Interview: In gesprek met Erica James

Je leven kan in een ogenblik voor altijd veranderen. Dat ervaart Floriana wanneer haar leven na een ongeluk verbonden raakt met dat van de gepensioneerde bibliothecaresse Esmé en vastgoedontwikkelaar Adam. Maar De zomer aan het meer zou geen boek van Erica James zijn wanneer zij haar hoofdpersonen op een gegeven moment niet naar Italië zou laten gaan. Chicklit.nl sprak met de schrijfster over haar nieuwste boek, over het land van la dolce vita en over levensbepalende ogenblikken.
 
Chicklit.nl: Hoe is er gereageerd op De zomer aan het meer?
Erica James: Ik heb er een hekel aan over mezelf te lezen, zowel negatieve stukken als lovende recensies. Ik ben altijd bang dat aan het einde toch nog een venijnige opmerking komt. Maar tot nu toe gaat het prima met De zomer aan het meer. Veel lezers noemen dit boek mijn beste tot nu toe en hun nieuwe favoriet.
 
Chicklit.nl: Wat inspireerde je tot het schrijven van dit boek?
Erica James: Het is altijd een combinatie van dingen die mij op magische wijze in de goede richting stuurt. Wat De zomer aan het meer betreft lijkt het alsof dit boek gewoon lag te wachten tot ik het zou schrijven. Daarbij ben ik de gelukkige eigenaar van een appartement dat uitzicht heeft over het Comomeer. Altijd wanneer ik daar ben, word ik vervuld met een bijzonder gevoel van geluk dat effect heeft op mijn schrijven. Het was slechts een kwestie van tijd voor ik dit meer van mezelf weer in een boek mocht gebruiken.
 
Chicklit.nl: Hoe zag het schrijfproces eruit?
Erica James: k heb tot nu toe achttien boeken geschreven en elk boek is op dezelfde manier geschreven: ik verzin het verhaal terwijl ik bezig ben. Aan de ene kant zorgt deze methode ervoor dat het proces vloeiend en spontaan verloopt, aan de andere kant maakt het een eerste versie altijd eng, omdat ik nooit weet wat er staat te gebeuren. Het enige dat ik kan doen is me schrap zetten en kijken waar de personages me brengen!
 
Chicklit:.nl Heb je zelf ooit een levensbepalend moment meegemaakt zoals Floriana?
Erica James: Mijn levensbepalende moment vond plaats toen ik besloot te gaan schrijven als hobby. Dat bracht me ertoe een schrijfcursus te volgen en het resultaat van die cursus was A Breath of Fresh Air: mijn eerste boek en verrassend genoeg een bestseller.
 
Chicklit.nl: Waarom de mix van verleden en heden in het verhaal?
Erica James: Het was niet de bedoeling zoveel ruimte te geven aan het verleden, maar Esmé Silcox had andere plannen. Toen ik begon met het boek had ik een vaag idee van Esmé als interessante oudere dame die het verhaal vooruit zou helpen. Maar hoe meer tijd ik met haar doorbracht, hoe meer zij haar plek opeiste. Voor ik het wist, had zij een heel nieuwe verhaallijn voor zichzelf gecreëerd.
 
Chicklit.nl: Wie vind je het leukst: Floriana, Adam of Esmé?
Erica James: Ooh, dat is een lastige vraag, ik vind ze allemaal echt leuk! Maar als je een pistool tegen mijn hoofd zet en me dwingt te kiezen, kies ik voor Esmé. Ik hou van de manier waarop ze zichzelf het boek in ‘geëlleboogd’ heeft en daarmee het verhaal in een richting stuurde die ik vooraf niet bedacht had. 
 
Chicklit.nl: Wie zouden de rollen van de hoofdpersonen spelen in een verfilming?
Erica James: Judi Dench lijkt mij een prachtige keuze voor de rol van Esmé als oudere dame: zij zou precies de goede hoeveelheid humor, wijsheid en kwetsbaarheid in de rol stoppen. Voor de rol van Adam zou ik Laurence Fox kiezen, die je misschien kent als Sergeant Hathaway in de detectiveserie Lewis . Maar ik ben bang dat ik zo geen actrice voor de rol van Floriana kan bedenken. Misschien dat mijn lezers een geschikt iemand weten?
 
Chicklit.nl: Wil je dat je lezers iets leren van het boek?
Erica James: Ik ben geen voorvechter voor bepaalde onderwerpen, ik ben een eenvoudige verhalenverteller. Als ik over een onderwerp schrijf, doe ik dat het me interesseert en omdat ik wil laten zien hoe iets een persoon kan veranderen of hoe iemand een probleem kan overwinnen. Met De zomer aan het meer vond ik de manier waarop Floriana en Adam bevriend raken met Esmé erg mooi – hoe ze daarmee een nieuwe impuls aan haar leven geven. In een recensie van het boek werd opgemerkt dat mensen als Floriana en Adam niet geïnteresseerd zijn in vriendschap met een vrouw van Esmé’s leeftijd. Dat vond ik een sneue opmerking en laat zien hoe sommige mensen naar ouderen kijken.
 
Chicklit.nl: Tot slot: wat is dat toch met Italië en liefde?
Erica James: Nou, je hebt de zon, het eten, de wijn, het prachtige landschap en een alomaanwezige zorgeloosheid. Dat lijkt mij samen goed voor een heleboel liefde!

De zomer aan het meer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het begon allemaal met een uitnodiging voor een bruiloft.Als Floriana niet net de uitnodiging had gekregen waarin de liefde van haar leven aankondigde te gaan trouwen, dan had ze wellicht die auto niet over het hoofd gezien.Als ze die auto niet over het hoofd had gezien, dan hadden twee volslagen vreemden nooit haar hand vast hoeven houden (Esmé, gepensioneerd bibliothecaresse) en de ambulance hoeven bellen (Adam, projectontwikkelaar).Als ze Esmé en Adam niet had leren kennen, dan had ze nooit de moed op kunnen brengen om naar die bruiloft in Italië te gaan.En als Esmé niet haar nieuwe vrienden had willen helpen, dan was ze nooit teruggekeerd naar de plek waar ze zestig jaar geleden haar eerste liefde ontmoette. Ze heeft altijd willen weten wat er is gebeurd met de man die haar hart veroverde, en nu is het tijd om eindelijk dat hoofdstuk van haar leven af te sluiten.Aan het Comomeer in Italië ontdekken Floriana, Adam en Esmé dat je je verleden los moet kunnen laten om je toekomst te omarmen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

Zoek in artikelen