Ingrid Bockting: illustrator van de Jill Mansell-covers

Ook altijd al willen weten wie de persoon is achter de covers van de pockets van Jill Mansell of die van de chicklit-pocketreeks van uitgeverij Poema? Lees dan onderstaand interview met illustrator Ingrid Bockting... 

Chicklit.nl: Hoe word je een illustrator?
Ingrid:
Illustrator is een vrij beroep, dus als je heel veel tekent, kun je jezelf illustrator noemen. Wil je professioneel aan de slag, dan volg je een opleiding aan de kunstacademie en ga je daarna freelancen voor uitgeverijen, ontwerpbureaus of een agentschap.

Chicklit.nl: Hoe kwam jij aan de opdracht voor de Jill Mansell pockets van uitgeverij Poema Pocket?
Ingrid: Ik had al vaker gewerkt voor andere boekenseries van dezelfde uitgeverij met dezelfde ontwerper. Omdat dit iets heel anders was dan de vorige opdrachten zijn we met z’n drieën om de tafel gaan zitten en is de serie van Jill Mansell eruit gekomen! Mijn inbreng bij deze serie is wel heel groot, omdat ik de hele afbeelding - de houding, de styling en de kleuren - bepaal. Ik moet er wel rekening mee houden dat de tekst er goed op past.

Chicklit.nl: Waar komen we jouw werk, naast de pockets van Poema, nog meer tegen?
Ingrid: Ik maak alle illustraties voor het blad Glamour, ze staan door het nummer verspreid. Ook maak ik illustraties voor Avant Garde, Viva, Libelle en VT Wonen. Af en toe een huisstijl voor een nieuw bedrijf.

Chicklit.nl: Wij denken dat het succes van de Jill Mansell pockets zeker voor een deel te danken is aan de goede cover. Hoe denk je daar zelf over?
Ingrid:
Dat denk ik ook. Als een cover niet leuk is, zal je het boek niet snel pakken in de boekwinkel. Er ligt ook zoveel! Behalve voor heel beroemde schrijvers is het omslag minder belangrijk, die verkopen alleen al op naam. Het omslag geeft aan wat voor soort boek het is. Als er op de cover van Tophit een foto van een verongelukte motor had gestaan, dacht je waarschijnlijk dat het een heel spannend detectieverhaal zou zijn. De kleurige tekeningen geven goed de lichtheid van het verhaal aan.

Chicklit.nl: Zijn glossy tekeningen echt jouw handelsmerk of werk je ook aan serieuzere illustraties?
Ingrid: Inmiddels wel. Sinds ik de omslagen van Jill Mansell maak, zijn mijn illustraties steeds vrouwelijker en modieuzer geworden. Ik neem het maken hiervan wel serieus, het is een specifiek genre binnen het illustratievak.

Chicklit.nl: Is er tegenwoordig meer vraag naar tekeningen van "chicks" of "hippe meiden"?
Ingrid:
Ja, dat is al een hele tijd bezig en eigenlijk begonnen bij het tijdschrift Wallpaper en de ontwikkeling van heel goede computer programma’s. Daardoor zijn illustraties weer uit de stoffige hoek gekomen en tegenwoordig heel hip. Werden illustraties vroeger vaak ingezet voor abstracte onderwerpen of kinderboeken, nu worden ze voor alle onderwerpen gebruikt.

Chicklit.nl: Wat is het geheim van een goede cover van een boek?
Ingrid: Een goede cover valt op in de boekhandel en past bij de inhoud. Voor mij moet een omslag helder zijn, maar een recept voor een intrigerend pakkend beeld is er niet. Je wilt graag verrast worden in de boekwinkel, dus moet er steeds iets liggen dat je niet eerder gezien hebt. Engelse boeken hebben vaak erg mooie covers.

Chicklit.nl: Moet je echt alle boeken waarvoor je tekent lezen? Wat doe je als je het boek helemaal niet leuk vindt? Lukt het dan nog wel om inspiratie op te doen?
Ingrid: Ik probeer ze altijd te lezen. Het voordeel van pockets is dat ze altijd al uitgegeven zijn en ik dus een leesexemplaar krijg. Gaat het om een paperback, is het boek vaak nog niet af of niet vertaald dan krijg ik een rapport van de uitgeverij.
Het ene boek spreekt wel meer aan dan het andere, dan doe ik nog meer mijn best op een leuk omslag. Als ik het boek minder interessant vind, pak ik het zakelijker aan; wie is de hoofdpersoon, waar gaat het boek over
en zo kom ik dan ook tot een beeld. Soms is het ook leuk als het boek eenmaal mijn omslag heeft er echt voor te gaan zitten om het te lezen.

Chicklit.nl: Wat is je mooiste werk tot nu toe? En waar ben je minder trots op?
Ingrid:
Je werk is zo goed als je laatste tekening, dus wil ik mezelf steeds weer overtreffen, dat is best moeilijk... Ik vind dus meestal mijn laatste werk het mooist. Om voor een lastig onderwerp, bijvoorbeeld verzekeren, beleggen of hypotheken een mooie tekening te maken is stukken moeilijker. Die worden dan ook nooit zo leuk als een illustratie in een glossy. Toch ben ik dan soms nog wel trots dat ik er nog iets van heb kunnen bakken!

Chicklit.nl: Welke tekenaar / illustrator heeft jouw stijl beïnvloed? Wie is je grote voorbeeld?
Ingrid:
Andy Warhol is een intrigerende persoonlijkheid en heeft prachtig werk gemaakt. De gezeefdrukte portretten zijn heel bekend, maar ik kijk ook erg graag naar zijn tekeningen en naar de foto’s van de mensen die rondhingen in de Silver Factory.
Verder kijk ik graag naar wat tekenaars nu publiceren, dus speur ik elk tijdschrift dat ik tegenkom af naar vers werk. Ik heb ook veel tekenaars in mijn vriendenkring, wiens werk ik bewonder.

Chicklit.nl: Wat is je grootste ambitie? Waar zou je heel graag iets voor willen tekenen?
Ingrid:
Ik zou heel graag een keer een grote reclamecampagne doen, waardoor mijn tekeningen overal op verschijnen; affiches op straat printcampagne in alle magazines, etalagemateriaal in de winkels, een animatiefilmpje op tv, een website. Je begrijpt: ik heb nog heel veel te doen!

Chicklit.nl: Lees je zelf ook graag chicklit, bijvoorbeeld de boeken van Jill Mansell?
Ingrid: Ik lees graag, maar kende de boeken van Jill niet voordat ik gevraagd werd voor de omslag. Nu ik de meeste Mansell’s gelezen heb, wil ik ook andere chicklit proberen, alleen met een mooie cover natuurlijk!

Chicklit.nl: Je bent jurylid van de illustratorwedstrijd op Chicklit.nl. Wat kun je een aspirant-illustrator als tip meegeven? Waar let jij als jurylid op?
Ingrid: Zorg dat de tekening vrouwelijk, sexy en fashionable wordt. Als je die ene leuke IT Bag niet kunt tekenen, knip je hem gewoon uit! Gebruik mooie kleurcombinaties en het zou ook leuk zijn als ‘ie opvalt tussen alle andere boeken in de winkel.

Nieuwste artikelen

  • Eeuwig licht - Francis Spufford

  • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

  • Grimwoud - Nadia Shireen

  • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

  • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

  • That’s it

  • No Et Moi

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Supermom’s stijlgids

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen