Interview met Sylvia Hoeks van Blade Runner 2049

Sylvia Hoeks is een Nederlandse actrice die je kunt kennen van onder andere de films De storm en Bro’s before ho’s. Ook speelde ze een van de hoofdrollen in de serie Bloedverwanten. Op 1 juni 1983 is ze geboren in Brabant, maar tegenwoordig heeft ze ons kleine kikkerlandje ingeruild voor het altijd bruisende Los Angeles. En dat gaat haar goed af! Ze heeft een van de hoofdrollen te pakken in Blade Runner 2049 en schittert naast Harrison Ford en Ryan Gosling in de Blade Runner 2049. Wij mochten deze veelbelovende actrice afgelopen week interviewen.

Kun je ons vertellen waar de Blade Runner 2049 over gaat?

De film is een vervolg op de eerste Blade Runner film. Denis Villeneuve, de regisseur van Blade Runner 2049, vertelde dat deze film eigenlijk een eerbetoon is aan de eerste Blade Runner. Voor mij gaat Blade Runner 2049 heel erg over dromen die nooit uitgekomen zijn. Ik had een heel melancholisch gevoel bij de film. Het algemene thema is de zoektocht naar je eigen identiteit. De vraag ‘wie ben ik?’ en ‘wat betekent het om een mens te zijn?’ staan centraal.

Wist je iets van Blade Runner af? Was je zelf al een fan van de film?

Ja, ik wist er zeker iets van af! Ik denk iedereen in Nederland wel, Rutger Hauer zat erin. Ik had Blade Runner gezien toen ik klein was, dus ik was te jong om de film echt goed te kunnen analyseren, maar die laatste scène is vaak teruggekomen in de pers. Die vond ik echt fantastisch, het laat je nadenken over of hij eigenlijk meer mens is dan Harrison Ford in de film. Hij wil leven. Toen ik Blade Runner als kind zag vond ik dat echt een kippenvel moment.

Je hebt de stap gemaakt om naar LA te verhuizen en het lijkt wel of deze film meteen op je pad kwam. Is dat ook zo?

Deze film is niet meteen op mijn pad gekomen. Ik heb mijn hart en intuïtie gevolgd en hard gevochten om te zijn waar ik nu ben. Ik was aan het filmen in Duitsland en toen kwam deze auditie voorbij. Maar ik had er eigenlijk helemaal geen tijd voor! Ik speelde een van de hoofdrollen in een Duitse film dus ik moest continue op de set aanwezig zijn. Maar ik dacht: ik moet dit doen. Voor de auditie moest ik een scène van Rutger Hauer uit de eerste Blade Runner film spelen. Ik heb toen uiteindelijk in mijn Airbnb midden in de nacht de scène opgenomen. De hele nacht was ik bezig geweest om het zo goed mogelijk te filmen en de volgende ochtend moest ik meteen weer door naar de set. Ik vond het een hele leuke ervaring om auditie te doen, maar ik dacht er verder niets van omdat natuurlijk heel veel mensen auditie zullen gaan doen. Uiteindelijk kreeg ik hele goede reacties terug van de regisseur op mijn auditie en ben ik na de opnames in Duitsland naar Montreal gevlogen om daar met de regisseur een zogeheten working session te doen. We zijn een middag gaan improviseren en ik kreeg echte scènes van het script om mee te acteren. Na afloop dacht ik dat ik het helemaal verpest had! Ik belde zelfs mijn agent op om te zeggen dat het heel slecht ging en dat we dit wel konden vergeten. Uiteindelijk kreeg ik juist goede reacties terug en na 2,5 maand mocht ik op gesprek komen. Eenmaal aangekomen vroeg de regisseur Denis aan me: Do you want to join the Blade Runner team?  Waar ik uiteraard ja op zei. Ik was door het dolle heen!

Toen je eenmaal de rol had, kreeg je toen het hele script?

Ik kreeg wel een link naar het script, maar na 24 uur verdween dat weer. Ze zijn erg voorzichtig met het naar buiten brengen van informatie omdat er bij sommige andere grote films wel eens informatie naar buiten is gekomen wat eigenlijk nog geheim was.

Kun je iets vertellen over jouw karakter in Blade Runner 2049?

Mijn karakter heet Luv. Ik werk voor Niander Wallace, gespeeld door Jared Leto, en hij is mijn baas. We hebben een complexe relatie met elkaar. Ze heeft alles voor Niander over. Voor haar staat in deze film de zoektocht naar haar eigen identiteit centraal.

Sylvia Hoeks als Luv in Blade Runner 2049

Bron: Colombia Pictures 

Hoe was het om met Jared Leto te werken?

Toen ik hem voor het eerst ontmoette had ik me voorgesteld als Luv, mijn karakter in de Blade Runner 2049. We waren beiden helemaal in kostuum op de set. En hij stelde zich voor als Niander Wallace en zo speelden we de scènes. Ik kende hem verder ook niet. Ik heb niet met hem gesproken over de scènes, dus dat was voor mij ook een heel nieuwe ervaring. Met Ryan en Harrison stond ik tussen de opnames door nog lol te maken, zij zijn met zijn tweeën echt een soort komisch duo. Het was altijd heel gezellig met hen. Met Jared Leto bleef ik eigenlijk de hele tijd in karakter. Hij werkt heel gefocust.  Zijn draaiperiode voor deze film was vanwege andere projecten erg kort. Hij had best een heftige rol in deze film, waardoor het waarschijnlijk makkelijker voor hem was als hij gewoon in zijn rol bleef. Dit heeft mij ook geholpen. De relaties tussen de karakters is heel complex en doordat ik hem niet kende stond hij nog verder weg van me en ging mijn karakter nog meer naar zijn goedkeuring verlangen. Dat was een hele grappige dynamiek, wat ik nog nooit eerder had meegemaakt.

Klopt het dat Jared Leto, om zich goed te kunnen inleven voor deze rol, zich blind had gemaakt door middel van contactlenzen?

Ja, hij vond het heel belangrijk om in dat karakter te blijven.

Heb jij zelf nog dingen moeten doen om in de rol van Luv te komen?

Ja. Nadat ik te horen had gekregen dat ik de rol had, begon ik met een heel team van trainers te werken. Ik moest 7 kilo aankomen in spieren, dus ik heb zes uur per dag, zes dagen per week getraind.  Het was erg zwaar, maar het heeft zich wel afbetaald. Doordat ik fysiek door de pijn heen moest bijten leerde ik het karakter ook wel goed kennen, zoals de discipline die zij heeft en de pijn die ze met zich meedraagt. Voor mij kwam dat dichtbij en ik heb heel veel gehad aan die fysieke transformatie. Ik heb veel vechtscènes in Blade Runner, dus ik had ook wel de kracht nodig om dat te kunnen doen.

Hoe lang heb je erover gedaan om die vechtscènes voor te bereiden?

Drie maanden heb ik getraind voordat ik ging filmen, en daarna nog vier maanden tijdens het filmen zelf. Ten tijde van de opnames moest ik nog 2,5 uur per dag trainen. Waaronder martial arts training en choreografie voor de film. Dus al met al heb ik zeven maanden hiervoor getraind.

Wist je van tevoren al dat er nog een Nederlandse actrice (Sallie Harmsen) meespeelde in Blade Runner 2049?

Nee, dat wist ik van tevoren niet. Ze kwam in de make-up trailer ineens achter me staan. Dus dat was natuurlijk heel grappig. We waren er ook wel een beetje trots op dat we het stokje van Rutger konden overnemen en een Nederlands tintje aan Blade Runner konden geven.  

Bron: Colombia Pictures 

Hoe was het om met Harrison Ford samen te werken?

Hij is natuurlijk een fenomeen, bijna een legende. Ik ben natuurlijk opgegroeid met hem als Indiana Jones en Han Solo dus ik was heel erg nerveus om met hem te werken. Ik had wel al heel erg goed contact met de regisseur en met Ryan Gosling, maar Harrison kende ik nog niet zo goed. Mijn eerste scène met hem was in een heel klein kamertje zonder andere personen erbij. Harrison zat tegenover me en ik probeerde me zo goed mogelijk op de scène te focussen. Op het moment dat ik hem voor het eerst aan durfde te kijken maakte hij zijn eerste grap (wat begon met “So there’s a dog in a bar”) en daarna hield hij niet meer op met grappen maken, hij is een echte moppentapper.

Was dat ook de eerste keer dat je Harrison ontmoette?

Nee, ik had hem eerder al heel even ontmoet. Ik stond buiten bij de cateringtafel en hij zag me staan. Hij komt op me afgelopen en zegt: “So, we’re on tomorrow”. Waarop ik alleen maar ‘ja’ kon antwoorden. Daarna liep hij weer weg, want ik wist gewoon niet wat ik moest zeggen. Maar nu is het heel anders. We zitten naast elkaar gezellig te eten en we hebben het over onderwerpen als honden uitlaten haha!

Hebben Ryan Gosling en Harrison Ford jouw nog adviezen gegeven?

We hebben van tevoren niet echt gerepeteerd. We hebben wel gemaild met Denis, maar verder hebben we de scènes eigenlijk gewoon gespeeld. Ik heb wel met Ryan gesproken over wat we wilden, maar er was heel veel vrijheid op de set om je eigen karakter te bouwen. Ik denk dat Denis als hij mensen heeft gecast, hij ze vrijlaat in hun rol en ze alleen bijstuurt waar dat nodig is.

Werd er van je verlangd dat je accentloos Engels of Amerikaans moest praten?

De regisseur verlangde van me dat ik neutraal Amerikaans kon spreken voor deze film. Daarvoor heb ik lessen genomen bij een dialoog coach. Later kwam ik erachter dat dat dezelfde coach is als die van Michiel Huisman! Deze coach weet heel goed om te gaan met de Nederlandse gebreken die je tegenkomt als je Amerikaans praat. Door middel van verschillende oefeningen heb ik geleerd hoe je het best Amerikaans kan praten.

Kon je tijdens het draaien ook je eigen scènes terugkijken?

Ja, want tijdens het draaien werd er ook alvast een deel van de film gemonteerd. Zo keek Harrison Ford samen met Ridley Scott (de executive producer en regisseur van de eerste Blade Runner film) veel scènes terug. Ik durfde zelf in eerste instantie niet te vragen om mijn scènes terug te mogen kijken, ik voelde me toch wel een beetje een groentje op de set. Ryan keek de hele tijd zijn scènes terug en mij leek dat ook wel erg fijn. Vervolgens is Ryan naar de regisseur gestapt om dat voor mij ook te regelen. Door het terugkijken van de scènes snap ik sommige opmerkingen van Denis ook beter en dan kan je je meteen aanpassen. Je leert er heel veel van om jezelf terug te zien.

Ridley Scott heeft natuurlijk de eerste Blade Runner film geregisseerd. Voor deze film is hij de executive producer. Wat was zijn invloed op de set?

Hij heeft de regisseur Denis helemaal vrijgelaten. De dag dat ik mijn eerste scène met Harrison had was hij er ook, dus dat was wel heftig. Ridley heeft een paar scènes teruggekeken samen met Denis en hij was heel erg tevreden over het resultaat.

Hoe verschillend zijn Nederlandse acteurs van Hollywoodacteurs?

Dat is een lastige vraag, want ik denk niet dat je het zo kan generaliseren. Ryan Gosling is bijvoorbeeld ontzettend down to earth en ook Harrison Ford is, ondanks dat hij bijna een soort legende is, heel normaal gebleven. Het gaat hun beide om het maken van een goede film en niet om hun ego’s. Saai he? Een verschil is misschien dat ze veel grotere sets hebben meegemaakt dan Nederlandse acteurs. Daarnaast wordt op een Amerikaanse set alles voor je gedaan, terwijl je op een Nederlandse set zelf bij de catering staat om iets te halen.

Was je tijdens de opnames erg bezig met het feit dat je in Rutger Hauers voetsporen treed?

Meerdere mensen hebben mij gevraagd of ik hem van tevoren had opgebeld voor advies, maar eigenlijk durfde ik zijn aandeel niet aan te raken. Ik was als klein kind al zo onder de indruk van zijn werk in het origineel dat ik het heel erg daar wilde laten. Het is natuurlijk een sequel dus ik heb veel inspiratie uit de eerste Blade Runner gehaald, maar ik heb Rutger Hauer niet benaderd. Wat de regisseur wel deed was kijken of het karakter van Rutger Hauer op de set zou passen, en als dat zo was dan werd de set goedgekeurd. In die zin was hij wel altijd bij ons.

Bron: Colombia Pictures 

In de originele Blade Runner heb je natuurlijk het karakter van Rachael. Jouw karakter heeft daar wel iets van weg. Heb je haar ook als inspiratiebron gebruikt voor je rol?

Ik heb verschillende mensen als inspiratiebron genomen, waaronder Rachael.

Je had het net al over die grote sets. Ryan heeft aangegeven dat hij helemaal overdonderd was door de grote van de sets, hoe was het dan voor jou?

We waren allemaal heel erg onder de indruk van de sets. Harrison, Ryan en ik maakten er op een gegeven moment een spelletje van. We vroegen elkaar dan hoe we dachten hoe de volgende set eruit zou komen te zien. Iedereen had daar zijn eigen ideeën over en dan kwamen we daarna op de set en bleek die er heel anders uit te zien dan we dachten! Het was heel overweldigend om die sets te zien. Voor ons als acteurs is het ook heel goed om op echte sets te staan en niet om met een green screen te acteren. Hierdoor begrijp je veel beter in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt en in wat voor wereld jouw personage geboren is. Je kan het verhaal meer eigen maken en meer betekenen voor de regisseur.

Op 5 oktober zal Blade Runner 2049 in de bioscopen te zien zijn!

Lees ook: Interview Lord of the Rings acteur: John Rhys-Davies

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

  • Deze acteurs werden ontslagen op de set

  • Mooie Movie Mannen part I

  • Mooie acteurs met baarden

  • Recensie: The big short

Zoek in artikelen