Interview: Maak kennis met Krista van der Hulst

Dwaze dates of echte liefde is een boek met heel herkenbare hoofdpersonen, over de liefde en over vriendschap. Chicklit.nl mocht schrijfster Krista van der Hulst interviewen over wat haar inspireerde tot het schrijven over alle dating-perikelen.Chicklit.nl: Dit boek is je debuutroman. Hoe is het schrijfproces gegaan? Had je een bepaald systeem om alle verhaallijnen te volgen, en/of een bepaald schrijfritme qua tijd?
Krista van der Hulst: Ik had niet een bepaald systeem of schrijfproces, behalve wat aantekeningen in een boekje. Toen ik een globaal idee voor het verhaal kreeg, ben ik begonnen met een schrijven van willekeurige scenes. Het begin en één van de laatste hoofdstukken had ik bijvoorbeeld al heel snel op papier staan. Ik schreef vrijwel elke vrijdagmiddag, maar ook als ik zin en tijd en een ingeving had. Toen ik ongeveer 100 pagina’s had geschreven, heb ik het aan drie mensen laten lezen. Na hun enthousiaste reacties heb ik mijn favoriete hoofdstukken herschreven en verbeterd en op Tenpages.com geplaatst. Ik was van plan om in die periode dat het op de site stond verder te schrijven, kwam ik daar nauwelijks  aan toe. Pas nadat ik de eindstreep had gehaald en mijn voorlopige manuscript met de redacteur van Tenpages had doorgenomen, ben ik verder gaan schrijven. Toen heb ik de verhaallijnen die er al waren verder uitgediept en een tweetal nieuwe erbij geschreven. Hierbij had ik ook niet een bepaald systeem. Meestal was ik per verhaallijn kriskras door het manuscript bezig.

Chicklit.nl: In de meeste gevallen als iemand zijn of haar ex terug wil, is dit gedoemd te mislukken. Verfrissend om een keer te lezen dat het ook anders kan. Komt dit voorbeeld uit je eigen leven?
Krista van der Hulst: Nee, ik heb geen exen die ik terug wil en ik hoop met heel mijn hart dat mijn huidige vriend nooit een ex zal worden. Het is meer uit mijn idee van hoe men tegenwoordig met relaties om gaat. Ik heb het gevoel dat mensen soms te snel uit elkaar gaan. Dat ze het niet echt proberen te laten slagen. Dit was mijn basisidee voor het boek.

Chicklit.nl: In het boek omschrijf je dat Lieke veel lol heeft in haar sport waterpolo, maar ook dat omgaan met teamgenoten soms best lastig kan zijn. Heb je hier zelf ervaringen mee?
Krista van der Hulst: Ik heb inderdaad wel ervaringen met teamgenoten. Ik dans in verschillende demoteams en daarin is het de kunst om het beste uit jezelf te halen, maar ook als één team te dansen. Waar ik moeite mee heb, is als teamgenoten niet gemotiveerd zijn en niets doen met kritiekpunten. Ik ga altijd voor waar ik mee bezig ben en het is frustrerend als je mensen in je team hebt die daarin niet hetzelfde denken. Verder is het helaas bijna altijd zo, dat als je een groep meiden bij elkaar zet, er altijd wel groepjes ontstaan of wat geroddel over elkaar. Dat gebeurt dus ook bij het Waterpoloteam van Lieke. Ikzelf heb nu gelukkig wel een dansgroep gevonden waar de sfeer eigenlijk altijd goed is!

Chicklit.nl: Dwaze dates of echte liefde is tot stand gekomen via Tenpages.com. Wat heb je allemaal ondernomen om genoeg aandeelhouders te vinden en was dat moeilijk?
Krista van der Hulst: Voor het verkopen van de aandelen heb ik alles uit de kast getrokken! Ik moet zeggen dat ik dat ernstig heb onderschat. Eerst heb ik al mijn vrienden en kennissen benaderd om aandelen te kopen, wat ze lang niet allemaal deden of pas na behoorlijke aansporing. Daarna heb ik flyers gemaakt en ben ook op mijn werk gaan promoten. Daarnaast heb ik veel via social media geprobeerd en andere investeerders en schrijvers op Tenpages.com benaderd. Uiteindelijk hebben mijn ouders in hun netwerk een uitgebreide ‘promotietour’ gehouden waarmee ik ruim boven de 1000 aandelen kwam. Toen begonnen ook onbekende aandeelhouders te investeren. Het was best zwaar, omdat je de hele dag bezig bent met kijken of je al aandelen hebt verkocht en teleurgesteld raakt over mensen die je kent en je niet willen steunen, maar het is ook heel erg opbeurend als er onbekenden in jouw werk investeren en je complimenten geven. Het moment dat ik alle aandelen had verkocht was uiteraard alles waard en onvergetelijk, want toen wist ik dat mijn droom uit zou komen. Ik heb altijd al een boek willen schrijven en publiceren!

Chicklit.nl: Wie of wat heeft je geïnspireerd bij het schrijven over alle datingperikelen en bijvoorbeeld de scene over de sm-kelder?
Krista van der Hulst: Ik kijk graag om me heen als ik uitga en dat doet mijn fantasie op hol slaan. Verder heb ik wat ervaringen van vriendinnen als ideetjes gebruikt. De scene in de sm-kelder was meer een knipoog naar Vijftig tinten grijs (ook omdat de redacteur had gezegd dat seks verkoopt). Ik ben zelf nog nooit in een sm-kelder geweest, ken ook niemand die er komt en heb er zelfs niet op gegoogled. Het is dus gebaseerd op hoe ik verwacht dat zoiets eruit ziet, en ik hoor het graag als iemand het niet realistisch genoeg vindt.

Chicklit.nl: Eigenlijk ben ik best nieuwsgierig naar hoe het verder gaat met Andrea en haar Paul, en met 'mannenvreter' Natascha. Is er kans op een vervolg?
Krista van der Hulst: Ik ben wel met een nieuw boek bezig, maar dat is geen vervolg. Wel ben ik natuurlijk een beetje van deze personages gaan houden, dus ik sluit niet uit dat ik ooit nog een vervolg schrijf. Maar ik heb ook zoveel ideeen voor nieuwe verhalen... Wellicht kan ik dat combineren. De hoofdpersoon in mijn nieuwe boek heeft overigens best veel weg van Natascha.

Chicklit.nl: Voor haar werk heeft zelfs de creatieve Lieke soms moeite om originele ideeën te blijven verzinnen. Ben je tijdens het schrijven van dit boek zelf tegen dat soort lastige momenten aan gelopen?
Krista van der Hulst: Ik heb gelukkig geen writersblock gehad! Maar er zijn natuurlijk wel creatieve zaken waar ik mee geworsteld heb. Zo schrijf ik behoorlijk stacato en ik moest me er daardoor toe zetten om meer sfeer en omgeving te beschrijven om het wat verhalender te maken. Verder heb ik lang moeten denken over een keerpunt in het verhaal tegen het einde. Maar gelukkig komen dat soort ingevingen tot nu toe wel een keer in me op. De ene keer wat sneller dan de andere keer, maar ik hoef er nog niet over in paniek te raken.

Chicklit.nl: Zijn er schrijvers of schrijfsters die voor jou een voorbeeld zijn?
Krista van der Hulst: Ik heb één absolute favoriete schrijver; Ronald Giphart. Ik las voor het eerst een boek van hem op de middelbare school en ik was meteen verkocht. Wat ik aan hem bewonder is dat zijn schrijfstijl uniek is. Het is absoluut niet altijd volgens de regeltjes. Hij gebruikt bijvoorbeeld veel niet bestaande of samengevoegde woorden en dan ineens weer een zin van een pagina lang. Daarbij bewonder ik dat hij niet bang is om banaal te worden of een beetje shockerend (al is dat nu wat minder, na Vijftig tinten grijs is iedereen ook wel wat gewend). Verder lees ik ook graag Renske de Greef, Kluun, Heleen van Rooyen en Esther Verhoef. Onder de chicklitschrijvers bewonder ik Astrid Harrewijn en Sophie Kinsella. Hun boeken zitten altijd goed in elkaar en bevatten veel humor. Deze laatste twee gebruik ik misschien meer als voorbeeld, maar Ronald Giphart is zeker wel mijn inspirator voor het schrijven.

Dwaze dates of echte liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het boek gaat over de 28-jarige Lieke die een nieuwe start maakt na een verbroken relatie. Haar vriendinnen Andrea en Natasha proberen haar daarmee te helpen. Gedrieën stappen ze middenin de soms hilarische wereld van versieren en versierd worden. In deze wereld vol daten, mannen en seks moet Lieke hard werken om haar ideale man te vinden. Ondertussen worstelt ze met haar positie op haar werk. Ze krijgt de kans van haar leven, maar die kan ze pas waar maken als ze onder ogen ziet wat ze mist. De positie in haar waterpolo team staat onder druk evenals de relatie met haar ouders. Gelukkig staat haar zus Judith altijd voor haar klaar en wie weet kan ze eindelijk ook iets voor haar betekenen. Lieke gaat een zoektocht aan naar antwoorden die allesbepalend zijn. Wat wil ze precies in haar leven? En in de liefde?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen