Interview met Katja Schuurman over haar reisboek 'Katja was hier'

Nog niet zo heel lang geleden is Katja Schuurmans eerste reisboek verschenen, namelijk Katja was hier. Zowel voor haar werk als privé reist ze erg veel. Het is één van haar grootste passies. In Katja was hier neemt ze je mee over de wereld, naar alle mooie plekken waar ze weleens is geweest. Chicklit.nl heeft Katja Schuurman het hemd van het lijf gevraagd over Katja was hier.

1. Is het altijd al een droom van jou geweest om een reisboek te schrijven? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom heb je dan een reisboek geschreven?

Ik merkte dat de afgelopen jaren steeds meer mensen mij om tips vroegen als ze op reis gingen. Waar moet ik naartoe? Welke strandjes zijn het leukst? Welke restaurantjes? Hotelletjes? Waar moet ik vooral niet naartoe gaan? Ken je nog plekjes die echt niet toeristisch zijn? Dit komt natuurlijk omdat ik zoveel heb gereisd in mijn leven. Zeker de afgelopen 20 jaar. Met BNN, met Return to Sender, maar ook gewoon privé. Ik was dus eigenlijk een soort van vraagbaken geworden voor vakantie- en reistips. Toen dacht ik waarom ga ik al mijn tips en verhalen niet gewoon bundelen in een boek. En dat is Katja was hier In Katja was hier vind je allemaal concrete tips, avonturen en gekke bestemmingen, van Chernobyl tot op zoek gaan naar Osama Bin Laden in Afghanistan tot in Mexico City in de riolen duiken en er bijna in verdrinken. Dat zijn natuurlijk niet specifiek tips die ik in het boek heb staan, maar meer grappige verhalen. Daarnaast staan er ook allemaal reizen in die ik heb gemaakt met mijn familie. Zo kom je erachter waar je het beste heen kan reizen met je familie om even lekker dicht bij elkaar te zijn. Maar ik heb ook tips voor als je juist alleen op reis wilt gaan. Ik ben namelijk ook een paar keer heel bewust er in mijn eentje op uitgetrokken, omdat ik dan rust nodig had aan mijn hoofd.

2.Wat kan de lezer allemaal verwachten in ‘Katja was hier’?

Een heleboel reisverhalen, van avontuurlijk tot hilarisch tot mooi en ontroerend. En daarnaast vind je heel veel concrete reistips voor op vakantie.

3. Wat vond je het moeilijkste aan het schrijfproces?

Ik vind het lastig om me te concentreren en om to the point te komen. Het was vooral moeilijk om mezelf er toe te zetten om te beginnen. Als ik eenmaal ben begonnen met schrijven dan gaat het eigenlijk helemaal vanzelf. Maar het kost me gewoon wat moeite om op dat punt te komen. 

4. Je hebt al eerder ‘Verboden Vruchten’, een bundel met erotische gedichten en verhalen uitgebracht. Een reisboek is totaal iets anders. Waar ligt jouw passie?

Ik vind vooral de diversiteit van de dingen die ik doe heel erg leuk, dat is al mijn hele leven zo. Ik heb bijvoorbeeld ook in het verleden een sinterklaasboek met mijn vader geschreven. Van erotiek naar reizen naar kinderboeken. Het loopt nogal uit elkaar en ik vind het allemaal leuk! Mijn passies liggen op alle vlakken.

Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Katja was hier   Bron: Boeken aan de Maas 

5. Je hebt al ontzettend veel dingen gedaan in je leven en bijna de hele wereld over gereisd, maar wat staat er nog bovenaan jouw bucketlist om te doen?

Ik ben nog op heel erg veel plekken niet geweest, zoals Frans-Polynesië. Daar zou ik heel graag nog een keertje naartoe willen gaan. Maar op mijn bucketlist staat ook het even helemaal in staat zijn om los te komen van de wereld thuis. En dat ga ik de komende 2 weken weer proberen op een trip naar Italië. Ik ga mijn telefoon even helemaal laten voor wat het is en gewoon tot mezelf komen zonder allemaal invloeden van buitenaf.

6. Wat is jouw favoriete reisbestemming uit ‘Katja was hier’? Waarom?

Dat vind ik echt super moeilijk, maar ik ga toch elke keer voor Costa Rica. Omdat ik daar al 7 keer naartoe ben geweest en het is de eerste plek waarbij ik echt verliefd werd op het reizen. Ik was 21 toen ik daar voor het eerst in mijn eentje naartoe ging. Het heeft me echt de passie voor het reizen gegeven en de natuur op Costa Rica is gewoon heel overweldigend. Zo grenst het strand direct aan het het oerwoud, het is prachtig en fantastisch.

7. Heb je nog tips voor bij het reizen?

Doe vooral van tevoren even lekker je huiswerk zodat je echt niks gaat missen in het land dat je bezoekt. Maar verder wil ik vooral meegeven: verdwaal en raak de tijd helemaal kwijt! Ga geen lijstje lopen afwerken, want dat doen we in het leven al vaak genoeg.

8. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het reizen?

Als je op reis bent kan je niet meer aan vooroordelen vasthouden. Je leert mensen kennen en dat is heel vervelend voor vooroordelen want die houden dan geen stand. Dat is denk ik het mooiste dat reizen je kan brengen.

9. Waarom moet iedereen ‘Katja was hier’ in zijn of haar boekenkast hebben staan?

Dat vind ik altijd lastig, want niemand moet iets. Mijn neefje zegt dan altijd ‘niks moet, poepen moet’. Nou, dat is zo. Je hoeft het boek dus niet in de kast te hebben staan, maar ik denk dat Katja was hier zeker wel een leuk boek is om te geven tijdens de feestdagen. Het is een boek waar iedereen vrolijk van wordt. Het straalt heel veel vreugde, plezier, levenslust en reislust uit.

10. Ben je van plan om nog meer boeken te schrijven?

Ik heb net twee kinderboeken, Koeiendansdag en Het Boerderijspookje, uitgebracht over het leven op de boerderij. Daan en Charlie beleven samen allemaal spannende avonturen. Op dit moment ben ik weer met twee nieuwe delen in die serie bezig.

Lees ook: Interview met Yvanka van der Zwaan over 19% Kans op Geluk

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Heleen van Royen overhandigt Verboden vruchten

  • De hartsvriendin

  • Recensie: Verboden Vruchten

  • recensie: Katja was hier

Zoek in artikelen