Interview: Santa Montefiore

Je kent haar vast wel, de schrijfster van de heerlijke romans waar je lekker bij weg kunt dromen: Santa Montefiore! Chicklit.nl mocht haar interviewen en vroeg haar van alles over het schrijversvak.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Het leven! Alles wat ik zie, lees, kijk en beleef gaat in de grote ketel waar ik mijn personages en verhalen uit haal. Ik hou van het leven en ik hou van mensen. Ik denk voortdurend: ‘Wat als…?’ Niets is fascinerender dan de menselijke strijd om liefde en geluk te vinden.

Wat vind je het leukste aan schrijven?
Ik hou ervan om te verdwijnen in mijn verbeelding, om de tijd te hebben om in mijn eigen hoofd te wonen. Ik vind het fijn om me buiten te sluiten van de wereld, die soms vrij deprimerend kan zijn door het nieuws in de kranten en op televisie, en me een andere wereld voor te stellen. Daarbij kan ik zelf kiezen wat er gaat gebeuren en dat is erg leuk om te doen. Ik ben dol op het uitvinden van personages en ze in moeilijke situaties neer te zetten. Iedere keer als ik begin met een roman begin ik weer met een prachtig avontuur. Wat is er beter dan dat?

Wat is het succes achter je boeken, en waarom trekken ze vooral vrouwen aan?
Ik ben zo dankbaar dat er mensen zijn die genieten van mijn verhalen. Gelukkige lezers zijn de mooiste beloning voor mij. Ik denk dat vrouwen houden van de liefde. We houden er van om even van ons leven te ontsnappen dat alledaags, huiselijk, eentonig en vaak frustrerend of saai kan zijn, en we verdwijnen naar de mooiste plekjes. Velen van ons reizen niet zoveel als we zouden we willen, en de passie die in mijn boeken naar voren komt is niet iets dat altijd in ons leven gebeurt. We houden er dus van om een plaatsvervangend leven te leiden door de personages in de romans. We houden van drama, verdriet, vreugde en verlossing. We houden van de natuur: we zijn sensuele wezens. We houden van het ruiken, zien en voelen van buitenlandse plaatsen. We willen het gevoel hebben dat we daar echt zijn. Het recept van succes weet ik niet. Ik schrijf vanuit mijn hart en ik houd ervan om het te doen. Misschien is dat de sleutel naar succes.

Wat voor boeken lees je zelf graag? Wat is je favoriete genre en boek?
Ik vind het leuk om zoveel mogelijk verschillende boeken te lezen, van biografieën tot fictie. Ik hou van de boeken van Philippa Gregory, Gabriel Garcia Marquez, Edith Wharton, Sarah Waters, Alexandre Dumas, Mary Wesley, Daphne du Maurier, George R.R. Martin... Er zijn er te veel om op te noemen. Maar ik hou van sensuele boeken en ze moeten mooi geschreven zijn.

Word je nooit moe van telkens hetzelfde genre schrijven? Zou je ooit een ander genre willen proberen?
Zo zie ik het niet. Ik denk niet na over genres, ik doe gewoon wat ik graag wil en waar ik goed in ben. Ik heb niet het verlangen om iets anders te doen. Mijn trilogie, De vrouwen van kasteel Deverill, waarvan het eerste deel nu ook uit is in Nederland en België, is een grote uitdaging voor mij. Dus hoewel het hetzelfde genre is, is het zeker een uitdaging geweest voor mij, aangezien het zich afspeelt tijdens de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. Ik moest hier veel onderzoek voor doen. Ik wil mezelf uitdagen met elk boek. Na deze trilogie zal ik weer iets anders zoeken om mezelf uit te dagen, maar ik weet zeker dat ik zal vasthouden aan waar ik goed in ben.

 

Wat is het vreemdste dat je ooit is overkomen als schrijfster?
Ik krijg af en toe grappige e-mails. Mensen vinden het leuk om me hun levensverhalen te vertellen en sommigen vragen me zelfs over hun te schrijven. Ik schrijf echter nooit de verhalen van andere mensen, ik zoek het liever zelf uit. Verder heb ik een keer meegemaakt dat ik aan het signeren was in Londen, en de enige mensen die naar me toe kwamen vroegen waar de toiletten waren!

Heb je vreemde schrijfgewoontes?
Ik heb ze wel, maar ik denk niet dat ze heel vreemd zijn. Ik steek kaarsen aan, heb verse bloemen op mijn bureau staan en ik luister naar muziek terwijl ik schrijf (Howard Shore, David Arkenstone, John Williams, Kevin Kern, John Barry). Verder vraag ik altijd de engelen om hulp. Dat is voor sommige mensen misschien vreemd, maar voor mij niet! Ik krijg veel hulp. De mensen die de sleutel zijn tot mijn onderzoek of een stuk informatie dat ik hard nodig heb, komen altijd op precies het juiste moment in mijn leven.

Wie is jouw favoriete schrijver?
Ik heb niet één favoriete schrijver, het zijn er heel veel. Maar als ik zo mooi zou mogen schrijven als bijvoorbeeld Edith Wharton of Gabriel Garcia Marquez… Je ziet het, ik kan mijn keuze niet tot één schrijver beperken!

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Zeker twee trilogieën. Ik ben bijna klaar met de tweede en zal in het najaar aan de derde beginnen. Ik heb een contract om er daarna nog een te schrijven, dus wie weet! Maar ik doe heel hard mijn best om mijn lezers niet teleur te stellen!

Wat is jouw favoriete boek van Santa Montefiore?

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen