Schrijver R.L. Stine beantwoord al jouw brandende vragen

Misschien doet de naam R.L. Stine niet meteen een belletje rinkelen. Toch heeft hij een aantal bekende boeken geschreven. Hij is namelijk de auteur van de Kippenvel reeks! Wie heeft deze boeken vroeger niet gelezen?

Entertainment Weekly sprak met deze schrijver ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de Kippenvel reeks. Ze vroegen hem het hemd van het lijf. Hieronder kun je lezen wat R.L. Stine zoal te vertellen had.

Stine Kippenvel

Bron: Getty Images/Laura Cavanaugh

De eerste vraag die R.L. Stine kreeg was wat zijn favoriete boek als kind was. Hij antwoord hierop dat dat Pinokkio was. Hij vertelt dat zijn moeder dit boek aan hem voorlas toen hij ongeveer 3 jaar oud was. Het originele verhaal van Pinokkio is erg gewelddadig. Zo pakt Pinokkio een houten hamer en slaat Jiminy Cricket daarmee tegen de muur. Vervolgens valt Pinokkio in slaap met zijn voet nog op het gasfornuis waardoor zijn voet eraf brandt! Stine vertelt dat hij daarom nu zo geobsedeerd is door poppen. Hij zegt dat het eigenlijk een verschrikkelijk boek is om je kind uit voor te lezen.

Uiteraard vroeg Entertainment Weekly ook aan R.L. Stine welk boek hem geïnspireerd heeft om zelf schrijver te worden. Stine antwoord hierop dat dat het boek Barefoot Boy with cheek is geweest van Max Shulman. Hij vertelt dat hij tijdens het lezen zo hard moest lachen dat hij er zelfs niet meer van kon ademen. Hij probeerde de stijl van Shulman te kopiëren omdat Stine ook humoristische boeken wilde gaan schrijven. Waarop Stine vervolgens zegt dat je nooit weet waar je uiteindelijk terecht komt.

Het boek dat R.L. Stine geïnspireerd heeft om zelf schrijver te worden.

Het boek dat Stine keer op keer gelezen heeft is het boek Dandelion Wine van Ray Bradbury wat gaat over opgroeien in het midwesten. Hij vertelt dat het boek net poëzie is, elke pagina is prachtig. Hij probeert om het boek elk jaar te lezen zodat hij onthoudt wat een echt goed boek is. De schrijver van het boek is een held van hem. Ray Bradbury heeft R.L. Stine geïnspireerd om boeken te gaan lezen toen hij 10 jaar oud was. Hij vertelt ook dat er, toen hij jong was, een aantal horror stripboeken waren uitgebracht, maar die mocht hij niet lezen van zijn moeder. Maar bij de lokale kapper lagen die stripboeken er wel. Daarom ging Stine elke week naar de kapper toe zodat hij daar de stripboeken kon gaan lezen!

Vervolgens werd R.L. Stine de vraag gesteld of hij wel eens heeft gezegd dat hij een boek heeft gelezen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Hierop vertelt hij dat er vaak aan hem wordt gevraagd of hij een citaat voor de voorkant van een nieuw boek wilt geven. Zo wordt er vaak ook aan de schrijver Harlan Coben gevraagd voor een citaat. Maar vaak is het zo dat de auteurs gewoon een citaat opsturen zonder dat ze het boek ook daadwerkelijk hebben gelezen. Zelfs Stine, die weet dat de citaten vaak niet echt zijn, zegt dat hij er nog steeds voor valt als een kaft van een boek zegt dat Lee Child het boek goed vond.

Op de vraag of hij ook een ‘Guilty pleasure’ tv serie heeft, vertelt Stine dat hij alleen maar Guilty pleasure series kijkt. Zo kijkt hij nog steeds The Three Stooges en is hij fan van Laurel & Hardy.

Een schrijver die R.L. Stine bewondert is P.G. Wodehouse. Met name de Jeeves boeken van Wodehouse vind hij erg goed. Hij zegt dat de boeken van Wodehouse bijna Shakespeareaans en hilarisch zijn. Ook werd er een iets minder serieuze vraag gesteld zoals welk karakter R.L. Stine aan zijn zijde zou willen hebben tijdens een zombie Apocalyps, waarop hij zonder twijfel antwoordt: Jack Reacher. Daarnaast werd er ook aan hem gevraagd welk boek hij overgewaardeerd vind en wat zijn favoriete film aller tijden is. Hierop antwoordde de Kippenvel-schrijver respectievelijk The Girl on the Train (het meisje in de trein) en A Damsel in distress.

Ook werd er aan R.L. Stine gevraagd welke acteur hem zou moeten spelen in een film. Hierop antwoordde hij dat Jack Black hem al heeft gespeeld in de film Goosebumps. Hij was heel blij dat de film goed geworden was.

Jack Black als R.L. Stine in Goosebumps.

Goosebumps Jack black

Bron: Colombia Pictures

Vervolgens Vroeg Entertainment Weekly aan R.L. Stine welk boek hem voor het laatst hardop liet lachen en welk boek hij als laatst als cadeau had ontvangen. Hij vertelde dat het boek Liberty van Garrison Keillor hem voor het laatst hardop liet lachen. Hij zegt dat Keillor een geweldige verhalenverteller is en dat het boek Liberty zijn beste boek is.  Het boek dat hij als laatst als cadeau had ontvangen is het boek The woman in Cabin 10 geschreven door Ruth Ware. Verder vertelt R.L. Stine dat het album El Dorado van Shakira het laatste album is waar hij naar geluisterd heeft. Hij vertelt er lachend over dat hij een tweet heeft verstuurd over dat album waarin hij alleen maar zegt ‘Shakira, Shakira!’ Later bleek dit zijn meest populaire tweet ooit te zijn.

Op de vraag of hij ooit zijn eigen boek in een boekenwinkel heeft gekocht vertelt Stine dat hij dit heel vaak doet. Hij zegt dat uitgeverijen erg gierig zijn, waardoor hij zijn eigen boeken moet kopen. Vaak geeft de schrijver ook gesigneerde boeken weg door middel van winacties. Daarom koopt hij vaak het boek Kippenvel, zodat hij deze weg kan geven met winacties. Uiteraard werd er ook aan hem gevraagd welk boek hij het engst vond. Hierop antwoordde hij dat het boek Pet Semetary (in het Nederlands vertaald naar Dierenkerkhof) van Stephen King het engste boek is dat hij heeft gelezen. Hij voegt daaraan toe dat hij het plot zeker al vijf keer gestolen heeft omdat hij het zo goed vond! Als laatst werd er aan de schrijver gevraagd welke film hij het engst vind. Hierop antwoordde R.L. Stine dat hij eigenlijk niet bang wordt van films. Hij vertelt dat hij juist moet lachen van horrorfilms!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan R.L. Stine?

Bron: Entertainment Weekly.

Lees ook: Kinderboeken met verhalen over inspirerende vrouwen zijn op dit moment erg populair

Nieuwste artikelen

  • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

  • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

  • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

  • Het jaar rond - Cathy Bramley

  • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

  • Ken jij deze jeugdboeken nog?

  • Recensie: Kippenvel Junior

  • R.L Stine van Kippenvel beantwoord al je vragen

  • 7 griezelige kinderboeken

  • Netflix maakt van deze bestseller kinderboeken een horror filmtrilogie

Zoek in artikelen