenplank vullen met haar romans. In haar laatste boek, Daar sta je dan, maken we kennis met Dominique Delahaye en volgen we dit personage in haar leven. Chicklit.nl had naar aanleiding van de verschijnng van Daar sta je dan een interview met Sheila O’Flanagan.Chicklit.nl: Hoe ziet een normale dag uit het leven van Sheila O’Flanagan eruit?
Sheila: Ik moet toegeven dat de dagen waarop ik schrijf redelijk saai zijn. Nadat ik ben opgestaan en heb ontbeten, ga ik naar mijn bureau (vroeger was dit onze garage, maar nu is het omgetoverd tot mijn schrijfplek). Nadat ik zo’n 30 minuten aan mijn mails en social media heb gespendeerd, start ik met schrijven. Meestal lees ik eerst nog eens opnieuw wat ik de dag ervoor heb geschreven, pas ik eventueel enkele dingen aan en vervolgens schrijf ik verder aan mijn verhaal. Ik schrijf meestal in blokken van 2 à 3 uur. Langer lukt niet, omdat mijn creativiteit langzaamaan daalt. Ik ga dan even wandelen (ik woon naast de zee) of ik surf wat rond op het internet. Mijn namiddag ziet er identiek uit: eerst mails checken en vervolgens schrijven. Wanneer mijn dagje schrijven erop zit, hou ik ervan om badminton te spelen. Tijdens het badmintonnen kan ik mijn hoofd helemaal leegmaken en denk ik niet aan schrijven. Op alle andere momenten ben ik steeds met mijn verhaal bezig, ongeacht wat ik aan het doen ben.

Chicklit.nl: Waar haalde je de inspiratie van je boek Daar sta je dan?
Sheila: Door de huidige economische crisis zijn veel kleine ondernemingen die het in het verleden uitstekend deden, failliet gegaan. Ik wilde nagaan welke impact dit had op mensen en in het bijzonder die mensen die dachten dat ze heel succesvol en rijk waren. Ik heb een heleboel krantenartikels gelezen over personen die hun familie en bedrijf gewoon in de steek lieten. Deze vormden meteen een inspiratie voor het verhaal.

Chicklit.nl: In Daar sta je dan maken we kennis met Dominique Delahaye en volgen we haar in haar leven: van hoe ze als jong meisje haar toekomstige man, Brendan, ontmoet tot hoe hun huwelijk vele ups en downs kent en Brendan plotseling verdwijnt. Is het hoofdpersonage Dominique op jezelf gebaseerd?
Sheila: Ondanks dat ik de hoofdpersonages uit mijn boeken niet op mezelf baseer, denk ik wel dat enkele van mijn eigen karaktertrekken soms opduiken. Zo heeft Dominique bijvoorbeeld haar innerlijke sterkte gevonden en ik hoop dat ik die van mij ook reeds heb gevonden.

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee om één personage in haar leven te volgen?
Sheila: Ik ben erg geïnteresseerd in hoe mensen kunnen veranderen en hoe bepaalde gebeurtenissen die veranderingen mee vorm geven. Ik wilde graag schrijven over iemand die oorspronkelijk heel onzeker was en vervolgens evolueerde tot een zelfverzekerd persoon. Ik denk daarnaast dat het belangrijk was om te begrijpen welke achtergrond Dominique had om haar reacties op bepaalde situaties te begrijpen. Ik vond het in ieder geval heerlijk om over haar te schrijven!

Chicklit.nl: Dominique Delahaye is één van de leading ladies bij verschillende liefdadigheidsinstellingen. Zet jij je ook in voor het goede doel?
Sheila: Er zijn verschillende goede doelen die ik steun door geld te doneren of aanwezig te zijn op events. Ik ben vooral geïnteresseerd in organisaties die werken met vrouwen, geletterdheid bij kinderen en ouders helpen verbeteren of ontwikkelingslanden steunen. Ook onderzoek naar kanker en liefdadigheid in ziekenhuizen spreken me erg aan. Ik ben een bestuurslid van de Irish Sports Council, een organisatie die de ontwikkeling van sport binnen Ierland stuurt, omdat ik geloof dat het belangrijk is om actief te zijn. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om te badmintonnen, ook al ben ik veel trager dan vroeger.

Chicklit.nl: Je hebt al veel boeken geschreven. Over welk boek ben je het meest tevreden?
Sheila: Als ik eerlijk mag zijn, ben ik op elk boek heel erg trots. Ik ben nog altijd even enthousiast wanneer ik in een boekenwinkel één van mijn boeken zie liggen. En ik vind het eveneens geweldig dat mijn boeken in andere talen worden vertaald!

Chicklit.nl: Wanneer iemand de ambitie heeft om een boek te schrijven en jou om advies vraagt, wat zou je tegen deze persoon zeggen?
Sheila: Op mijn website sheilaoflanagan.com staan een heleboel schrijftips! De belangrijkste is dat je een boek moet schrijven dat je echt wil schrijven. En verlies niet te veel tijd met erover te praten. Ga zitten en start gewoon met schrijven!

Chicklit.nl: Kun je een top-5 geven van je favoriete boeken? En waarom kies je deze boeken?
Sheila: Aangezien ik een echte boekenwurm ben, is het heel moeilijk om zomaar een top-5 te geven. Wanneer ik me niet goed in mijn vel voel, hou ik ervan om de boeken van de Engelse schrijver P.G. Wodehouse te lezen, omdat hij een erg grappige schrijfstijl heeft. Zoals vele andere schrijvers, ben ik fan van Jane Austen en in het bijzonder van Pride and Prejudice. Jung Chang’s Wilde Zwanen is een geweldig verhaal over drie generaties Chinese vrouwen en schetst goed hoe het land gedurende die drie generaties is veranderd. Een ander favoriete boek is In This House of Brede, geschreven door Rumer Godden. Dit boek geeft een inzicht in het leven in een klooster en ik ben echt het tegenovergestelde van de personages in het boek. Ten slotte houd ik ook van thrillers die je in één ruk uitleest. Ik ben bijvoorbeeld fan van de Jack Reacher-boeken van Lee Child.

Chicklit.nl: Waarom moeten de bezoekers van Chicklit.nl Daar sta je dan lezen?
Sheila: Bij het schrijven van een boek vind ik het vertellen van een mooi verhaal over waarheidsgetrouwe mensen het belangrijkste. Het verhaal van Dominique is gecompliceerd en ik hoop dat de lezer zal begrijpen welke beslissingen ze in bepaalde situaties maakt. Ik wil dat de lezer zich echt kan inleven in het verhaal en zich met Dominique’s leven en familie kan identificeren. En het belangrijkste is natuurlijk dat de lezer van mijn boek geniet!

Chicklit.nl: Zijn we iets vergeten te vragen wat je lezers zeker over jou moeten weten?
Sheila: Ik werkte vroeger voor de Nederlandse bank ABN-Amro en ik ben eens gaan schaatsen op het Leidseplein. Al moet ik toegeven dat ik daar niet zo goed in was.Wil je meer over Sheila O''Flanagan weten? Volg haar via Facebook of Twitter

Daar sta je dan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dominique, een verlegen Iers meisje, ontmoet de charmante Brendan en trouwt met hem. Al snel ontpopt Brendan zich als een succesvolle zakenman. Dominique houdt zich dapper staande in haar nieuwe rol en wordt een regelrechte glamourlady. Tot op een dag Brendans bedrijf bankroet gaat en Brendan zelf van de aardbodem verdwenen lijkt. Dominique blijft volkomen ontredderd achter met haar dochtertje. Na een loodzware periode lukt het haar er weer bovenop te komen als een gelukkige, sterkere vrouw. Er gloort zelfs een nieuwe liefde aan de horizon. Plotseling staat Brendan weer voor de deur ? in de verwachting dat alles bij het oude is gebleven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Top 10 lesbische boeken

Zoek in artikelen