Op de thee bij Carlie van Tongeren

Het nieuwe boek van Carlie van Tongeren, Cruise Control, is uit. De regen valt deze herfst soms met bakken uit de lucht, maar met dit boek waan je je in de warme Egyptische zon. Een lekkere en voor velen ook herkenbare chicklit. Om meer over dit boek en auteur Carlie van Tongeren te weten te komen, ontving Chicklit.nl een uitnodiging voor een gesprek bij Carlie thuis.

Chicklit.nl: Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Carlie: Bedankt! Ik ben ook heel blij met het eindresultaat! Het is super gaaf om het boek daadwerkelijk in handen te hebben. Schrijven is leuk, maar soms ook een worsteling als het niet lukt of als je kritiek krijgt. Dat ben ik vergeten op het moment dat mijn boek voor me ligt, met mooie cover en alles. Ik begin meteen met lezen en lees het dan in een ruk uit. Gek genoeg voelt het echt anders om het als boek te lezen dan van de computer. Maar het is ook heel vreemd en onwerkelijk. Ik sta al mijn hele leven in boekwinkels achterkaften te lezen en ineens staat daar een achterkaft tussen van mijn boek met mijn foto erop! Ik beleef er nog meer plezier aan nadat ik recensies en lezersreacties heb gekregen. Daarvoor ben ik toch altijd wel een beetje zenuwachtig...

Chicklit.nl: Hoe ga jij te werk als je een boek gaat schrijven?
Carlie: Ik weet soms niet zo goed waar ik moet beginnen. Ik gebruik daarom mijn eigen reizen als inspiratiebron. Ik hou heel erg van reizen; je leert hoe andere mensen leven en je leert ook meer over jezelf. Het is echt een stukje ontwikkeling. Bij mijn vorige boeken had ik de reizen al gemaakt zonder het idee een boek erover te gaan schrijven, dat kwam pas later. Bij Cruise Control had ik eigenlijk voor het eerst dat ik me tijdens de reis realiseerde dat ik er een boek over ging schrijven.

Chicklit.nl: Hoe is hoofdpersonage Lara en de verhaallijn ontstaan?
Carlie: In het boek zit Lara niet helemaal lekker in haar vel. Ik zal niet in details treden, maar dat schreef ik wel een beetje uit eigen ervaring. Begin dit jaar heb ik wat rustiger aangedaan omdat ik met teveel tegelijkertijd bezig was. Veel mensen hebben hier last van. Op social media zie je alleen maar leuke dingen en toffe foto’s voorbij komen, maar er zit zoveel meer achter. Vandaar dat ik besloot dat Lara overwerkt was en even uit haar dagelijkse chaos moest stappen.

“Lara in 5 woorden? Gedreven, Gehaaid, Grappig, Stoer, Kop-in-het-zand. Ze is ook lief, maar ja, ik heb maar 5 woorden…!”

Chicklit.nl: Lijk jij op Eva, Liza en/of Lara; de hoofdpersonages uit je boeken?
Carlie
: Ik ben een beetje van al mijn hoofdpersonen. Ik heb het onzekere/twijfelachtige van Eva (gelukkig steeds minder, dat is dan een voordeel van dertig worden), het enthousiasme van Liza en de onbegrensde gedrevenheid van Lara. Alle hoofdpersonen vertellen iets over mij; natuurlijk de reis die erin voorkomt, maar meer nog over een fase in mijn leven. In Lara zie je bijvoorbeeld terug hoe verantwoordelijkheidsgevoel en gedrevenheid je ook (lichamelijk) kunnen tegenwerken. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is je grenzen te bewaken, om tijd alleen door te brengen en stil te staan in plaats van steeds maar door te gaan. Ik vind het zelf fijn om dan op reis te gaan, even weg van alles, en mijn leven van een afstand te bekijken: ben ik goed bezig? Waarom doe ik dit eigenlijk zo? Dat doen Eva, Liza en Lara ook.

Chicklit.nl: Waarom moet iedereen Cruise Control lezen?
Carlie: Cruise Control zal je gegarandeerd heimwee opleveren naar dat heerlijke gevoel van vakantie, inclusief zomerliefde en vriendinnen-momenten. Daaronder zit een diepere laag over hoe het leven soms kan tegenzitten, dat je daarvoor weg kunt lopen (of rennen zoals Lara doet), maar dat het je altijd blijft achtervolgen. Het positieve is dat, hoe erg alles ook tegenzit, er altijd een happy end mogelijk is, ook al zie je dat misschien nog niet. Maar: dat happy end komt er niet vanzelf, daar moet je wel zelf wat voor doen!

Cruise control

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lara leidt een lekker leven. Ze is woordvoerder van een grote bank, komt op alle belangrijke borrels, heeft een affaire met een BN'er en heeft nog steeds goed contact met haar studievriendinnen. Zij vinden dat Lara weleens wat meer mag relaxen en nemen haar mee op een Nijlcruise. De cruise hangt aan elkaar van wc-papiermummies en opdringerige verkopers, maar misschien zit onder al die kitsch juist wel precies wat Lara nodig heeft.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Benieuwd naar het boek? Lees alvast een preview uit Cruise Control:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

 • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen