Interview met Kristen Ciccarelli van Iskari: De laatste Namsara

Kristen Ciccarelli is geboren in Ontario, Canada. Op haar zeventiende begon ze al aan het boek Iskari: De laatste Namsara die uiteindelijk in 2017 is uitgegeven. Met Iskari: de laatste Namsara maakte ze haar debuut als auteur. Inmiddels is het boek vertaald in 12 landen en komt in november van dit jaar het derde deel in deze serie uit. Chicklit.nl sprak met Kristen Ciccarelli over Iskari, haar inspiratiebronnen en het derde boek in de Iskari-serie.

Bron:Blossom Books

Hoe verklaar je het succes van Iskari?

Iskari is mijn debuut, dus ik had nog helemaal geen fanbase. Niemand had ooit een boek van mij gelezen of wist überhaupt wie ik was. Ik heb Iskari: De laatste Namsara heel vaak herschreven. Ik begon met het boek toen ik 17 was en ik heb het voltooid toen ik ongeveer 23/24 jaar was. De eerste versie van het boek was ontzettend slecht, maar ik vond het verhaal geweldig en ik zei tegen mezelf: ‘Op een dag word ik een betere schrijver, ik ga andere verhalen schrijven en op een dag kom ik terug en ga ik dit boek herschrijven.’ En dat is wat ik een paar jaar later ook daadwerkelijk gedaan heb. Ik kreeg hulp en input van een aantal schrijvers, waardoor ik zelf een veel betere schrijver ben geworden. Vervolgens heb ik meegedaan aan een wedstrijd met mijn verhaal, waarna er ineens heel veel agenten mijn manuscript wilden hebben. Hierdoor kreeg mijn boek wat bekendheid. Mijn agent probeerde mijn manuscript vervolgens aan verschillende uitgeverijen te verkopen. Het bleek dat er verschillende uitgeverijen waren die mijn boek graag wilden kopen.

Ik denk ook dat mensen het boek leuk vinden, omdat het gaat over draken. Bijna iedereen houdt namelijk wel van draken. Daarnaast geeft het verhaal hier ook een nieuwe draai aan. In plaats van dat de draken worden aangetrokken door schatten, worden ze aangetrokken door oude verhalen en oude mythes. Ik schreef dit boek omdat toen ik opgroeide ik graag meisjes wilde zien die wapens konden hanteren, meisjes als Mulan, en ik denk dat meer mensen dat wilden zien. Ik denk ook niet dat we eerder een vrouwelijke drakendoder hebben gezien in een verhaal. Ook zit er veel actie en wat romantiek in Iskari. Ik denk dat het een combinatie is van al deze dingen die mijn boek tot een succes hebben gemaakt.

Waar heb je de inspiratie voor het boek vandaan gehaald?

Ik was compleet geobsedeerd door draken. Vroeger toen ik jonger was tekende ik altijd draken op school en gaf die aan mijn vrienden. Ik vond de film DragonHeart geweldig. Vervolgens kocht ik het boek ervan  en daardoor ben ik van draken gaan houden. Het boek De Hobbit is natuurlijk leuk, ik vond Smaug geweldig. En een boek dat niet veel mensen gelezen hebben genaamd The Forgotten Beasts of Eld van Patricia A. McKillip. Dit boek heeft een draak, maar ook andere mythische wezens en dat was een fundamenteel boek voor me toen ik opgroeide. Het hoofdpersonage is ook nog eens een sterke vrouw. Toen ik opgroeide kwam dat niet vaak voor in boeken, dus dit boek was zeker een inspiratie voor me.

Vind je het belangrijk dat er sterke vrouwelijke personages in boeken voorkomen?

Ja zeker! Tegenwoordig zie je dat ook steeds vaker, zoals Katniss Everdeen van The Hunger Games, maar ook in Divergent en tegenwoordig ook in Star Wars. In Star Wars zie je steeds meer sterke vrouwelijke karakters, zoals Rey. Hoe lang hebben we niet op zo’n personage gewacht?

Kan je ons iets vertellen over The Sky Weaver (Iskari 3)?

Het boek komt uit in november. Voor deze serie wilde ik drie boeken schrijven over drie verschillende vrouwen. Alle karakters van elk boek zullen in de andere verhaallijnen opduiken. Het eerste boek gaat over Asha, het tweede boek gaat over Roa en het derde boek gaat over Safire, het nichtje van Asha en tevens haar beste vriendin. The Sky Weaver is geschreven vanuit twee oogpunten en we leren een nieuw karakter kennen die nog niet eerder is voorgekomen. Haar naam is Eris en ze is een piratendief die Safire als het ware saboteert. Safire is nu de commandant van het leger van koning Dax. Eris is een soort crimineel, die bijna mythische proporties heeft aangenomen. Er gaan verhalen over Eris rond dat ze door muren kan lopen en dat ze uit elke gevangenis kan ontsnappen. In The Sky Weaver wordt Eris gecommandeerd door een slechte piraat die haar de opdracht geeft om de Namsara, oftewel Asha, op te jagen en naar hem toe te brengen. Safire kan dit niet laten gebeuren. Het hele boek gaat erom dat Safire probeert om Eris te stoppen. Tot nu toe hebben we voornamelijk het vaste land gezien in de Iskari-serie. We zijn in Firgaard, de hoofdstad, geweest en in het struikland en nu gaan we naar Darmoor, een havenstad en we zullen de Star Isles zien. Dit is een mystieke, magische plaats. Het is losjes gebaseerd op de plaats waar ik woon. (vraag: waar woon je dan? Het heet Newfoundland en het is in Canada. Het ligt erg noordelijk en heeft een landschap die lijkt op IJsland, Ierland en Schotland.) Ik heb ontzettend veel plezier gehad in het schrijven van het derde boek.  

Ben je van plan om een nieuwe fantasy serie te schrijven als je klaar bent met de wereld van Iskari of wil je iets heel anders gaan schrijven?

Ik hou van fantasy, dus als ik in dat genre kan blijven schrijven dan ga ik dat ook zeker doen. Ik ben bezig met een nieuw project, maar dat is nog erg geheim. Het gaat wel een nieuwe serie worden.

Komen er weer draken in voor?

Er zijn wel monsters, dus het heeft er wel wat van weg. Meer kan ik er nog niet over zeggen.

Zijn er plannen om je boeken te verfilmen?

Er is wel een producer geweest die geïnteresseerd was om mijn boek te verfilmen, maar we hebben hem afgewezen omdat we de films die hij gemaakt had niet erg leuk vonden. We wilden niet dat er een slechte verfilming gemaakt zou worden. Ik ben zeker niet tegen een verfilming van mijn boeken, maar het moet wel gemaakt worden door de juiste persoon die de visie van mijn boeken snapt.

Als je boek verfilmd zou worden, welke acteurs zou je er dan graag in willen zien?

Alle acteurs die ik graag in een verfilming van mijn boek zou willen zien zijn eigenlijk te oud om tieners te spelen! Voor Torwin zou ik graag Eddie Redmayne willen casten, maar dan wel een 10 jaar jongere Eddie Redmayne, want hij is nu te oud om een tiener te spelen. Voor Roa zou ik graag Lupita Nyong'o willen zien. En Luke Pasqualino van de serie The Musketeers zou ik graag zien als Dax. Maar nogmaals dan moet hij wel 10 jaar jonger zijn.

Op wie heb je Asha gebaseerd? Wat was je inspiratie voor haar?

Ik wilde graag een sterke vrouwelijke hoofdpersoon in mijn boek, maar ik wilde ook dat ze kwetsbaar was. Ze jaagt op draken en hakt hun hoofden af om naar haar vader te brengen. Dat is ontzettend badass. Asha draagt een pantser en ik wilde dat dat pantser een metafoor is voor het feit dat ze iets fragiels van haarzelf beschermt. Ik heb haar een wond gegeven, eigenlijk een diepe schaamte. Ze gelooft dat ze slecht is omdat ze een draak heeft opgeroepen toen ze jong was en die heeft de helft van haar stad verwoest en haar achtergelaten met een litteken. Ik wilde dat ze zich schaamde voor zichzelf en dat ze zich met name schaamde omdat ze zich zo aangetrokken voelt tot de oude verhalen. Dus eigenlijk schaamt ze zich voor haar eigen creativiteit en verbeeldingskracht. Ik heb die schaamte uit mezelf gehaald. Als tiener hield ik ervan om verhalen te schrijven en te tekenen en ik hield ervan om te lezen, maar ik had altijd het gevoel dat dat iets was waarop werd neergekeken. Dus ik leerde om me daarvoor te schamen, voor het gedeelte van mezelf die hield van verhalen. Toen ik een jaar of 17 was en naar de universiteit ging besloot ik dat het tijd was om op te groeien en dat het schrijven van fantasy verhalen over draken iets voor kinderen was. Dus ik ben gestopt met schrijven en 5 jaar later was ik erg ongelukkig en ik werkte op een kantoor waar ik het niet naar mijn zin had. Ik las toen het boek Graceling van Kristin Cashore en ik kwam terecht op haar blog. Ik realiseerde me toen dat degene die dit boek had geschreven een echt mens was en aangezien ik ook een mens was kon ik misschien ook wel een boek schrijven. Ik nam toen ik me niet lekker voelde een dag vrij van werk om thuis te werken, maar in plaats van te werken kwam er een verhaal uit me en ik bleef maar schrijven en schrijven en ik besloot om weer die persoon te worden die hield van schrijven. Dat heb ik allemaal in het karakter van Asha gestopt. Asha gaat op een avontuur, een reis, waar ze zich langzaam realiseert dat ze zich misschien helemaal niet voor zichzelf hoeft te schamen.

Wie is je favoriete auteur en wat is je favoriete boek?

The Forgotten Beasts of Eld van Patricia A. McKillip.

Wat is je favoriete tv-serie en film?

Firefly en Poldark. Mijn favoriete film is Rogue One.

Lees ook: Interview Christopher Paolini van de Eragon serie

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen