In gesprek met Ingrid Oonincx

Het derde boek van Ingrid Oonincx, Sluipweg, ligt in de winkels. De presentatie vond, heel toepasselijk, plaats in Zoetermeer op het Nederlands Thriller Festival. Na de presentatie kreeg Chicklit.nl de kans om Ingrid te interviewen.

Chicklit.nl: Hoe ga jij te werk als je een nieuw boek gaat schrijven?
Ingrid:
Als ik aan een boek begin bedenk ik eerst het plot en zet ik de structuur uit, dus dan weet ik waar ik heen moet. Per hoofdstuk schrijf ik een paar regels, maar het is maar een plan. Tijdens het proces veranderen er nog wel dingen. Soms neemt het verhaal een andere wending dan ik van tevoren bedacht had. De personages ontwikkelen zichzelf, dus er wijzigen nog wel eens dingen. Ik ben gelukkig geen slaaf van mijn eigen schema, dus dat laat ik lekker gebeuren!

Chicklit.nl: Hoe creëer jij je personages?
Ingrid: Ik begin vaak met de uiterlijke kenmerken van een personage, maar daar moet al snel meer diepgang in. Ik schrijf dan een soort CV voor ze. Op die manier weet ik waar ze vandaan komen, wat ze hebben meegemaakt, wat ze wel en niet leuk vinden, dat soort dingen. Ik hou die CV’s erbij als geheugensteuntje. Als een personage bijvoorbeeld heel erg gevoelig is voor geuren, schrijf ik dat niet letterlijk op, maar dat verwerk ik dan subtiel in mijn verhaal. Mijn hoofdpersonage in Sluipweg is bijvoorbeeld kunstenares, dus zij denkt veel in beelden.

Chicklit.nl: Hoe bouw je een boek op?
Ingrid: Ik schrijf mijn hoofdstukken in chronologische volgorde. Die structuur heb ik nodig, zeker als thriller-auteur. Het plot is in een thriller zo belangrijk, daar werk je gedurende het boek naartoe, dus alles moet kloppend zijn.
“Ik hoop ooit fulltime te kunnen schrijven.”

Chicklit.nl: Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?
Ingrid: Ik werk drie dagen per week als communicatieadviseur. De andere dagen zijn schrijfdagen. Als de kinderen naar school zijn, ga ik lekker zitten met een kop koffie of thee en chocolade (maar niet teveel!). Ik ga dan aan de keukentafel zitten en schrijven. Het liefst lekker in een huispak, want waarom zou ik me helemaal optutten als ik ga schrijven? Ik kan natuurlijk geen oneindige pyjamadagen houden, want ik moet ’s middags de kinderen altijd weer uit school halen. Ooit hoop ik wel fulltime te kunnen schrijven. 

Chicklit.nl: Hoe kom jij aan je verhalen?
Ingrid: Ik praat heel veel met mijn partner over mijn boeken. We hebben het over het verhaal en de personages. Door al die gesprekken vorm ik mijn boek. Ik heb volgend jaar december een deadline voor mijn volgende boek, dus daar ga ik nu aan beginnen. Ik heb een leuk idee, dus ik ga binnenkort de structuur opzetten. Ik kan jullie helaas geen tipje van de sluier geven, want dan geef ik al teveel weg!

Chicklit.nl: Wat kan jij mensen die zelf een boek willen schrijven aanraden?
Ingrid: Als je zelf wil gaan schrijven kan ik iedereen aanraden om op schrijfcursus te gaan en heel veel schrijfuren te maken. Je moet jezelf echt trainen. Een schrijfclub is ook handig. Je leert zoveel van het (eerlijk) bekritiseren van elkaars werk. Vrienden of familie zijn toch vaak milder. Oefenen, oefenen, oefenen! Daarbij moet je, als je een boek wil schrijven, het gewoon doen! En vooral ook zelf veel lezen.

"Ik Google mezelf om te zien wat iedereen van mijn boeken vindt."

Chicklit.nl: Heb jij nog gekke gewoontes als je schrijft?
Ingrid: Hmmm, nou nee, niet echt geloof ik. Tenminste, normaal als ik mijn eigen boek lees ben ik eigenlijk alleen maar aan het redigeren. Laatst had ik een glas wijn op en toen kon ik dat een beetje loslaten. Toen pas had ik het idee dat ik Sluipweg als een ‘normale lezer’ kon lezen. Ik ben erg benieuwd naar de recensies. Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe mijn boeken ontvangen worden dat ik mezelf soms Google en alle fora afstruin om te zien wat iedereen ervan vindt.

Sluipweg

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gwen deelt een vreselijk geheim met haar jeugdvrienden Marcel en Patrick. Een reeks angstaanjagende gebeurtenissen doet haar beseffen dat ze nooit een normaal leven op kan bouwen als ze niet haar fouten uit het verleden onder ogen ziet. Langzaam maar zeker ontworstelt Gwen zich aan het schuldgevoel dat haar al zo lang in zijn greep houdt. Tijdens een weekend in de Ardennen komt het tot een ijzingwekkende confrontatie en moet Gwen vechten voor haar leven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Recensie: Kil

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen