Interview met Daniel Gillies uit The Originals

Daniel Gillies is op 14 maart 1976 geboren in Canada, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Nieuw-Zeeland. Daniel Gillies is vooral bekend geworden door zijn rol als Elijah Mikaelson in The Vampire Diaries en The Originals. Wij spraken met hem over zijn rol als Elijah, het einde van The Originals en wat we in de toekomst van hem kunnen verwachten.

Welke serie vond je leuker om in te spelen: The Vampire Diaries of The Originals?

The Originals. We waren hier echt bezig met het bouwen van ons eigen koninkrijk. We hoefden ons niet aan de visie van anderen te houden en er was iets spannends aan het feit dat we bezig waren met het creëren van een wereld rondom een nieuwe familie.

Hoe was het om de rol van Elijah Mikaelson te spelen? Hoe heb je je voorbereid op deze rol?

Ik heb me niet echt voorbereid op de rol. Ik had daar niet echt de tijd voor. Daarnaast waren de makers erg onduidelijk over wat ze wilden met de rol. Ze zeiden: “We willen dat Elijah Brits is, nee we maken hem Amerikaans, wacht kan je hem Brits-Amerikaans maken?” Ik wist niet eens wat ze daarmee bedoelden. Dus uiteindelijk dacht ik aan Elijah als een Brits klinkende Amerikaan. Als inspiratie gebruikte ik de stem van de acteur Kelsey Grammer (bekend van Frasier) en besloot om zijn stem te gebruiken voor Elijah. Wanneer ik eenmaal het pak van Elijah aan had, wilde ik me gevaarlijk, stil en precies voelen. Dat was het verst dat ik ben gegaan om me voor te bereiden op mijn rol.

Heb je het karakter van Elijah gedurende de seizoenen ontwikkeld?

Ja, hoewel de makers hem voornamelijk ontwikkeld hebben zoals zij dat wilden.

Bron: The CW

Welke eigenschap hebben jij en Elijah gemeen?

We hebben allebei fantastisch haar! Buiten dat hebben we eigenlijk niet zoveel gemeen. Ik denk wel dat zowel hij als ik van iets of iemand houdt we er echt voor zullen vechten.

Hoe vind je dat Elijah zich heeft ontwikkeld gedurende de serie?

Ik denk dat hij gedurende de serie steeds meer in tweestrijd is geraakt over wat belangrijk voor hem was. Hij werd gecompromitteerd. Hij moest zijn principes bijstellen door de verwikkelingen met Hayley. Hij begon met een bepaalde morele code, maar die werd steeds een beetje anders naarmate de tijd vorderde. Hij moest zich aan passen aan de onstuimigheid van Niklaus en de liefdesaffaire die hij met Hayley had.

Als je een ander personage dan Elijah zou mogen spelen, wie zou je dan graag spelen en waarom?

Ik heb geen verlangen om iemand anders dan Elijah te spelen. Oliver Ackland speelde het karakter genaamd Tristan in The Originals. Ik vond het geweldig om naar hem te kijken, maar ik zou nooit zijn karakter op dezelfde manier neer kunnen zetten zoals hij dat heeft gedaan. Mijn antwoord is dan ook niet dat ik heel graag zijn karakter zou willen spelen, maar mijn antwoord is eigenlijk een shout-out naar Oliver Ackland over hoe geweldig hij dat karakter heeft neergezet. En als ik zo goed als hem zou kunnen acteren dan zou ik graag zijn karakter spelen.

Wat was je favoriete scène om te filmen van The Originals?

Ik heb niet echt een favoriete scène. Je weet van tevoren nooit goed welke scène je favoriet is omdat je duizenden scènes opneemt. Ik genoot ervan om elke dag naar mijn werk te gaan, omdat ik de mensen waarmee ik werkte heel graag mocht. Ik hield ervan om mijn medespelers te plagen en elkaar aan het lachen te maken. Ik heb daarom ook geen favoriete scène, ik hield er gewoon van om daar te zijn. Ik probeerde van elke scène die ik heb opgenomen de beste versie te maken. Zo heb ik er altijd al over gedacht en daar ben ik ook trots op. Ik denk dat, dat iets is dat ik ook deel met Elijah, om iets zo serieus te nemen. Want in de basis is het een serie over vampiers, wat maakt het uit? Het zou zo makkelijk zijn om als het ware te stoppen met nedenken en de scènes gewoon te spelen zoals ze op papier staan. Maar dan haal je niet het beste eruit. Ik ken veel acteurs die gewoon stoppen met nadenken over de scènes. Ze kijken naar de tekst, zeggen die op en doen hun scène. Dat heb ik nooit gedaan, en daar ben ik trots op.

Denk je dat de andere acteurs van The Originals er ook het beste uit probeerden te halen?

Ja, zeker weten.

Is dat ook één van de redenen waarom The Originals zo populair is?

Ja, dat hoop ik wel.

Bron: Annette Brown/The CW 

Wat vond je van het einde van The Originals?

Ik denk dat het einde precies was zoals de schrijvers het gewild hebben. Ik probeerde er niet teveel over na te denken. Ik begreep het einde niet helemaal, maar zoals ik in meerdere interviews heb aangegeven; het was ook niet aan mij om het einde te begrijpen. Het was mijn taak om het script uit te voeren.

Had je liever een ander einde gezien?

Ik had geen wensen over het einde van de serie. Ik was eigenlijk vooral opgelucht dat ik weer terug kon naar mijn familie. Ik heb jaren van mijn leven aan deze serie besteed. Ik heb veel tijd en energie in de serie gestoken en ik kon met niemand praten over wat we aan het doen waren in de serie. Ik was dus erg blij toen ik terug kon naar mijn kinderen die ik bijna nooit meer zag.

Hoe was het om het laatste seizoen van The Originals op te nemen?

Ik was erg bijgelovig over het einde. Ik had dit dommige idee dat er nooit een einde aan de serie zou komen. En toen dat moment wel kwam en ik die laatste scène aan het opnemen was voelde het als een soort exorcisme. Dit klinkt heel dramatisch en misschien ben ik dat ook wel, maar het is de waarheid. Toen ik die laatste scènes opnam was ik heel erg aan het trillen, omdat het voelde alsof een deel van mij psychologisch afscheid aan het nemen was van de serie. Ik denk dat ik niet echt geloofde dat dit het einde van de serie was totdat we de laatste scène aan het filmen waren. Dat was voor mij als een emotionele zuivering. Ik denk dat dit de eerste keer is dat ik deze vraag goed beantwoord heb.

Met wie had je het beste contact op en buiten de set?

Ik hield contact met zoveel mogelijk van de castleden als kon. We spraken buiten de set niet echt veel met elkaar af, omdat we zoveel lol op de set zelf hadden. Aan het eind van de dag vonden we het ook prima om ieder onze eigen weg te gaan. Ik weet wel dat in The Vampire Diaries de jongeren na afloop van de opnames altijd uitgingen en samen wat gingen drinken. Maar zij waren ook een stuk jonger toen zij begonnen met de serie. In The Originals vonden we het allemaal prettig om aan het eind van de dag weer naar huis te gaan. Ik heb nog steeds contact met Charles (Marcel) en Joseph (Klaus) en met Phoebe (Hayley) en Claire (Rebekah) en ik zou graag Yusuf (Vincent) vaker willen zien, maar hij is altijd heel druk met opnames. Er is eigenlijk niemand van The Originals die ik niet meer zou willen zien.

Zowel The Vampire Diaries als The Originals zijn nu afgelopen, wat kunnen we van je verwachten in de toekomst? Ben je al met nieuwe projecten bezig?

Jazeker, ik ben bezig met een aantal projecten. Ik speel op dit moment een rol in een Australische sciencefiction film. In januari reis ik naar Australie voor de opnames. En ik ga ook, alhoewel het nog niet helemaal officieel is omdat ik het contract nog niet getekend heb, spelen in een Netflix-serie voor de komende paar maanden. Ik speel maar een kleine rol, maar het is wel een hele gave rol in een geweldige nieuwe serie die Netflix nog niet aangekondigd heeft. De serie zal tien afleveringen tellen. Daarna ga ik een film opnemen in Nieuw-Zeeland, genaamd Coming Home in the Dark. En het is fantastisch! Mijn karakter is ontzettend duister. Hij is eigenlijk het centrale karakter van de hele film. Ik ben zelfs een beetje geïntimideerd door hoe cool de rol is en hoeveel werk ik er nog aan heb om me ervoor klaar te maken. Dat zijn de volgende projecten waar ik aan ga werken.

Goed om te horen dat we nog zoveel van je gaan horen!

Oh jazeker, er zijn nog genoeg projecten waar ik aan meewerk.

Lees ook: Interview met Emilie de Ravin uit Once Upon A Time

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • 15 The Vampire Diaries feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

  • V-Wars: de nieuwe Netflix-vampierenserie met Ian Somerhalder

  • Winnen: The Vampire Diaries goodiepakket van Storytel

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen