Interview: Anouk Hoefmans

In september 2013 organiseerden wij de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl. Uit alle inzendingen stelden we een shortlist samen van de vijf beste kandidaten. Op 1 december 2013 is in de charmante boekwinkel Books & Bubbles te Amsterdam bekend gemaakt wie van hen met de hoofdprijs naar huis ging: dit was Anouk Hoefmans met haar boek Control Alt Liefde! Binnenkort zal je een recensie van haar boek kunnen lezen op Chicklit.nl.

 
 
1.       Saar werkt bij een datingwebsite: interessant om op die manier eens een kijkje achter de schermen te krijgen van dat wereldje. Wat zijn jouw eigen ervaringen met datingsites?
 
Voor mijn boek heb ik wat research gedaan op verschillende datingsites, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik heb mijn huidige vriend leren kennen tijdens het stappen. Wel denk ik dat een datingsite een goede manier is om in contact te komen met andere mensen.
 
2.       Saar lijkt weinig last te hebben van de omslag van samenwonen met haar vriend naar wonen in een druk studentenhuis. Heb je zelf in een studentenhuis gewoond, en hoe vond je dat?
 
Ik heb zelf nog nooit in een studentenhuis gewoond. Ik studeer wel en heb dan ook meerdere studentenhuizen van binnen kunnen bekijken. Mijn school is niet ver van mijn huis, dus het is voor mij niet noodzakelijk om op kamers te gaan. Ik weet ook niet of er dan veel van mijn studie terecht zou komen, ik zou dan meer in de kroeg te vinden zijn denk ik. Daarnaast ben ik erg gehecht aan mijn privacy en mijn eigen rustige plekje, om te schrijven bijvoorbeeld.
 
3.       In het boek komt de vraag naar voren of het wel of niet oké is om iets te beginnen met de ex van je vriendin. Hoe denk jij daarover?
 
Toen ik wat jonger was had ik weleens vriendjes. Het is een aantal keer gebeurd dat een goede vriendin kort daarna met hem had gezoend. Ookal was ik toen wat jonger en waren de relaties nog niet serieus, ik vond het echt niet oké. Zo denk ik er nog steeds over, al ligt het wel aan de situatie en zijn er altijd uitzonderingen.

 
4.       Wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven over de nogal verregaande acties van Saar om haar ex terug te winnen?
 
Saar is een ontzettende control freak, net als ik. Het leek me leuk om dit aspect te gebruiken in een verhaal. Dat is het mooie aan schrijven, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ik denk dat er veel dames zijn die alles onder controle willen hebben. Dit boek laat zien dat dat gewoon niet gaat, hoe moeilijk dat ook is. Daar loop ik zelf ook nog weleens tegenaan ;-)
 
5.       In Control Alt Liefde komt ook een dating-spelshow voor. Zou je zelf ooit meedoen aan zoiets, en waarom wel of niet?
 
Ik zou er zelf niet snel aan meedoen. Je laat je van een hele kwetsbare kant zien en dan ook nog eens op tv. Daarnaast hoef ik niet perse in de spotlight te staan, daar ben ik iets te verlegen voor. 
 
6.       Hoe was het om de mijnchicklit.nl schrijfwedstrijd te winnen?
 
Ontzettend leuk! Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, vooral omdat de andere kandidaten van de top vijf een stuk ouder waren dan ik en in mijn ogen dus ook beter waren en meer (levens)ervaring hadden. Ik was al blij dat ik bij de beste vijf zat. Daarnaast had ik nooit eerder meegedaan met een schrijfwedstrijd, dus ik had ook nog nooit feedback gehad op mijn schrijfkwaliteiten. 
Tijdens de prijsuitreiking was ik erg zenuwachtig. Mijn ouders en vriend waren er ook bij. Toen Melissa zei dat mijn verhaal bij de beste drie zat begon ik stiekem te hopen dat ik gewonnen had, maar toch had ik niet verwacht dat ze zei dat Control Alt Liefde de winnaar was. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet echt beseffen!
 
7.       Heb je al plannen voor een volgend boek, en kun je voor ons vast een tipje van de sluier lichten?
 
Na het schrijven van Control Alt Liefde heb ik nog een ander verhaal geschreven in het sciencefiction genre, maar daar ben ik niet helemaal tevreden over. Afgelopen november heb ik weer meegedaan aan NaNoWriMo en toen ben ik begonnen met een roman. Hier ben ik nog steeds druk mee bezig! Als ik dit verhaal heb verbeterd en er tevreden over ben wil ik hem naar een uitgeverij gaan sturen. Ik weet dat de kans heel klein is dat mijn manuscript wordt uitgegeven, maar ik wil het toch proberen! Maar ondertussen blijf ik lekker schrijven.
 
8.       Heb je tenslotte misschien wat tips voor lezers en lezeressen die ook aan een schrijfwedstrijd mee willen doen?
 
Mijn gouden tip is: doe mee aan de National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Dit is een schrijfevenement waarbij je gewoon vanuit thuis op de bank mee kan doen. Het is de bedoeling dat je 50.000 woorden in één maand schrijft. Hier doen duizenden mensen aan mee, verspreid over de hele wereld. Je schrijft voor jezelf, maar je houdt je voortgang bij op de website en hier kan je ook met andere deelnemers praten. Ik probeer vaak mee te doen maar dit lukt niet altijd vanwege mijn studie of andere bezigheden. Het is voor mij echt een stok achter de deur om lekker veel te schrijven. Ik heb Control Alt Liefde ook tijdens zo’n schrijfmaand geschreven. Na wat aanpassingen hier en daar heb ik het opgestuurd naar mijnchicklit.nl voor de schrijfwedstrijd. Ik heb dit boek dus in een maand geschreven!
Verder zou ik iedereen aanraden om mee te doen met een schrijfwedstrijd. Ook al win je niet, vraag om feedback en doe hier je voordeel mee. En verder: blijven oefenen!
 
 
Control Alt Liefde is te bestellen via www.mijnchicklit.nl. 

 

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

Zoek in artikelen