In gesprek met Rosamund Lupton

Rosamund Lupton is de auteur van het boek Zusje. Dit boek is inmiddels in 30 verschillende talen uitgebracht. Ook in Nederland is Zusje een ware bestseller. De Engelse Rosamund Lupton was onlangs in Amsterdam, dus Chicklit.nl sprak met haar over haar boek en het leven als auteur.

Chicklit.nl: Kan je ons wat meer over jezelf vertellen?
Rosamund: Ik ben op het plattenland opgegroeid met een jonger zusje (dat is ook wel terug te lezen in het boek). Ik heb Engelse literatuur gestudeerd. Daarna heb ik verschillende banen gehad, ik was onder andere screenwriter voor tv-programma’s en niet lang daarna heb ik twee kinderen gekregen. Mijn kinderen zijn inmiddels alweer elf en dertien jaar oud. Toen ik stopte met werken omdat ik kinderen had, besloot ik boeken te gaan schrijven.


“Mijn boek is echt een mix tussen een roman en een thriller. Het is sinister, maar niet extreem gewelddadig. Ik heb niet echt bewust voor een toman of een thriller gekozen. Ik schrijf gewoon wat ik leuk vind.”

Chicklit.nl: Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Rosamund: Ik sta op en breng de kinderen naar school. Als ik thuiskom negeer ik alle huishoudelijke klusjes die nog op mij liggen te wachten en dan schrijf ik de rest van de dag tot een uur of drie, dan komen de kinderen weer thuis. We wonen dicht bij school dus meestal hebben wij na schooltijd een huis vol kinderen, omdat er allemaal vriendjes en vriendinnetjes meekomen!

Chicklit.nl: Hoe ga jij te werk bij het schrijven van een boek?
Rosamund: Als ik een nieuw boek ga schrijven begin ik altijd met een idee. Bij Zusje begon ik met een soort script (omdat ik natuurlijk eerst voor televisie schreef). Daarna heb ik een verschrikkelijke tijd omdat ik alles moet bedenken en een plot moet vormen. Als dat achter de rug is, kan ik beginnen met schrijven; heerlijk! Voor mij is het schrijven van een boek een beetje als een landkaart; ik weet dat ik van A naar B ga, maar ik weet nog niet precies welke route ik zal nemen. Alle interessante details ontstaan dus ook pas tijdens het schrijven. Als ik een writersblock heb, schrijf ik niet thuis maar vanuit een café. Ik luister geen muziek want ik probeer in volledige rust te schrijven. Mijn kat, Tango, is het daar alleen niet altijd mee eens. Hij strekt zich dan languit over mijn toetsenbord heen en gooit van alles van mijn bureau. Soms neem ik een bad als ik het even niet meer weet of ik ga een stukje rijden. Op die manier bedenk ik allemaal nieuwe verhaallijnen. Internet is ook altijd een aangename afleiding, dan ga ik ‘héél even’ online shoppen.

“Waarom je Zusje moet lezen? Het verhaal pakt je echt! Maar dat is vooral wat ik van anderen hoor. Ik vind het moeilijk om over mijn eigen boek te zeggen waarom het zo goed is...”

Chicklit.nl: Wat zou jij aan beginnende auteurs als advies mee willen geven?
Rosamund: Laat je door niets of niemand tegenhouden! Veel mensen zullen je vertellen hoe slecht je boek is en dat het niet goed genoeg is om er geld mee te verdienen. Zoveel mensen zijn negatief, maar houd vol en ga ervoor! Ik heb ook veel afwijzingen gekregen, ik heb dan ook vier jaar over Zusje gedaan. De uitgever besloot dat ze het leuk vonden, maar eigenlijk alleen de eerste 100 pagina’s en de resterende 200 moest ik weggooien en herschrijven. Uiteindelijk hadden ze wel gelijk…

Chicklit.nl: Wat is jouw band met de personages?
Rosamund: De karakters leerde ik tijdens het schrijven echt kennen. Het gekke is dat ze voor mij echt bestaan. Het leek bijna alsof ze het verhaal aan mij vertelden. Beatrice en Tess zijn natuurlijk ook wel een beetje op mij en mijn zus gebaseerd. Er zijn wel wat overeenkomsten tussen mijn echte leven en de karakters uit het boek; Ik ben namelijk net zo bazig als Beatrice en mijn zusje is net zo vrolijk als Tess. Niet dat ik vervelend bazig ben, maar gewoon zoals een oudere zus een beetje bazig hoort te zijn.

Zusje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens een zondagse lunch krijgt Beatrice een paniekerig telefoontje uit Londen: haar zus Tess wordt vermist. Ze zijn elkaar een beetje uit het oog verloren sinds Beatrice van Londen naar New York verhuisde, maar nu springt ze op het vliegtuig om haar zus te gaan zoeken.

  Naarmate Beatrice meer ontdekt over de omstandigheden rond Tess' verdwijning, komt ze tot de schokkende conclusie dat ze eigenlijk heel weinig over haar zus weet. Haar familie geeft het al snel op en Beatrice komt volledig alleen te staan, maar dat maakt haar des te vasthoudender in haar gevaarlijke zoektocht naar de waarheid. Daarbij stuit ze op een angstaanjagend complot, waarvan zijzelf het volgende slachtoffer dreigt te worden...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • 9 super spannende crime series

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

Zoek in artikelen