Chicklit interviewt Lissa Price

Na het grote succes van Starters komt Lissa Price met het vervolg: Enders. In dit boek kun je lezen hoe het verder gaat met Callie. De boeken zijn futuristische Young Adults gemixt met thrillerascpecten. Maar waarom schrijft Lissa in dit genre? En wat kunnen we eigenlijk van Enders verwachten? Dit - en meer - besprak Chicklit.nl met haar.


Chicklit.nl: Waarom schijf je in een combinatie van Young Adults en futuristische thrillers?
Lissa:
Het viel me op dat ik voornamelijk Young Adult, SciFi en futiristische boeken las, meer dan andere genres. Ik hou ervan hoe alles mogelijk is in dit soort verhalen. Het meest hou ik toch van thrillers, vooral het snelle tempo, de drang om door te lezen en de onverwachte wendingen spreken mij aan. Toch lijkt het me ook wel leuk om op een gegeven moment te switchen naar een ander genre, misschien schrijf ik ooit nog wel eens een heuse roman, wie weet!

Chicklit.nl: Starters is een grote hit gebleken, verwacht je dat Enders ook zo’n grote hit wordt?
Lissa:
Ik hoop het! De eerste reacties waren gelukkig positief, dus ik ben erg benieuwd naar wat anderen ervan vinden.

Chicklit.nl: Wat kunnen we van Enders verwachten?
Lissa:
Enders gaat verder waar Starters gebleven is. Je ziet het verhaal nog door Callie’s ogen. Ze heeft de bodybank dan misschien wel achter zich gelaten, maar de Ouweheer kan nog steeds haar gedachten lezen en beheersen. Daarbij heeft hij ook toegang tot de gedachten van ex-donoren. Ook hun lichamen kan hij daardoor beheersen en hij weet menselijke bommen van ze te maken. Callie wil zichzelf bijna overgeven aan de Ouweheer als ze een mysterieuze jongen, Hyden, tegenkomt. Hij belooft haar dat hij de enige is die haar kan helpen met het verslaan van de Ouweheer, maar is hij wel te vertrouwen?

Chicklit.nl: Is Enders het laatste boek over Callie?
Lissa:
De serie bestaat maar uit twee boeken, maar ik denk dat ik (nog) geen afscheid van Callie kan en wil nemen. Misschien dat er toch een ander boek in de reeks komt, maar dat zien we allemaal nog wel. Er komt nog wel een kort verhaal voor op de e-reader aan (Portrait of a Donor). De Engelse versie verschijnt in januari 2014. Voor mij zijn de karakters heel belangrijk, het worden een soort levende wezens, bijna vrienden van me. Ik herken soms ook wel mijn eigen karaktereigenschappen in de personages, bijvoorbeeld de koppigheid van Callie…

Chicklit.nl: Heb je al plannen of ideeën voor je volgende boek?
Lissa:
Ik ben begonnen met een nieuwe serie. Het is weer een futuristische Young Adult, alleen speelt het zich in een compleet andere wereld af. Ik heb zo ontzettend veel zin in het nieuwe boek, ik hoop jullie ook!

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor Starters en Enders?
Lissa:
Bij mij in de buurt zit een groot warenhuis waar ze jaarlijks griepprikken uitdelen. Toen ik er één ging halen, kwam ik erachter dat er een tekort aan prikken was. Ik kreeg te horen dat alleen ouderen en kinderen een prik konden krijgen. Ik vroeg me af hoe dat zou gaan als het om een dodelijk virus in plaats van de griep zou gaan, hoe vreemd zou dat zijn? Alleen kinderen en ouderen zouden dan overleven. Op dat moment realiseerde ik me dat ik een verhaal voor mijn boek had, dat was Starters. Na Starters moést er een vervolg komen om alle verhaallijnen af te ronden. Daarbij wilde ik ook graag dat het net zo verassend was als Starters, dat werd mijn doel tijdens het schrijven van Enders.

Chicklit.nl: Wie is jouw favoriete auteur allertijden?
Lissa:
Shakespeare steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Hij wist pas écht hoe je een verhaal met een spectaculaire wending kan schrijven!

Chicklit.nl: Heb je een toekomstdroom?
Lissa:
Jazeker! Ik droom er - samen met de fans van mijn boeken - van dat Starters ooit verfilmd gaat worden, dat lijkt me zo gaaf.

Chicklit.nl: Wat is het beste advies dat je hebt voor beginnende auteurs?
Lissa:
Ik kan iedereen die begint met schrijven aanraden om minimaal tien recente boeken in hetzelfde genre te lezen. Ook kan het handig zijn om je bij een schrijfgroep of cursus aan te melden. Op die manier leer je te luisteren naar kritiek (en het te accepteren en te verwerken). Het is ook belangrijk om te leren redigeren en om te weten wanneer je aan een nieuw boek of verhaal moet beginnen. Vier elke overwinning, hoe klein ook. Op mijn website heb ik nog meer adviezen staan voor iedereen die het wil weten. 

Chicklit.nl: Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?
Lissa:
Ik begin de dag altijd met het beantwoorden van mijn email en alle berichtjes die ik via social media ontvang. Als ik eenmaal alle fanmailtjes, interviews, blogposts, Twitter en Tumblr afgewerkt heb, is het vaak alweer tijd om te gaan lunchen. Soms heb ik een lunch met collega-auteurs en anders eet ik gewoon thuis. Daarna heb ik de tijd om te gaan schrijven. Na het eten schuif ik weer achter mijn computer en vaak werk ik door tot ’s avonds laat.

Chicklit.nl: Heb je nog vreemde, gekke, rare gewoontes als je schrijft?
Lissa:
Ik heb twee bureaus. Ik vind het soms fijn om op een kladblok te schrijven, die ligt dus altijd op mijn ene bureau. Voor mijn laptop heb ik een ander bureau. Dat bureau kan elektronisch naar boven en beneden dus ik kan zelfs staand schrijven als ik dat zou willen! Verder heb ik verschillende ‘geluksbrengertjes’ op mijn bureau liggen.

Chicklit.nl: Is er verder nog iets dat je onze lezeressen wilt vertellen?
Lissa:
Ja! Ik ben nu twee keer in Nederland geweest en ik vind het een erg leuk land. Ik vind het daarbij altijd ontzettend leuk om berichtjes van lezers te ontvangen, dus benader me vooral! Ik ben erg benieuwd hoe jullie Enders gaan  vinden. Je kan een berichtje op mijn website achterlaten, maar je kan me ook bereiken via Twitter of Tumblr.  

Enders

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nu de Bodybank vernietigd is hoeft Callie haar lichaam niet meer aan Enders te verhuren. Al snel merkt ze dat de Ouweheer nog steeds controle over haar heeft. De enige manier om voorgoed van hem af te zijn is door de chip in haar hoofd weg te laten halen. Maar legt ze de stem in haar hoofd die wel eens aan haar vader zou kunnen toebehoren definitief het zwijgen op. Zal ze ooit nog vrij zijn?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Lees hier een voorproefje van Enders:
   

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen