Interview met Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries is een van de meest populaire Nederlandse young adult auteurs van dit moment. Deze auteur heeft maar liefst 6 keer op rij, en in totaal 7 keer, de Prijs van de Jonge Jury gewonnen. In 2019 is haar spannende Young Adult boek Vals zelfs verfilmd! Op 27 oktober verschijnt haar nieuwste boek Vlucht. Wij spraken met Mel Wallis de Vries over haar schrijfproces, de Prijs van de Jonge Jury, haar nieuwe boek Vlucht én over haar favoriete karakter uit haar boeken. 

Bron: Uitgeverij De Fontein, Mel Wallis de Vries

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je boeken?

Ik ben een enorme angsthaas, dus ik zie in alles een spannend verhaal… Ik was bijvoorbeeld met een groep vrienden in een afgelegen huisje in de Ardennen, en boem, het boek Vals was in mijn hoofd geboren ;) Een overtocht naar Vlieland met windkracht zeven? Het begin van Klem was er! Ik kan zo nog wel even doorgaan haha.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Ik heb heel veel slechte eigenschapen, maar gelukkig ook een goede: discipline! Elke ochtend (als ik niet ergens naartoe moet) zit ik rond negen uur achter mijn computer en begin ik met schrijven. Zin of geen zin. Soms gaat het waardeloos en kan ik mijn computer echt wel uit het raam gooien. En soms gaat het geweldig. Ik plan geen leuke lunchafspraakjes tijdens mijn werktijden, ik bel niemand etc. Het is echt eenzame opsluiting. En dan om drie uur moet ik op het schoolplein staan om de kinderen van school te halen en mag ik weer van mezelf met mensen praten.

Heb je altijd al schrijver willen worden?

Ja, het is echt mijn jeugddroom! Ik heb eerst nog wel wat andere dingen gedaan (ik heb bijvoorbeeld pleisters, zonnebrand en anti-roosshampoo verkocht haha).  Maar tijdens die banen schreef ik in elk vrij uurtje dat ik had. Toen mijn eerste boek werd uitgegeven, heb ik meteen mijn baan opgezegd en ben ik vol voor het schrijven gegaan.

Waarom heb je besloten om YA thrillers te schrijven?

Ik word nog steeds weleens zwetend wakker omdat ik over mijn eindexamen en middelbareschooltijd droom. Die tijd heeft heel blijkbaar veel impact gehad. In het begin schreef ik dingen van me af. Zoals het meisje dat mijn beste vriendin afpakte. Die eeuwige onzekerheid. Maar nu zijn YA-thrillers een bewuste keuze geworden. Ik vind het gewoon leuk! Volwassenen zijn toch een beetje saai en voorspelbaar. Tieners zijn veel impulsiever en directer.

Je schrijft voornamelijk YA thrillers, zou je ooit nog in een ander genre willen schrijven? En zou je geïnteresseerd zijn in het schrijven van thrillers voor volwassenen?

Ik heb weleens gezegd dat ik nog een keer een thriller voor volwassenen ga schrijven. Maar tot nu toe is het niet gelukt. Dat ligt oa aan het gebrek aan tijd. Laatst heb ik een keertje een poging gewaagd. Na een paar zinnen dacht ik: Pfffff, wat hebben volwassenen toch een saai leven ;) Dus wie weet, maar nu nog niet.  

Je hebt zes keer op rij de Prijs van de Jonge Jury gewonnen, wat maakt jouw boeken zo populair onder jongeren?

Jeetje, dat is een lastige vraag om zelf te beantwoorden. Maar ik ga een poging wagen. Ik ben YA-thrillers gaan schrijven toen bijna niemand dat nog deed. Er waren in die tijd boekhandels die mijn boeken niet wilden verkopen omdat er tieners in doodgingen, en omdat ze dachten dat tieners dat te heftig vonden. Ze kregen geen gelijk ;) Mijn eerste boek was binnen een paar weken uitverkocht. Eigenlijk hou ik me nog steeds aan de regels die ik toen bij mijn eerste boek gebruikte: elk hoofdstuk moet spannend zijn, er mag best iemand dood (graag zelfs), het moet 100 procent herkenbaar zijn voor tieners, en het mag NOOIT SAAI ZIJN. Dat briefje hangt ook zo boven mijn bureau.  

Je brengt ongeveer elk jaar een nieuw boek uit. Hoe zorg je ervoor dat je zo regelmatig een boek uit kan brengen?

Het is soms een soort topsport. Ik probeer goed op mezelf te letten en genoeg tijd voor schrijven te blokken. Ik ben wat strenger geworden dan pakweg twee jaar geleden. Toen zei ik op elk verzoek: ‘Jaaaaaaa leuk doe ik, tuurlijk!’ En dan zat ik een paar weken voor mijn deadline dag en nacht te werken omdat ik niet aan schrijven was toegekomen. Je kunt zeggen dat ik mezelf toen heel hard ben tegengekomen ;) Dus nu zeg ik ook weleens: ‘Nee, sorry, het gaat me niet lukken.’ Makkelijk vind ik dat niet. Maar het werkt wel, wat ik vind het schrijven weer zoveel leuker geworden! En gelukkig heb ik altijd heel veel ideeën. Het lijkt me vreselijk als je achter je computer zit en denkt: ik heb geen inspiratie voor een nieuw boek meer…

Welk karakter uit al je boeken is je favoriet?

Jaaaaa dat is Kim uit Vals, zonder twijfelen! Ik ben namelijk zelf Kim haha. En misschien vind ik haar daarom ook wel mijn minst favoriete personage, het is een soort haat-liefde verhouding. Kim is het rustige, verlegen meisje dat haar beste vriendin kwijtraakt aan de nieuwkomer Pippa. Ook dat is honderd procent op mijn eigen middelbareschooltijd gebaseerd. Maar soms denk ik ook: hallo Kim, doe even niet zo verlegen en suf, bijt eens van je af. Dat had ik waarschijnlijk ook tegen mijn jongere ik willen zeggen ;)

Wat is de top 3 van je eigen geschreven boek?

O help zeg, dat is echt onmogelijk te beantwoorden. Dat wisselt namelijk per dag.

Op dit moment is dit mijn top 3:

1.    Vlucht (wat was dit boek fijn om te schrijven)

2.    Vals (het boek waarmee alles begon)

3.    Shock (ik moet nog steeds huilen om dat einde, zo heftig)

Bron: Uitgeverij De Fontein

Hoe ben je op het idee van Vlucht gekomen?

Eigenlijk is dat idee heel toevallig ontstaan. We spelen thuis heel vaak het spelletje: ik ga naar een onbewoond eiland en ik neem mee… Sinaasappels of chips? Je PlayStation of onbeperkt chocolade? Je zou kunnen zeggen dat we een verslaving aan dat spel hebben ;) En toen vroeg een van de kinderen opeens: stel je voor, we zitten met z’n vijven op een onbewoond eiland en we moeten een persoon opeten, wie is dat? Toen viel het spel een beetje stil, daar durfde niemand op te antwoorden. Die vraag is door mijn hoofd blijven spoken: stel je voor dat je echt iemand moet opofferen voor de rest van de groep, wat doe je dan? Hoe maak je die beslissing? En kun je daarna nog leven met jezelf? En het idee voor Vlucht was geboren.  

Wat is je favoriete scène van Vlucht?

De scène dat de drie opgesloten meisje een naam op het briefje moeten opschrijven. Ik heb echt mijn hoofd erover gebroken wat ik zou hebben gedaan. Zou ik een held worden, zou ik mezelf opofferen, zou ik totaal in paniek zijn, zou ik egoïstisch worden en mezelf proberen te redden ten koste van iemand anders? Ik denk dat ik alle kanten (mooie en minder mooie) in mezelf ben tegengekomen tijdens het schrijfproces van die scène.

Wat vind je de leukste scènes om te schrijven?

Misschien verwacht je nu dat ik de spannende scènes ga zeggen, maar ik hou het meeste van de scènes met het meidengekibbel en gedoe.

In Vlucht maken we kennis met Mare, Jill en Evi. Op wie van deze drie karakters lijk je zelf het meest?

Ik denk dan Evi. Ze is verlegen, maar ze wil er wel graag bij horen. Jill ben ik zeker niet, zij is het mooie en populaire meisje en dat was ik vroeger echt niet, haha.

In het boek is de manier waarop jongeren met elkaar communiceren en wat ze leuk vinden qua muziek en tv-programma’s heel realistisch. Hoe duik je in de wereld van jongeren om dit zo goed mogelijk in je boeken te verwerken?

Ik heb twee tieners (van 15 en 12 jaar) thuis, dus dat is een soort levend lesmateriaal hoe tieners zich gedragen en wat ze leuk vinden ;) En ik heb veel contact met lezers op Instagram. Ik vraag bijvoorbeeld best vaak hulp aan mijn volgers. Bijv: welke winterjas is bij jullie op school populair? Welke Netflix-serie kijken jullie nu? Ik heb echt superlieve lezers die me heel erg helpen!

Vlucht is van begin tot eind spannend. Hoe zorg je dat je de lezers continu op het puntje van hun stoel houdt?

Ik ben echt heel streng voor mezelf tijdens het schrijven. Het mag gewoon niet saai zijn. En als ik het wel saai vind, dan herschrijf ik het, en weer, en weer, totdat ik er blij mee ben. En ik zie tijdens het schrijven een soort film voor me: ik denk in scènes en spanningsbogen. Het moet zeg maar kloppen in mijn hoofd.

Wist je vanaf het begin van Vlucht al wie de dader zou zijn?

Jaaaaa, bij dit boek zeker! Anders had ik dit verhaal en het einde niet zo kunnen schrijven. Ik zou het graag wat uitgebreider willen beantwoorden, maar ik ben zo bang dat ik dan de dader verklap…

En weet je het gehele plot altijd al voordat je begint met schrijven, of bedenk je dat gaandeweg?

Ik heb het plot altijd al voordat ik begin met schrijven, maar grappig genoeg veranderen er wel dingen tijdens het schrijven. Het is alsof de hoofdpersonen tijdens het schrijven tot leven komen en zeggen: ja, hallo, dat zou ik echt nooit op die manier doen. Ze nemen het boek zeg maar van me over. Dus er veranderen nog wel dingen tijdens het schrijven.

Hoe verzin je de plottwisten in het verhaal?

Die komen vaak tijdens het schrijven omhoog. Ik heb het plot, ik heb de dader, ik heb de hoofdpersonen voordat ik begin met schrijven, maar dan gaan ze zeg maar hun eigen ding doen in het boek en komt het verhaal echt tot leven.

Stel je zou zelf, net zoals in Vlucht, ontvoerd worden en met twee andere meisjes opgesloten zitten. Wat zou jij dan doen?

Daar heb ik vaak tijdens het schrijven van Vlucht over nagedacht. Ik zou nu graag willen antwoorden dat ik een held zou worden. Dat ik mijn eigen belangen aan de kant kon zetten. Maar als ik eerlijk ben dan denk ik dat ik zo bang en wanhopig zou zijn, dat ik vooral zou proberen om mezelf te redden. 

In 2019 is jouw boek Vals verfilmd. Wat vond je van de verfilming?

Dat was echt een droom die uitkwam! Ik vind het een supermooie film geworden. Er zijn natuurlijk wel wat dingen die in de film anders lopen dan in het boek (zoals het einde), maar dat levert ook leuke discussies op tussen kijkers en lezers ;) Ik doe geen uitspraak over mijn favoriete einde haha.

Staan er andere boeken op de planning om verfilmd te worden? Zo ja, zou je daar iets over kunnen vertellen?

Ik zou er wel wat over willen zeggen, maar dat mag ik nog niet… Wordt vervolgd.

Ben je al bezig met het schrijven van een nieuw boek? Zo ja, zou je ons er iets over kunnen vertellen?

Ik ben nog maar net begonnen. Ik zit nu nog in de fase van het plot uitwerken etc, dus deze vraag moeten jullie over een paar maanden nog maar een keer stellen ;) Het is nu nog een beetje een chaos in mijn hoofd van duizenden ideetjes.

Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Geef nooit op. Drie woorden die mij zo ontzettend geholpen hebben. Het is een lange weg, met waarschijnlijk veel afwijzingen en tegenslagen, maar blijf in jezelf geloven. En schrijf omdat je het leuk vindt. Dan kan niemand je teleurstellen.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

De Amerikaanse Prinses.

Wie is je favoriete auteur?

Roald Dahl

Wat is je favoriete boek?

Sjakie en de chocoladefabriek!

En wat zijn je favoriete film en tv-serie?

Favoriete film Lord of the Rings. Tv-serie: dat is en blijft na al die jaren nog steeds Friends.

 

Lees ook: Interview met Charlotte de Monchy

Nieuwste artikelen

  • Blijf bij me in het donker - Jacodine van de Velde

  • Vuurmaan - Paul van Loon

  • Vertel me alles – Elizabeth Strout

  • De kerstwinkel van Ferry Lane – Nicola May

  • Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger en Zoë Claessens

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

Zoek in artikelen