Interview: Maak kennis met Marcha de Groof en haar debuut Man o man

Marcha de Groof schreef de chicklit Man o Man: een verhaal over relatiebreuken, vriendschappen, de weg naar de ideale baan, familiebanden en vooral de liefde. Chicklit.nl ontmoette Marcha over het ontstaan van dit boek, wie en wat haar geïnspireerd heeft en wie de schrijfster achter dit boek is. 
Chicklit.nl: Hoe verging het schrijven van dit boek: had je een bepaald dagritme, waren er tegenvallers, en hoe lang heb je erover gedaan?
Marcha: Ik kan niet precies zeggen hoelang ik in totaal met Man O Man bezig ben geweest. De eerste woorden stonden waarschijnlijk al zo’n vier jaar geleden op papier, maar er is ook een periode geweest dat ik nauwelijks schreef (rond mijn afstuderen). Pas vorig jaar is het als afgerond manuscript naar de uitgeverij gegaan. Een bepaald dagritme had ik niet, wel probeerde ik zo vaak mogelijk te schrijven. Soms zat ik echt in een schrijfflow, dan kon ik tot diep in de nacht doorschrijven. Maar er waren ook dagen dat ik een uur naar mijn scherm zat te staren. Dan perste ik er met moeite vijfhonderd woorden uit, die dan ook vrijwel altijd in de prullenbak verdwenen. Vaak kon ik dan beter even wat anders gaan doen, zoals wandelen, een boek lezen of mijn vriendinnen opzoeken. Meestal kwam het daarna vanzelf weer op gang.
 
Chicklit.nl: Als je jezelf in 10 woorden zou mogen omschrijven, welke woorden zouden dat dan zijn?
Marcha: Poeh, dat is een lastige! Dan ga ik voor: sociaal, opgewekt, zorgzaam, optimistisch, eigenwijs, een tikkeltje koppig, af en toe onzeker, dromer, ambitieus en op z’n tijd lekker druk.
 
Chicklit.nl: Je hebt pedagogiek gestudeerd. In je boek werkt Sara ook met kinderen, maar eigenlijk is dat niet wat ze echt wil. Geldt dat ook voor jou, of kijk je daar anders tegenaan?
Marcha: Ik sta helemaal achter mijn opleiding en werk dolgraag met kinderen. Sara heeft een grote passie voor tekenen, en zelf heb ik dat met schrijven. Meer doen met schrijven heeft altijd op mijn verlanglijstje gestaan en ik ben blij dat ik dat met Man o Man heb kunnen verwezenlijken. Dus in die zin hebben we dat wel met elkaar gemeen!
 
Chicklit.nl: De manager van het kinderdagverblijf is bepaald geen schatje: kil, formeel en hard. Is dit karakter gebaseerd op iemand uit je omgeving, of is het pure fictie?
Marcha: Gelukkig heb ik zelf nooit zo’n manager gehad! Het is dus pure fictie, maar haar karaktertrekken komen wel voort uit ervaringen die ik heb gehad met bepaalde mensen. Soms kom je gewoon iemand tegen die heel bot, gesloten en onvriendelijk is. Iemand waar je de kriebels van krijgt. Dat heb ik allemaal samengevoegd, een tikkeltje aangedikt en zo ontstond het karakter van Sara’s manager.
 
Chicklit.nl: Beste vriendin Lea heeft een nogal bijzondere kledingstijl, waar Sara nog elke dag van opkijkt. Als iemand in jouw omgeving er dagelijks heel opvallend bij zou lopen, zou je er dan iets van zeggen of zou je het juist respecteren?
Marcha: Ik weet zeker dat ik het gewoon zou respecteren. In het geval van Lea al helemaal, want zij is helemaal zichzelf in haar kleding. Waarschijnlijk zou ik er net als Sara soms wel van opkijken, maar het zou me verder niets uitmaken. Ik vind dat iedereen moet dragen waar hij/zij zich prettig in voelt. Ik denk dat als ik een vriendin zoals Lea had, ik het juist geweldig zou vinden om te zien waar ze elke keer mee kwam aanzetten! Mensen als Lea kleuren het leven.
 
Chicklit.nl: Veel mensen dromen van het schrijven van een boek. Een stuk minder mensen doen dat ook daadwerkelijk. Nog minder mensen vinden een uitgever voor hun boek. Op welke manier is jou dat gelukt, en heb je tips voor anderen die dat ook willen?
Marcha: Ik heb mijn verhaal in eerste instantie afgerond voor een schrijfwedstrijd die ik pas heel laat ontdekte. Ik schreef het verhaal toen dus in een razend tempo af. Na deze wedstrijd, die ik niet won, was ik niet tevreden over het einde en ben ik het op mijn gemak gaan herschrijven. Daarna heb ik het naar een zorgvuldig uitgekozen groepje uitgevers gestuurd. Uiteindelijk kreeg ik positief bericht van uitgeverij Zomer & Keuning. Die dag zal ik niet snel meer vergeten, ik geloof dat ik de rest van de dag de grond niet meer aangeraakt heb: ik zweefde van geluk! Als je de ambitie hebt om uitgegeven te worden, verdiep je dan goed in de uitgeverijen die jouw genre uitgeven. Stuur geen chicklit-verhaal naar een uitgever voor fantasy, bijvoorbeeld. En nog belangrijker: heb geduld. Het kan weken, vaker maanden, duren voor je iets hoort. Doe ook mee aan schrijfwedstrijden. Daar leer je heel veel van en je blijft jezelf ontwikkelen. Bovendien kunnen schrijfwedstrijden hele mooie dingen teweeg brengen!
 
Chicklit.nl: In het verhaal is een bijzondere rol weggelegd voor midgetgolf! Daar lees je niet elke dag over. Hoe kwam je daar op?
Marcha: In het boek is Lea een excentriek personage, en toen zij een relatie kreeg wilde ik dat die persoon ook zijn eigenaardigheden zou hebben. Ik bedacht een passie voor sport, maar wilde iets unieks. Opeens kwam midgetgolf bij me op. Ik vond dat heel goed matchen met de rest. Bovendien had ik het zelf al vaker gedaan, en kon er dus goed over schrijven. Zo kreeg midgetgolf ineens een eigen plekje in het boek.
 
Chicklit.nl: De moeder en zus van Sara houden er rare ideeën op na en kwetsen Sara voortdurend. Als ze de ouders van Menno ontmoet, ziet ze dat het ook heel anders kan. Wat heeft je geïnspireerd om te schrijven over deze tegenstelling?
Marcha: Wat mooi dat jullie dat hebben opgemerkt! Ik wilde de lezer laten ervaren hoe een negatief beeld in stand gehouden kan worden en zelfs volledig kan ontsporen door een soort van extreme bezorgdheid (Sara’s moeder) gecombineerd met afgunst (haar zus Irene). Sara’s moeder is blind geworden voor de goede dingen van Sara en het gehaaide karakter van Irene. Door haar kennis te laten maken met de moeder van Menno, worden ineens haar ogen geopend. Hoe een wildvreemde ervoor kan zorgen dat zo’n vastgeroest beeld helemaal kan veranderen, vond ik een heel mooi proces. Daar wilde ik graag over schrijven.
 
Chicklit.nl: Welke schrijvers en welke soort boeken lees je zelf graag?
Marcha: Ik lees eigenlijk heel veel soorten boeken graag, al moet ik zeggen dat ik sinds ik zelf chicklit schrijf ik nog meer chicklit ben gaan lezen dan ik al deed. Jill Mansell, Sophie Kinsella en Belinda Jones zijn al heel lang favorieten. Daarnaast ben ik ook gecharmeerd van Jennifer Cruise. Van Nederlandse bodem behoort Astrid Harrewijn voor mij tot de top, zij kan me echt meeslepen in een boek. Verder lees ik heel graag boeken van Petra Kruijt en Gillian King. Ik kan ook genieten van de unieke, humoristische schrijfstijl van Lisette Jonkman.

Man o man

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (8 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Man o man wordt hoofdpersoon Sara keer op keer geconfronteerd met het mannelijk falen. Eerst gaat haar relatie uit omdat ze haar vriend in bed aantreft met een ander, dan ontmoet ze tijdens het uitgaan een leuke man die hartstikke bezet blijkt te zijn. Of toch niet? Sara vindt Menno leuk, maar ze weet zo langzamerhand niet meer wat en wie ze nou moet geloven. Hoe graag ze ook zou willen dat Menno de ware is, ze durft er niet op te vertrouwen. En dat zou weleens terecht kunnen zijn.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

 • Hildes beloning - Marie Lamballe

 • You’d be home now - Kathleen Glasgow

 • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen