Interview: New York Times bestselling auteur Kiera Cass!

Interview met Kiera Cass
Door Astrid Slootweg voor chicklit.nl
 
Op een zonnige ochtend in november ontmoet ik Kiera Cass - wie? - de bestsellerauteur van de Selectie-trilogie in het Ambassade hotel in Amsterdam. Ze ging van vier fans op haar YouTubekanaal naar duizenden meiden die niet kunnen wachten tot ze haar kunnen tweeten of een bericht sturen op Facebook. De wereld van de Young Adult boeken kan niet meer om haar heen sinds de release van de Selectie trilogie.

 
De Selectie serie heeft veel gemeen met de Amerikaanse tv-show Bachelorette. Ben je een fan?
No, ik heb eigenlijk maar één seizoen gekeken en dat was nadat ik de Selectie-boeken aan mijn uitgever had verkocht. Ik dacht: ik moet uitzoeken wat dit voor show is. Maar ik ben geen grote fan.
Ik hoor wel eens klachten dat mijn boeken niet echt overkomen, omdat het er zo vriendelijk aan toe gaat. De meiden in de Selectie zijn niet zo competitief als de meiden in dergelijke tv-programma’s. Ik denk dat het boek juist meer als het echte leven is. Zo was er tijdens mijn studie een meisje die een crush had op dezelfde jongen als ik. In plaats van om hem te vechten, praatten we erover en toen hij uiteindelijk voor haar koos, was ik blij voor ze. We zijn goede vriendinnen geworden.
 
Op je website zeg je dat je geen enkel verstand hebt van mode. Maar de meiden in de Selectie-boeken dragen de meest fantastische jurken die tot in detail worden beschreven. 
Ik heb vooral problemen met persoonlijke mode. Ik bedoel: ik draag een rok met herten erop! Mijn eigen stijl is nogal eigenzinnig, maar ik vind het leuk om naar jurken te kijken en stijlen en stoffen te ontdekken. Ik ben gek op programma’s als Project Runway en ik heb ladingen bruidstijdschriften gekocht tijdens het schrijven van de Selectie-boeken. Ik bestudeerde allerlei stijlen voor de personages, ik wilde ze allemaal een eigen stijl geven. Dus ja, ik ben gek op fictie-stijl, maar als het op persoonlijke stijl aankomt, ben ik niet zo’n held.
 
Ik las ergens dat je ooit begonnen bent met schrijven zodat een personage in het boek de strijd aan kon gaan met jouw problemen, zodat jij je er minder mee bezig hoefde te houden. Zijn al je boeken gebaseerd op situaties uit je eigen leven?
Ik zou zeggen dat ik antwoorden probeer te vinden in mijn fantasie. Ik ben nieuwsgierig naar zaken zoals leven en dood, liefde, waardering voor mensen en ik neig ernaar deze thema’s te onderzoeken op manieren die te dramatisch zijn voor het echte leven. 
Ik deal met echte problemen op papier, maar tegelijkertijd is het heel erg de wereld van de personages. Ik lift eigenlijk een beetje mee op hun verhaal. 
 
Maar je hebt je man dus niet ontmoet in een reality tv-programma?
Verrassend genoeg niet, ik heb hem ontmoet bij de kerk. Ik had eigenlijk een oogje op een van zijn vrienden. Het is wel grappig, ik val vaak op iemand en wanneer ik hem dan beter leer kennen, ontdek ik dat ik zijn vriend eigenlijk veel leuker vind. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op One Direction en in het begin vond ik Louis het leukst. Maar na een tijdje dacht ik: Harry is echt grappig, hij is superleuk en hij deed me denken aan mijn man. Dus nu vind ik Harry leuker. En ik heb een mega crush op Robert Pattinson, hij is ook een beetje nerdy. Ik val blijkbaar op weirdo’s. 
 
Je hebt op nummer 1 gestaan in de bestsellerlijst van de New York Times - een enorme prestatie voor een schrijver. Hoe was het om dat te horen?
De eerste keer dat het gebeurde was ik bij de RT boeken conventie (groot boekenfestijn in Amerika) en ik was de lijst eigenlijk al vergeten. Ik was naar de wc geweest en op de terugweg kwam ik langs een stand met promotieboeken. Dus ik pakte er een paar, en ik stopte wat snoep dat daar lag in mijn mond. Dus ik was ergens op aan het kauwen met mijn armen vol boeken en toen hoorde ik dat ik nummer één was en moest ik kauwen en huilen en gillen tegelijkertijd. Toen besloot ik dat dat een goed excuus was om te snoepen en begon ik dus nog meer snoep naar binnen te werken.
De tweede keer was weer bij RT en mijn agent sms’te me: ‘#1!!!!’ en toen begon ik te huilen. Veronica Roth (van de Divergent boeken) had toen ook net een nieuw boek uit en haar boeken zijn verfilmd, dus ik had nooit verwacht dat ik haar had kunnen verslaan. Dus ik begon weer te huilen met allerlei mensen erbij en het was nogal ongemakkelijk. Het is op een bepaalde manier wel grappig want in het dagelijks leven maakt het helemaal niet uit dat ik op 1 heb gestaan. Het staat cool op de cover van het boek, maar ik moet nog steeds koken en de was doen en mijn dochter zindelijk maken, dus het heeft iets surrealistisch.
 
Je boeken hebben een fantasy-achtig tintje. Gebruik je het schrijven om soms te ontsnappen aan dit alledaagse leven?
Ik houd van een goed liefdesverhaal en dat is het belangrijkste. Ik wilde altijd al graag een sprookje schrijven, maar ik kon nooit een goed moment uit het verleden vinden om het zich af te laten spelen. Dus toen heb ik mijn eigen land in de toekomst bedacht. Mijn agent zei dat ze het leuk vond dat het verhaal zich afspeelde in een dystopie (een samenleving waarin niemand zou willen leven). Ik zei dat ik het daarmee eens was, maar ik had geen idee wat een dystopie was, dus toen ik thuis was zocht ik het op op Google. Ook al kende ik het woord niet, ik had er blijkbaar wel over geschreven. Het is een beetje een uitvlucht, een manier om over dingen na te denken. 
 
Hoe ga je om met je plotselinge populariteit?
Schrijven is een eenzaam beroep. Ik ben altijd alleen in mijn kantoor. De meeste van mijn lezers zijn tienermeiden die op Facebook, Twitter en Instagram zitten. Daar ontmoet ik ze en ik ben gek op ze. 
Voordat ik schreef, had ik een YouTube-kanaal met een vriendin. Als mensen ons leuk vonden, schreven we naar ze en spraken we af. We hadden een kleine fanbase. Uiteindelijk gaf ik zelf een boek uit en ik had ongeveer zeven fans dus ik kon met ze praten en ze konden me vragen stellen. Maar op een gegeven moment kreeg ik zoveel mails dat ik ze niet meer kon beantwoorden. Het was bizar, niemand verwachtte dat mijn verhalen zo succesvol zouden worden. Mijn vrienden vroegen hoe ze boeken konden kopen zodat ik op een bestsellerlijst zou komen - er zijn daar allerlei trucjes en regels voor. Mijn agent legde het uit, maar ze zei ook dat dat niet zou gebeuren. Ze zei: ‘Je boek is niet slecht, maar je bent een debuterend auteur en er zijn heel veel goede schrijvers.’ De volgende dag stond ik op nummer 9. Zij verwachtte het niet, ik verwachtte het niet.
In Amerika verschijnt er ieder jaar een deel van de Selectieboeken. Ik wachtte steeds totdat alle opwinding zou zakken na het verschijnen van een deel, maar dat gebeurde niet.
 
Veel boeken in dit genre worden verfilmd. Als de Selectie-boeken zouden worden verfilmd, wie zou dan America spelen? 
Geen idee. Ik zou heel slecht zijn voor de casting. Ik weet precies hoe America eruitziet in mijn hoofd, maar in het echt heb ik geen idee, daar ben ik niet goed in. Iemand anders zou dat soort beslissingen moeten nemen. 
 
Welke schrijvers zie jij als een voorbeeld?
Ik kan niemand noemen die wat schrijfstijl betreft echt een inspiratiebron is geweest. Ik denk niet dat ik goed genoeg ben om mezelf met iemand te vergelijken. Maar ik ben Stephenie Meyer (van de Twilight boeken) wel wat verschuldigd. Door haar leek het net alsof het heel makkelijk was om een boek uit te geven. Zonder dat makkelijke beeld dat zij heeft geschetst, had ik het nooit geprobeerd.
 
Als laatste - alleen maar om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen - wie is je favoriet, Aspen of Maxon?
Ik heb geen favoriet. Ik ben dol op allebei. Ze zijn allebei losjes gebaseerd p mijn man. Aspen is heel gedreven en gepassioneerd, dat zijn eigenschappen die mijn man Callaway ook heeft. Maxon is een beetje raar en grappig en dat heeft Callaway ook. Het is moeilijk te kiezen als beide personages eigenschappen hebben van dezelfde persoon. 

 

Nieuwste artikelen

  • Water - Lara Reims

  • HIldes geluk - Marie Lamballe

  • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

  • Recensie: Twee zomers

  • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

  • Dit is wat we weten over de verfilming van De Selectie van Kiera Cass

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • Netflix verfilmt De Selectie van Kiera Cass

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen