Interview: Maak kennis met Henriëtte de Smet

Verhuizen van een grote stad naar een dorp: niet voor niets wordt dit weleens met een emigratie vergeleken! Weliswaar in eigen land, maar de cultuurschok is er niet minder groot om. Van anonimiteit naar sociale controle, van bioscopen, kroegen en theaters om de hoek naar weilanden, en dan hebben we het nog niet gehad over integreren met de locals. Al deze problemen ondervinden Marie-Louise en Joline in het boek Valse Start, als ze in hetzelfde kleine dorp belanden. Ze kennen elkaar niet en hun situaties zijn totaal verschillend, net als hun manieren om zich het dorpsleven eigen te maken. Chicklit.nl mocht schrijfster Henriëtte de Smet interviewen.

Chicklit.nl: Hoe ben je tot het onderwerp van Valse Start gekomen, het verhuizen van stad naar dorp en alle problemen die daarbij horen?
Henriëtte de Smet:
Doordat mijn moeder uit een klein dorp op de Veluwe komt, heb ik daar in mijn jeugd vaak gelogeerd. Ik vond het er heerlijk, maar de sociale controle, het 'ons kent ons', benauwde me ook wel. Ook merkte ik dat mijn moeder, die inmiddels in het Gooi woonde, met andere ogen door de haar toch zo vertrouwde dorpelingen werd bekeken. 'Wat de boer niet kent'...

Chicklit.nl: Ben je zelf weleens naar een andere plaats verhuisd, en hoe heb je dat toen ervaren?
Henriëtte de Smet:
Tijdens mijn studie en toen ik in Amsterdam werkte, heb ik daar een paar jaar gewoond. Ik genoot er met volle teugen, maar ben weer teruggegaan naar Bussum waar ik geboren en getogen ben. De relatieve rust bevalt me hier prima en als ik drukte wil, ben ik binnen 20 minuten in Amsterdam: 'Best of both worlds'!

Chicklit.nl: Als je Marie-Louise en Joline advies had mogen geven voordat ze gingen verhuizen naar dit dorp, wat zouden die adviezen dan zijn?
Henriëtte de Smet:
Ga er eerst eens een paar keer op vakantie! En probeer dan tijdens die vakanties om wezenlijk contact te maken met de plaatselijke bevolking.

Chicklit.nl: Hoe ben je op de hilarische naam ‘Vrij-in-de-wei-club’ gekomen?
Henriëtte de Smet:
De dames van de club voelen zich duidelijk vrijer ('beter, wereldser') dan de dorpelingen. De naam van de club geeft op ironische wijze hun laatdunkendheid weer. 

Chicklit.nl: Waarom denk je dat het zo lastig is voor ‘buitenstaanders’ om te integreren in een klein dorp?
Henriëtte de Smet:
Een stad kent een heel andere cultuur dan een klein (streng gereformeerd) dorp. Dat kan zeker botsen, als je niet openstaat voor elkaars verschillen en eventuele overeenkomsten.

Chicklit.nl: Als je jezelf in vijf woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zouden dat dan zijn?
Henriëtte de Smet:
Nieuwsgierig, een tikje ongeduldig, eerlijk, 'blije eikel', leven en laten leven. 

Chicklit.nl: Is het schrijfproces je bij dit boek makkelijk afgegaan, of waren er ook zware momenten?
Henriëtte de Smet:
Dat was erg wisselend, zoals eigenlijk bij elk boek. Soms zoek je oeverloos naar iets, wat je uiteindelijk toch niet kunt vinden. Dat betekent dat het niet goed was en er veel geschrapt moet worden. En dan zit je ineens weer helemaal in de goede flow, stroomt het als vanzelf en klopt alles met elkaar: dat zijn de mooiste momenten! 

Chicklit.nl: Zie je jezelf het meeste als een Marie-Lousie, als een Joline of als een echte – ietwat stugge – dorpeling, en waarom?
Henriëtte de Smet:
Als geen van 3-en, maar tegelijkertijd zit er natuurlijk in ieder van hen ook iets van mij. Maar als ik toch moet kiezen, dan denk ik dat Joline het dichtst bij mij staat. Zij probeert oprecht en zonder tierelantijnen in het leven te staan. 

Chicklit.nl: Je boek gaat ook over vooroordelen, iedereen neemt maar van alles aan over elkaar. Wat zijn jouw eigen ervaringen met vooroordelen?
Henriëtte de Smet:
Vooroordelen komen altijd voort uit angst en belemmeren je in eigenlijk alles. Uiteraard betrap ik mezelf er ook regelmatig op, want het is nou eenmaal gemakkelijker, 'veiliger', om mensen en situaties direct te kunnen plaatsen. Maar niets is wat het lijkt en dat houd ik mezelf dan voor, zodat ik mijn aanvankelijke vooroordeel toch aan de kant zet. Dat heeft al veel eye-openers opgeleverd!

Chicklit.nl: Wat is de setting van je volgende boek, en kun je kort vertellen waar het over gaat?
Henriëtte de Smet:
Ik ben net aan een nieuw verhaal begonnen. Raar maar waar: uit een soort bijgeloof kan ik daar niets over zeggen. Pas als ik over de helft ben!

Valse start

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (10 stemmen)
 • Omschrijving:

  Marie Louise woont, samen met haar man Roderick en hun twee dochters, in het dorp, maar o, wat mist zij haar avontuurlijke leven in Den Haag. Joline is na het onverwachte overlijden van haar man met haar 2-jarige dochter van Amsterdam naar het dorp verhuisd, maar ook zij wordt, net als Marie Louise, bepaald niet hartelijk ontvangen. De twee vrouwen proberen elk op hun eigen manier een plek te veroveren in de dorpsgemeenschap. En hoewel ze erg van elkaar verschillen, blijken ze een ding gemeen te hebben…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • Joss Stirling over Soulmates

 • Chicklit.nl interviewt: Tess Gerritsen

Zoek in artikelen