Interview met de (jummie) mannen van Hartenstraat

Komend voorjaar draait Hartenstraat in de bioscoop. Deze nieuwe Nederlandse film speelt zich af in de Amsterdamse Negen Straatjes, die bekend staan om hun hippe winkeltjes en gezellige restaurantjes – in de film een minimaatschappijtje vol kleurrijke personages van alle leeftijden. Op dit moment zijn cast en crew, onder leiding van regisseur Sanne Vogel, druk met de opnames in de Amsterdamse binnenstad. Chicklit.nl stapte op de fiets, hét vervoersmiddel van de Amsterdammer, en toog naar de Negen Straatjes voor een gesprek met Hartenstraat-acteurs Marwan Kenzari, Tygo Gernandt en Jan Kooijman.


Chicklit.nl: In Hartenstraat lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Welke rollen spelen jullie?
Marwan Kenzari: Ik speel Daan, een jongen met een passie voor koken, die een traiteur opent in de Negen Straatjes. Hij heeft een dochtertje en is op zijn eigen manier op zoek naar geluk.
Tygo Gernandt: Mijn personage Bas is een advocaat die een beetje is blijven hangen in zijn studententijd. Hij probeert Daan, een vriend van vroeger, aan een vrouw te helpen, maar zelf heeft hij weinig geluk in de liefde.
Jan Kooijman: Ik speel Wesley, een verschrikkelijke ijdeltuit die voor problemen gaat zorgen binnen een van de relaties in de film.

Chicklit.nl: Wat trok jullie aan in deze film?
Tygo Gernandt: Voor mij was dat ten eerste Sanne Vogel. Ik ken Sanne al heel lang en ik werk graag met haar. Het is ontzettend leuk om met je beste vriendin op de set te staan. Tegelijkertijd ben ik zo trots op haar! Ze is een fijne regisseur, die goed weet hoe alles werkt vanuit haar ervaring als actrice.
Marwan Kenzari: Ik moest veel en vaak lachen om het script, dat met veel liefde is geschreven door Judith Goudsmit.
Tygo Gernandt: Hartenstraat is echt zo’n fijne Romantische Komedie, wat betreft sfeer en warmte vergelijkbaar met Notting Hill. Ook mensen die niet van Romantische Komedies houden, bijvoorbeeld mannen die van hun vriendin mee moeten naar de bioscoop, zitten straks het hardst te lachen.

Chicklit.nl: Is dit een echte Amsterdamse film?
Tygo Gernandt: Amsterdam staat bekend om de Negen Straatjes. Het is zeg maar Amsterdam in het klein – zeker voor Amsterdammers zelf. Maar ik denk dat ook mensen uit andere steden meteen een bepaald 'stadsgevoel' bij de film krijgen.
Marwan Kenzari: Ik kan me goed voorstellen dat er soortgelijke straatjes zijn in andere steden waar de sfeer ook heel gemoedelijk en familiair is.
Jan Kooijman: Een ‘echte Amsterdamse film’ klinkt alsof mensen uit de Achterhoek het niets zouden vinden. De look en feel is Amsterdam, maar deze film is voor iedereen in Nederland, België, Duitsland en misschien overal wel. Het is gewoon een leuk verhaal.

Chicklit.nl: Hoe is het om in Amsterdam te filmen?
Tygo Gernandt: Er is niets fijner dan ’s ochtends op je scooter stappen en in vijf minuten naar je werk rijden. Daarbij ben ik geboren in de Jordaan en om nu eindelijk in dit buurtje te filmen is wel heel bijzonder.
Jan Kooijman: Ook voor een Rotterdammer is het prima te doen. Ik werk veel in Amsterdam, dus ik ben het reizen inmiddels gewend. Maar ik ben ook gewoon gek op deze stad!

Chicklit.nl: Zijn er nog geen rare dingen gebeurd met fietsers, toeristen…?
Marwan Kenzari
: Het is natuurlijk wel superdruk hier in de Negen Straatjes, maar tot nu toe gaat het allemaal goed.
Tygo Gernandt: Amsterdammers laten dit soort dingen vaak aan zich voorbij gaan. Ze hebben een beetje een houding van: zij zijn aan het filmen, maar wij zijn ook belangrijk. Die arrogantie is fijn: mensen lopen gewoon voorbij, waardoor wij door kunnen werken en de beelden mét die mensen in de film kunnen gebruiken.

Chicklit.nl: Waarom moeten wij straks voor Hartenstraat naar de bioscoop?
Jan Kooijman: Omdat het een heel leuk verhaal is, met leuke dialogen en goede grappen. Goede grappen schrijven voor een Nederlandse komedie is best moeilijk en ik denk dat dat in deze film prima gelukt is. Verder is de cast een verzameling van goede Nederlandse acteurs: Egbert Jan Weber, Susan Visser, Sieger Sloot, Georgina Verbaan… Als dat geen goede reden is…!

Nieuwste artikelen

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

  • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • De cast van Married with Children: toen vs nu

  • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

  • Friends Cast Toen en Nu

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen