Interview met Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy is een Nederlandstalige feelgood auteur. Ze heeft onder andere de boeken Enkeltje Ierland, Eens gegeven en Tegen beter weten in geschreven. Maar waar haalt deze auteur haar inspiratie vandaan en welk boek dat ze geschreven heeft is haar favoriet? Wij stelden deze en nog veel meer vragen aan Charlotte de Monchy! Vanwege het Coronavirus konden we haar helaas niet persoonlijk spreken, maar gelukkig wilde ze onze vragen via de mail beantwoorden.

Bron: Hester Doove, Boekerij

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Die vraag krijg ik heel vaak, maar dat weet ik eigenlijk niet. Mijn boeken zijn nooit op echte gebeurtenissen of personen gebaseerd. Ik heb wel veel gereisd en doe ook altijd mijn best om op die ene bijzondere plek terecht te komen. Die plekken komen soms wel terug in mijn boeken. 

Hoe kom je elke keer weer op nieuwe karakters?

Ze ontstaan gaandeweg, wat best onhandig is, want soms kom ik er op de helft van het boek ineens achter dat iemand eigenlijk heel koppig is of een voorliefde heeft voor de natuur en dan moet ik weer helemaal terug om dat overal te veranderen.

Wie is je favoriete karakter van al je boeken?

Wat ik leuk vind aan Lisa (uit Enkeltje Ierland) is dat ze zoveel passie voor haar werk heeft. Ze gaat ervoor in een boerengehucht wonen en draait zware nachtdiensten. Als ze een koe hecht wil ze dat zo netjes mogelijk doen. Ze is gedreven en gefocust. Zo ben ik niet! Ik ben veel rommeliger en vrij ongestructureerd. Ik moet mezelf echt dwingen om te gaan zitten en schrijven anders zit ik de hele ochtend door het raam te kijken hoe mijn buurman Ron zijn Renault in de was zet. 

Welk karakter lijkt het meeste op jou?

De meeste karakters hebben wel iets van mij, dat gaat vanzelf denk ik. Ze hebben in ieder geval mijn humor. Ik hoor dat ook altijd van mensen om mij heen, dat ze mijn grapjes herkennen. Of dat nou per se positief is weet ik even niet (-:.

Wie van de mannen uit jouw boeken zou de man voor jou zijn?

Marius uit Tegen beter weten in is heel relaxt, net als mijn vriend. Dat vind ik heel leuk.

Jouw boeken hebben altijd dezelfde algemene opbouw. Eén vrouwelijk hoofdpersonage met een romantisch verhaal en altijd één vrouwelijk bijkarakter met een romantisch verhaal dat tegelijk afspeelt. Dus waarom heb je ervoor gekozen om deze formule aan te houden?

Dat ging vanzelf en dat werkt voor mij. Jill Mansell laat altijd het perspectief van meerdere personages zien, dat vind ik ook altijd erg leuk om te lezen. Dat ga ik nog wel een keer proberen, denk ik.

Er spat een bepaald gevoel van de pagina's van je boeken af. Het is een mix van vrolijkheid en een soort naïviteit, ondanks de dipjes die de personages soms meemaken. Ervaar je dat gevoel ook tijdens het schrijven? 

Ja, ik hou er altijd van als het een beetje vrolijk blijft. Het lijkt me afschuwelijk om een boek over de Tweede Wereldoorlog te schrijven en maanden met je hoofd in die oorlog te moeten zitten. Ik zou dan echt snikkend aan het avondeten verschijnen ’s avonds.

Wat is volgens jou de ultieme formule voor een goede Feelgood?

Het is net als een romantische comedy. Het verhaal moet je even uit het gewone leven tillen naar een plek waar het fijn is en waar alles goed afloopt. Ik krijg vaak het commentaar dat het genre voorspelbaar is, maar dat vind ik helemaal niet erg. Het is wel belangrijk dat het een beetje origineel blijft en dat het niet te zoetsappig wordt. Dat evenwicht vinden is soms best moeilijk.

Hoe begin jij een nieuw boek? Wat is je schrijfritueel. 

Ik ga zitten en dan komt er wat. Het lijkt me heel fijn als ik van tevoren wist wat er precies zou gaan gebeuren. Dan zou ik een hoofdstukindeling maken en alles systematisch kunnen invullen, maar helaas werk ik niet zo. Op pagina 110 denk ik ineens, die dikke poes van haar heeft natuurlijk suikerziekte! En dan moet ik weer helemaal terug om er stukken tussen te zetten waarin ze hem injecteert met insuline. Heel onhandig.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Chicklit (@chicklitnl) op

 

Je boeken spelen zich af in Nederland maar ook in Ierland, Bali en Canada. Ben jij daar toen ook geweest om inspiratie op te doen?

Ja, ik heb veel gereisd en haal daar veel inspiratie uit, maar ik ga niet speciaal naar de plek toe voordat ik erover ga schrijven, meestal ben ik er al geweest.

Vind je het leuk om een bepaalde vorm van interactie te hebben met je lezers? Op Social Media of in andere vorm? Krijg je veel berichtjes of mails?

Nee, nooit. Ik heb zelf geen Facebook of Instagram. Ik ben daar niet goed in. Ik denk veel te lang na over wat ik moet schrijven en hoe mensen dat dan op kunnen vatten. Helaas ben ik ook ontzettend geïnteresseerd in onbelangrijke details van het leven van anderen. Voor ik het weet ben ik aan het inzoomen op het bord van vrienden van vrienden die in Marbella paella zitten te eten. Of zit ik de hele avond katten die op Trump lijken te bekijken. Het is echt beter voor mij als ik gewoon geen social media heb.

Heb je een favoriet boek van al je geschreven boeken?

Ik vond de sfeer van mijn laatste boek, Tegen beter weten in, heel fijn. Als ik ergens mocht gaan wonen in mijn boeken, dan zou ik naar Brewerstown verhuizen.

Hoe ben je begonnen met schrijven?

Ik werkte bij een bedrijf dat kinderkleding maakte, maar eigenlijk wilde ik liever schrijven en meer thuis zijn. Op een dag heb ik mijn baan opgezegd en ben ik gewoon begonnen.   

Wat voor aanraders heb jij voor beginnende schrijvers? 

Schrijven moet je doen. Ga zitten en begin. Een boek ontstaat door discipline. Begin met een kort verhaal als je het niet overziet. Veel mensen voelen druk omdat ze het gevoel hebben dat ze meteen een bestseller moeten schrijven. Of ze denken erover na wat andere mensen van het verhaal zullen vinden. Schrijven doe je in eerste instantie voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Als er later een goed boek uit voort komt dat uitgegeven wordt is dat een bonus. 

Ben je bezig met een nieuw boek? Zo ja, kan je ons er al iets over vertellen?

Ja, ik ben vorige week begonnen dus ik weet nog niet helemaal wat er gaat gebeuren.

Zou je naast Feelgood ook wel eens een ander genre willen schrijven?

Feelgood is een leuk genre om te schrijven en het heeft mij altijd geboeid. Mijn studie communicatiewetenschap heb ik ooit afgerond met een scriptie over de Bouquetreeks. Ik ga pas iets anders schrijven als ik dit beu ben, maar dat is voorlopig nog niet zo.

Wat wil je nog bereiken in je carrière als auteur?

Mijn eerste boek is net naar het Engels vertaald, dat vind ik heel spannend. Het zou natuurlijk leuk zijn als het aan een buitenland verkocht zou worden, maar ik weet ook dat die kans klein is.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Lichter dan ik van Dido Michielsen

Wat is je favoriete boek?

Hier heb ik zojuist drie chocolatechip cookies lang over nagedacht, maar ik kan niet kiezen.

Wie is je favoriete auteur?

Er zijn zoveel goede schrijvers. Ik hou van de boeken van Nicolien Mizee. Zij kan zware onderwerpen heel laconiek opschrijven waardoor ze nog heftiger binnen komen. Dat is een kunst en haar taalgebruik is prachtig. Ik moet altijd hardop lachen als ik iets van haar lees.

En je favoriete Feelgood auteur?

Ik heb alles gelezen van Jill Mansell. Haar boeken zijn altijd grappig en haar hoofdpersonen zijn sympathiek.

Wat is je favoriete film?

Ik zag laatst The Biggest Little Farm, daar heb ik enorm van genoten.

Van welke tv-serie kan je geen genoeg krijgen?

Ik vind De regels van Floor echt fantastisch. Mijn kinderen zijn daar eigenlijk te oud voor, maar als we zin hebben om te lachen kijken we een paar afleveringen. Ik vind dat echt de beste kinderserie ooit gemaakt. Alles klopt.

Bron thumb: Hester Doove

Lees ook: Interview met Sophie Kinsella

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3x Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: 10x Het Feelgood boek van het jaar 2020 'Tegen beter weten in'

  • Feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown

  • Chicklit top-5: april

Zoek in artikelen