Interview: even kletsen met Jill Mansell

Boeken die een lach op je gezicht toveren en soms een traan laten wegpinken: Jill Mansel is de koningin van de feel good boeken. Onlangs verscheen haar vijfenwintigste roman, Je bent geweldig. Chicklit.nl sprak met haar over deze mijlpaal.


Door Joany Buenen

 

               


Van harte gefeliciteerd met je vijfentwintigste boek!
“Dank je wel! Van alle boeken die ik heb geschreven, is dit mijn absolute favoriet. Dat zeg ik niet omdat het mijn nieuwste boek is, maar vanwege de verhaallijn. Ik vond dit het leukst om te schrijven en ik heb veel mensen bewust gemaakt van het belang van orgaandonatie.”

Hoe ziet je werkplek eruit?
“Ik schrijf het liefst in mijn eigen woonkamer, met de televisie zachtjes op de achtergrond. En soms begin ik ’s ochtends al, terwijl ik nog in bed lig. Ik schrijf alles met de hand, mijn dochter typt het later uit. Wel heb ik mijn tablet altijd bij de hand om te tweeten en Facebook in de gaten te houden.”

Heb je veel contact met je lezers?
“Heel veel! Vooral via de social media. Toen Je bent geweldig verscheen, regende het leuke reacties. Ik stuur altijd iets terug. Ik heb online ook veel contact met andere schrijvers, zoals Sophie Kinsella, Marian Keyes en Jojo Moyes.”

Wat is de leukste reactie die je ooit hebt gekregen?
“Ik ontmoette eens een fan die in Zuid-Afrika was opgegroeid. Door het lezen van mijn boeken werd ze verliefd op de Cotswolds in Engeland. Toen ze hierheen verhuisde, ontmoette ze haar man. Ze zei dat dat zonder mijn boeken nooit zou zijn gebeurd. Erg bijzonder!”

Hebben je boeken een speciale plek in huis?
“Eerlijk gezegd niet. Ze slingeren overal rond! Ik ben erg rommelig. Mijn boeken liggen door elkaar, op torenhoge stapels. Eens in de zoveel tijd doe ik er een heleboel weg. De buitenlandse edities kan ik zelf niet lezen, dus heeft het geen zin om ze allemaal te bewaren.”

Hoe kies je de namen voor je hoofdpersonen?
“Ik heb een groot boek met babynamen. Als ik met een nieuw verhaal begin, blader ik daar doorheen voor inspiratie. Voor Je bent geweldig heb ik expres een ouderwetse naam gekozen, Flo. Ik heb al vaak gehoord dat lezers hun baby naar hun favoriete personage noemden. Wie weet gebeurt dat in de toekomst ook met Flo en wordt de naam weer hip in Engeland.”

Een van de hoofdpersonen uit het boek, Hallie, heeft taaislijmziekte. Hoe kwam je erbij om over deze ziekte te schrijven?
“Ik zag een interview op televisie waarin mensen over deze ziekte vertelden. Ze weten dat ze niet oud zullen worden maar waren toch heel dapper. Soms gebeurt er een wonder en krijgen ze nieuwe longen. Dan hebben ze opeens een veel langer leven voor zich. Dat vond ik een bijzondere gedachte. Met dit boek wilde ik zoveel mogelijk mensen aan het denken zetten. Laten zien hoe belangrijk het is om je te registreren als donor.”

Heb je veel research gedaan voor dit boek?
“Meer dan ooit! Ik wist niet veel over taaislijmziekte en ik heb me er enorm in moeten verdiepen. Het boek dat Hallie leest in Je bent geweldig, heb ik zelf ook gelezen. En ik heb veel met de auteur gesproken. Het zou erg kwalijk zijn om fouten te maken omtrent zo’n belangrijk onderwerp.”

Hallie heeft een blog, Drie dingen over jou. Welke drie dingen zou je over jezelf aan haar vertellen?
“Ik houd van glitters, happy endings en ik kan niet typen. Tenminste, ik kan niet blind typen. Ik weet de letters niet te zitten. Daarom schrijf ik alles met pen. Dat is eigenlijk een vierde bekentenis: ik houd van mooie, luxe pennen.”
Een ander personage, Tascha, raakt haar creditcard kwijt. Is dat jou ook wel eens overkomen?
“Ja, al heel vaak. Gelukkig was het tot nu toe niet in het openbaar. Ik ben in huis altijd van alles kwijt en vaak ligt het dan in de prullenbak. Echt smerig om tussen het afval te moeten wroeten. Maar zo ben ik wel op het idee gekomen voor Tascha’s verhaallijn.”

In het boek gebeuren heftige dingen. Is het moeilijk om je personages iets naars te laten overkomen?
“Zeker. Toen ik begon met schrijven, wist ik zelf nog niet wat er met wie zou gebeuren. Pas tijdens het schrijven, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Maar de personages laten zien dat je door moet gaan, wat je ook overkomt. En dat dankzij orgaandonatie iemands dood niet betekenisloos hoeft te zijn. Je kunt iemands leven er voorgoed mee kunt veranderen.”


Als je voor één dag een van de personages uit het boek kon zijn, wie kies je dan?
“Moeilijk, ze zijn allemaal speciaal voor me. Maar tegelijk hebben ze allemaal iets van mij. Ik stop altijd iets van mezelf in elk personage. Als ik moet kiezen, dan ga ik voor Hallie, omdat ze zo sterk en positief is.”


Heb je al een idee voor een nieuw boek?
“Sinds Je bent geweldig is verschenen, heb ik al twee manuscripten geschreven. En in mijn hoofd zit alweer een nieuw verhaal. Ik ben nog lang niet uitverteld.”

3x Funny facts
* Jill herleest haar eigen boeken nooit.
* Ze heeft jarenlang in een ziekenhuis gewerkt.
* Jill is zelf natuurlijk ook donor.

 

Bij Chicklit.nl zijn we benieuwd naar de nieuwe boeken van Jill Mansell, we kunnen niet wachten. Wat vind jij van Jill Mansell haar boeken?

Lees hier meer over Jill Mansell en haar boeken!

Nieuwste artikelen

  • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

  • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

  • Top 10 Assepoester verfilmingen

  • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

  • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

  • De beste zomerboeken in 2021

  • 12 x romantische boeken

  • Feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown

  • Stem op het Boek van het Jaar 2011 en win!

Zoek in artikelen