Interview Lisa Gardner

Lisa Gardner is geboren in Hillsboro, Oregon in de Verenigde Staten en is een succesvolle misdaadauteur. Haar boeken zijn in meer dan 30 landen vertaald en met haar crimeboeken series over D.D. Warren en FBI Profiler Quincy heeft ze een grote schare fans vergaard. Lisa Gardner was in Nederland om haar nieuwste boek Zoek naar mij te promoten en uiteraard sprak Chicklit.nl met deze succesvolle auteur.

Hoe ben je begonnen met schrijven?

Ik begon al met schrijven toen ik 17 jaar was. Ik hield enorm van lezen en op een dag kreeg ik het idee om te zien of ik zelf ook een boek kon schrijven. Dus dat deed ik. Toen het manuscript af was heb ik het vervolgens onder mijn bed gelegd en heb ik er niet meer naar omgekeken. Toen ik naar de universiteit ging hoorden mijn vrienden daar dat ik een manuscript had geschreven. Zij drongen erop aan dat ik het boek zou proberen uit te geven. Een van hen hielp me om de voorwaarden voor het opsturen van een manuscript op te zoeken voor een New Yorkse uitgever. En minder dan drie jaar later werd mijn manuscript uitgegeven. Ik moet er wel bijzeggen dat er heel veel aanpassingen nodig waren aan mijn eerste manuscript. Het enige wat eigenlijk hetzelfde is gebleven zijn de namen.

Vertel eens iets over je schrijfproces

Ik begin altijd met een misdaad. De meeste van mijn boeken zijn geïnspireerd op echte misdaden, op iets van het nieuws. Ook mijn nieuwste boek Zoek naar mij is gebaseerd op een echte misdaad. In de Verenigde Staten komt het helaas een paar keer per jaar voor dat een hele familie uitgemoord wordt en dat de dochter vervolgens vermist raakt. Vaak is het zo dat de dochter gekidnapt is, maar soms komt het ook voor dat de dochter iets met de misdaad te maken heeft. Dit komt dan vaak door foute vriendjes of drugs. Ik was heel benieuwd naar het onderzoeksproces en dit gebruikte ik dan ook voor Zoek naar mij. Ik weet niet hoe het boek eindigt. Hetzelfde geldt voor Roxy in Zoek naar mij. Ik wist het antwoord ook niet. Ik moest het hele boek schrijven voor ik erachter kwam of Roxy een slachtoffer of een misdadiger was. Ik hou ervan om met een puzzel te beginnen en vervolgens met de politie het onderzoek te doen om de uiteindelijke waarheid te achterhalen.

Dus pas op het eind van het boek weet je wie het gedaan heeft?

Precies! Mijn lieve lezers zeggen ook altijd: ‘ik zag het einde echt niet aankomen!’ waarop ik altijd antwoord: ‘Goed! Ik ook niet! Voor mij was het ook een totale verassing!’

Had je een andere baan voordat je een schrijfster werd?

Ja, ik had vele baantjes. Wanneer je je eerste boek verkoopt dan krijg je daar maar weinig geld voor. Dat doe je echt uit liefde. Ik werkte eerst in de bediening als serveerster, waar ik mijn haren meerdere keren in de fik heb gezet. Ik ben echt ‘s werelds slechtste serveerster! Vervolgens werd ik een onderzoeksanalist voor een adviesbureau in Boston. Ik ben blij dat ik daar heb gewerkt want ik heb daar veel van de vaardigheden geleerd die ik nu gebruik tijdens het schrijven. Ik weet waar ik informatie kan krijgen en met wie ik contact op moet nemen.

Wanneer werden je boeken een succes? Welk boek was voor jou een game changer?

Ik begon met het schrijven van romantische misdaadboeken onder een pseudoniem. Dat heb ik ongeveer 10 jaar gedaan en toen wist ik dat ik een fulltime schrijver wilde worden. Dat zou niet lukken binnen dit kleine genre dus ik had iets groters nodig. Ik vond een aantal andere auteurs die me erg hebben gesteund. Ze hebben me in contact gebracht met mijn eerste agent. Die las vervolgens mijn romantische misdaadromans en ze had daar twee dingen over te zeggen. Ze zei: ‘de seks in de boeken is oké, maar het geweld is geweldig!’ Haar advies aan mij was om een nieuw misdaadboek te schrijven waarin ik veel mensen zou vermoorden. Dat werd uiteindelijk het plot voor mijn boek The perfect husband. Het boek eindigde zelfs op de New York Times list en sindsdien schrijf ik thrillers.

De romantische misdaadromans schreef je onder de pseudoniem Alicia Scott. Waarom heb je besloten om die boeken onder een andere naam te schrijven?

Deels omdat ik erg jong was en mijn uitgever van toen erop aandrong dat ik het boek onder een pseudoniem zou uitgeven. Ik had een neef genaamd Scott die helaas erg jong is overleden en dit was een manier om hem te eren.

Hoe doe jij je research voor je boeken?

Research is echt mijn favoriete onderdeel van schrijven! Ik probeer altijd zo precies mogelijk te zijn in mijn beschrijvingen. Dus als ik schrijf over een bepaalde buurt voor bijvoorbeeld Zoek naar mij dan zorg ik ervoor dat ik die buurt bezoek, dat ik een huis uitkies waar de misdaad plaatsvindt en dat ik vooral door de straten loop. Ook als ik met de politie praat wil ik altijd het liefst zo veel mogelijk doen, dus als het kan probeer ik mee te gaan naar de schietbaan of vraag ik of ik mee mag kijken hoe ze voetafdrukken onderzoeken. Ik vind dat een boek meer tot leven komt als je specifieke details gebruikt. In een misdaadroman wil je niet te veel doorgaan op onbelangrijke details, dus je moet er een paar uitkiezen om te gebruiken en daarvoor moet je ook een beetje vies worden. Je moet veldwerk verrichten en ervaren hoe alles in zijn werk gaat.

Dus voor elk boek doe je je research?

Ja, ik wil voor elk boek iets nieuws leren. Ik breng veel tijd door met detectives, maar voor Zoek naar mij heb ik toch weer nieuwe dingen geleerd. Zo is Flora Dane een expert in zelfverdediging. Ik heb daar veel artikelen over gelezen. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een hond de beste verdediging is voor een vrouw. Door mijn onderzoek kwam ik op veel nieuwe onderwerpen uit die ik kon implementeren in mijn nieuwste boek.

Hoe heb je het karakter D.D. Warren bedacht?

D.D. heb ik eigenlijk per ongeluk bedacht! Wat eigenlijk heel grappig is aangezien ik nu al zoveel boeken over haar geschreven heb. Ik was aan het werk met het SWAT team van de politie van Massachusetts en toen heb ik haar eigenlijk op dat moment bedacht. Ik vond het leuk dat ze zo’n sterke persoonlijkheid heeft en dat ze geweldige schoenen en een stoere jas aan heeft. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht met dat karakter. Mijn redacteur vond het karakter ook geweldig en zo is ze ontstaan.

Dus het was eigenlijk niet je plan om een serie over haar te schrijven?

Nee, helemaal niet! In bijvoorbeeld Zoek naar mij keert Flora Dane weer terug en dat had ik eigenlijk ook niet gepland. Ik ben heel slecht in plannen. Ik weet niet eens hoe mijn boek eindigt als ik het schrijf, laat staan dat ik weet wat er in het volgende boek gaat gebeuren!

Hoe hou je je karakters verfrissend nadat je al meerdere boeken over ze hebt geschreven?

Ik denk dat als je een terugkerend karakter schrijft dat er op de een of andere manier een uitdaging voor dat karakter moet zijn. Ze moet nog steeds kunnen groeien en veranderen, anders wordt het saai. En het fijne aan D.D. is dat ze veel uitdagingen heeft. Op een plaats delict is ze ontzettend zelfverzekerd, maar als het gaat om haar sociale leven dan heeft ze eigenlijk geen idee wat ze doet! Gedurende de boeken zie je haar ontwikkelen en ik denk dat zolang dat blijft gebeuren het leuk blijft om tijd te spenderen met een karakter.

Het laatste boek over FBI profiler Quincy komt uit 2017. Heb je dit karakter afgerond of kunnen we nog meer boeken verwachten rondom dit karakter?

Aangezien ik niet plan kan alles gebeuren! Maar ik kan je wel vertellen dat Kimberly Quincy terugkeert voor twee boeken in de toekomst. In de boeken die over haar uitkomen gaat ze samenwerken met D.D en Flora.

Je hebt meerdere misdaadseries geschreven. Ben je van plan om nog een compleet nieuwe serie te schrijven?

Aangezien het steeds gebeurd zou het me niet verassen. Maar voor nu ben ik het niet van plan.

Ben je van plan om je volgende boeken in een ander genre te schrijven? Of blijf je in het misdaadgenre?

Ik hou enorm van het misdaadgenre. Er valt nog steeds zoveel te leren en het veranderd ook continu. Daarnaast blijft de misdaad bestaan en zijn er vaak grote zaken waar ik aan kan werken. Er is altijd wel een verhaal te vertellen.

Wat is je favoriete boek?

Ik hou enorm van lezen. Ik vind vrijwel alles leuk wat Karin Slaughter schrijft. Ik hou verder van Tess Gerritsen, Kathy Reighs en Gregg Hurwitz.

Wat is je favoriete serie en film?

Qua series kijk ik veel misdaadseries zoals Rizzoli & Isles, Bones, CSI, Blue Bloods en NCIS. Recent ben ik ook met mijn dochter de wat oudere serie Numbers gaan kijken. Een van de beste films die ik de afgelopen tijd heb gezien is Green Book.

Wat is je favoriete crime boekenserie?

De Will Trent-serie van Karin slaughter.

Welke misdaadauteurs bewonder je het meest?

Karin Slaughter! Daarnaast vinden mijn dochter en ik Sarah J. Maas fantastisch. Zij is zeker ook een favoriet van ons.

Lees ook: Interview Sarah J. Maas

Nieuwste artikelen

  • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

  • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

  • Recensie: Jurassic World: Dominion

  • Maxton Hall College - Mona Kasten

  • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen