Interview met Samira Ahmed van Ingesloten

Samira Ahmed is geboren in India, maar groeide op in de Verenigde Staten. Toen ze jong was verslond ze de boeken van Agatha Christie en al snel ontwikkelde ze een passie voor schrijven. Samira Ahmed heeft meerdere boeken op haar naam staan, maar het boek 'Ingesloten' is het eerste boek van haar dat vertaald is naar het Nederlands. Chicklit.nl sprak met haar over haar boek 'Ingesloten'.

Bron: Blossom Books

Waar heb je de inspiratie voor het boek vandaan gehaald?

Ik kreeg het idee voor het boek in 2015, dat was nog voordat Trump tot President was verkozen. Tijdens de verkiezingen merkte ik dat er veel xenofobie ontstond en dat veel mensen anti-immigrant en anti-moslim werden. Ook werd er in de politiek veel angst gezaaid. Deze gebeurtenissen wakkerden iets in me aan. Ik herinnerde me wat ik geleerd had in school over wat er vroeger in de Verenigde Staten is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. We kwamen als overwinnaars uit de bus en we zien onszelf altijd graag als ‘de goeden’. Het is zeker waar dat we Europa bevrijd hebben van de nazi’s en dat we mensen hebben bevrijd uit concentratiekampen, maar tegelijkertijd lieten we toe dat er in ons eigen land fascisme kon ontstaan. We hebben in ons land 140.000 Japans-Amerikaanse inwoners opgepakt, uit huis geplaatst, ze gedwongen om met hun werk te stoppen en hun bedrijven te verkopen en ze vervolgens in de gevangenis gestopt. We stopten ze in concentratiekampen in de woestijn en dat terwijl deze inwoners geen misdaden hadden gepleegd. Ook werden kinderen uit weeshuizen geplaatst en in de concentratiekampen achter prikkeldraad neergezet. Terwijl we Europa aan het bevrijden waren, lieten we toe dat er in ons land deze vreselijke dingen gebeurden. Mijn boek 'Ingesloten' is op veel manieren gebaseerd op de afgelopen verkiezingen, maar eigenlijk is de basis van mijn verhaal diep geworteld in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

De Nederlandse lezers zullen het begin van het boek misschien wel herkennen, want ik heb daarvoor inspiratie gehaald uit het moment dat Hitler verkozen was tot partijleider. Het hoofdpersonage in mijn boek is Leila, haar vader is een leraar aan een openbare universiteit, maar hij raakt zijn baan kwijt. Toen Hitler net aan de macht kwam werden de Joden gedwongen om te stoppen met hun banen. Maar daarnaast zijn het ook de kleine dingen die er gebeurd zijn. Een concentratiekamp ontstaat niet van de een op de andere dag, vooraf wordt er angst gezaaid, propaganda gemaakt en worden langzaamaan de rechten van de minderheid weggenomen.

Ben je bang dat zoiets nog een keer zal gaan gebeuren?

Er zijn veel enge dingen gaande in Amerika sinds 2016. Veel Amerikanen zijn verbaasd dat dingen zo snel kunnen gaan, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo, want vooraf is er al veel angst gezaaid en in Amerika is er altijd wel sprake geweest van xenofobie en racisme. Een van de redenen waarom ik dit boek geschreven heb is omdat ik een hoopvol persoon ben. Ik ben van mening dat de stem van het volk ontzettend belangrijk is en ik vind het belangrijk dat de mensen hun mening kunnen uiten als ze het ergens niet mee eens zijn. Dit was mijn manier om mijn stem te laten horen.

Wat ik vooral hoop is dat wanneer lezers mijn boek lezen ze zich realiseren dat wanneer ze onrecht zien, ze niet stil kunnen blijven. Vele van ons hebben een soort van macht en privilege om hun stem te laten horen en ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen gebruik maken van hun privilege. Ik hoop dat ze dat gebruiken om de democratie in Amerika te behouden en ervoor te zorgen dat individuen niet buiten de maatschappij worden gesloten, want dat is wat er nu gebeurd.

Toen ik het boek aan het herschrijven was, gebruikte ik de gebeurtenissen die er toen aan de gang waren voor mijn boek. Als mensen vragen welk genre mijn boek heeft, dan noem ik het altijd ’15 minuten in Amerika’s toekomst’. In mijn boek hoort Leila de president op tv zeggen dat de moslims een bedreiging voor Amerika zijn. Dat is iets wat echt gebeurd is en ik in mijn boek geschreven heb. Gelukkig zijn er ook mensen die hier tegen protesteren en ik vind het zo belangrijk dat mensen hier tegenin gaan en zich ertegen verzetten. Je kan niet stil blijven, want zwijgen is medeplichtig zijn en dat is een groot thema in mijn boek.

Ga je meer boeken schrijven met hetzelfde thema?

In mijn eerste boek schreef ik ook over Islamofobie. Maar in mijn derde boek, die volgend jaar in de Verenigde Staten uitkomt, snijd ik een iets ander thema aan. Het gaat meer over kunstgeschiedenis en is eigenlijk een literair mysterie, maar het gaat wel over een revolutionair meisje en een revolutie. Een revolutie kan vele dingen betekenen, in mijn boek 'Ingesloten' is het duidelijk dat het gaat over een meisje dat vecht voor haar leven, haar geloof, haar land en de democratie. In mijn eerste boek schreef ik meer over een persoonlijke revolutie. In al mijn boeken komt het belang van je stem terug en hoe belangrijk het is om je eigen waarheid te spreken. In al mijn boeken is empowerment een belangrijk thema.  

Ik zeg altijd dat kunst een vorm van verzet is en schrijven is mijn kunstvorm. Ik vind dat ik als maker een verantwoordelijkheid heb om de waarheid te spreken. Ik ben daarnaast een hoopvol persoon en ik probeer altijd hoop in mijn boeken te schrijven. Ik geloof echt dat jonge mensen de kracht hebben om dingen te veranderen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de kinderen die de schietpartij in Parkland overleeft hebben, of naar Malala. Met mijn boeken hoop ik te laten zien hoe krachtig en belangrijk de stemmen van jonge mensen kunnen zijn.

Je hoofdpersoon is een vrouw. Vind je het belangrijk om een vrouwelijk hoofdpersonage te hebben?

Absoluut! Persoonlijk kan ik het me niet voorstellen om over een mannelijk hoofdpersonage te schrijven. Waarschijnlijk zal ik in de toekomst over een hoofdpersonage schrijven die uit mijn eigen gemeenschap komt. Ik vind dat de stem van de vrouw in een verhaal heel lang niet naar voren is gekomen en meisjes en vrouwen hebben altijd moeten vechten voor hun plaats. Ik vind dat mijn boeken een plek zijn waar ze een stem kunnen hebben en waar ik mezelf ook een stem geef. Ik denk ook dat er veel mensen zijn die gedwongen worden om hun stem niet te gebruiken en ik vind het belangrijk dat juist hun stem gehoord wordt. Dat is een van de redenen waarom ik verhalen schrijf met een vrouwelijk hoofdkarakter.

Krijg je veel negatieve reacties op je boeken?

Racisme is een wereldwijd probleem, dus ik krijg altijd wel racistische opmerkingen. Ik lees zelf geen recensies, omdat ik vind dat die echt bedoeld zijn voor lezers en niet voor schrijvers. Ik heb wel het gevoel dat mensen op mijn verhaal reageren omdat ik een Moslim-Amerikaanse vrouw ben die schrijft over Moslim-Amerikanen en over het feit dat immigranten onderdrukt worden en dat ze zich verzetten en terugvechten. Ik krijg ook veel haat en racistische reacties op Twitter. Social media heeft wat dat betreft twee kanten: aan de ene kant kom ik hierdoor in contact met lezers en kan het gemeenschappen creëren maar aan de andere kant geeft het mensen een schild om gemene dingen te zeggen en haatreacties te plaatsen. Maar weet je, het spijt me voornamelijk dat die mensen zo’n zielig leven hebben.

Nadat mijn eerste boek was aangekondigd kreeg ik veel haatreacties en bedreigingen op Twitter. Gelukkig zijn de meeste mensen op Twitter heel aardig en kan ik hierdoor met lezers in contact komen.

Gebruik jij je boek om het stereotype te veranderen?

Ja, misschien. Weet je, het percentage van moslims in Amerika is heel laag in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk. Ik vind wel dat het belangrijk is dat er veel diverse verhalen geschreven worden. Veel Amerikanen hebben namelijk nog nooit een moslim ontmoet. Veel mensen denken ook dat alle moslims uit één land komen, terwijl we veel etnische diversiteit hebben. Mijn karakters zijn echt hun eigen persoon en elk personage oefent zijn geloof op een andere manier uit. Ik vind dat er in elk genre over moslim-Amerikanen geschreven moet worden, want ook wij hebben liefdesverhalen en fantasyverhalen.

Lees ook: Interview Karen M. McManus van Een van ons liegt

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen