Liselore Albers

Liselore Albers (1980) groeide op in Laren. In 2000 leerde ze haar grote liefde - en tevens voormalig Formule 1 coureur - Christijan Albers kennen. Ze koos ervoor om met hem de wereld over te reizen als fulltime ‘coureursvrouw’. Haar ervaringen in deze snelle, internationale wereld heeft ze verwerkt in haar debuutroman Pumps in de pits. We wilden graag wat meer over deze snelle dame te weten komen en vonden het tijd haar het motorpak van het lijf te vragen.  

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Liselore: Ik heb met Chris zoveel unieke momenten ervaren, zo’n uniek leven mogen leiden; we zijn de hele wereld over gereisd en hebben heel veel gezien en meegemaakt. Daarnaast is Formule 1 veel meer dan hetgeen je op televisie ziet. Voordat de lichten op groen gaan en de auto’s wegrijden, gebeurt er nog zó veel meer. Eigenlijk beleven we Formule 1 altijd door de ogen van de man - de snelste rondetijden - en nooit door de ogen van de vrouw. Dit is nu juist hetgeen wat ik in verhaalvorm - in fictievorm - geprobeerd heb neer te zetten.

Chicklit.nl: Als coureursvrouw heb je natuurlijk de hele wereld afgereisd. Wat is de plek die de meeste indruk op je heeft gemaakt?
Liselore: Jeetje, het is allemaal zó verschillend. Japan en China zijn totaal niet te vergelijken met een plek als Bahrein bijvoorbeeld. In Bahrein kwam er een oliesjeik naar me toe - een onwijs grote man, inclusief jurk en baard - die zei: “You’re the girlfriend of Christijan Albers.” Deze man bleek familie van de kroonprins te zijn en heeft ter promotie met Chris gereden toen hij nog in de auto reed waar ik vandaag een rondje in ga rijden. Deze man heeft ons het hele weekend meegenomen, voorgesteld aan de kroonprins en een neef, een neef, een neef en weer een neef. Op zondagavond nodigde hij ons uit voor een etentje, maar we zouden om 00.00 uur die avond terug naar Nederland vliegen. We gaven dit aan en zeiden dat het dus niet kon, maar hij zei dat we ons nergens druk om hoefden te maken, alles zou geregeld worden. Wij hebben onze paspoorten en bagage aan hem meegegeven en zijn met hem gaan eten. Het was allemaal super lekker, maar het werd maar later en later. Op een gegeven moment zei ik tegen Chris dat we toch echt moesten gaan, maar er werd weer gezegd dat alles goed zou komen. Toen de oliesjeik er uiteindelijk zelf klaar voor was, vertrokken we richting vliegveld. We kwamen aan bij een heel andere ingang dan hoe we gekomen waren. Na een trap, een lift en nog een trap kwamen we in de Koninklijke loge - met heel veel goud - waar we nog een drankje kregen. Toen het al 23.40 uur was begon ik toch echt zenuwachtig te worden, maar de sjeik zei dat we rustig aan moesten doen. Om 23.50 uur gingen we eindelijk - op een rustig drafje - richting het vliegtuig. Toen we het vliegtuig binnenkwamen schaamde ik me dood, want iedereen zat op ons te wachten, want wij moesten nog mee. Toen zei de oliesjeik: “safe trip and we hope to have you back very soon!” Kijk dit zijn echt van die bijzondere dingen die je normaal nooit meemaakt. Wanneer ga je nu een drankje drinken met de Koninklijke familie van Bahrein voordat je moet vliegen?

Chicklit.nl: En wat is de plek waar je echt nooit meer naar terug zou willen?
Liselore: Magnicourt in Frankrijk is de minst romantische, minst aantrekkelijke plek om naartoe te gaan. Velen zullen dit met mij eens zijn. De monteurs vinden dit echt een drama, je kunt er moeilijk komen, het is er niet gezellig en er is niets te doen in de omgeving. Nee, dit is één van de plekken waar ik zeker niet naar terug hoef.

Chicklit.nl: Is het leven van een echte coureursvrouw vergelijkbaar met dat van Isa Wolf in het boek? Is het een luxe-leventje en wordt er lekker veel geshopt?
Liselore: Het is inderdaad vergelijkbaar, er zijn heel veel elementen die ik gehoord, gezien of zelf meegemaakt heb in het verhaal verwerkt. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het personage Isa in het boek wel redelijk ver van mij afstaat. Ik heb geprobeerd Isa als een wat naïef en lief persoon neer te zetten, die helemaal overweldigd is door de glitter en glamour en alle luxe waar ze tegenaan loopt als ze de wereld van Formule 1 instapt. Gedurende het verhaal ontdekt ze dat er ook een keerzijde aan dit alles zit; dat er verleiding op de loer ligt, gevaren, complotten, intriges... Het blijft altijd lastig om over jezelf te zeggen, maar voor mijn gevoel had ik dit minder, was ik redelijk steady. En dat zou natuurlijk een beetje te saai zijn voor het boek.
Over shoppen gesproken... als ik op het circuit met Chris was shopte ik absoluut niet. Ik ging echt mee voor hem; samen uit, samen thuis. Maar soms ben je wel eens een maand van huis en niet de gehele maand op het circuit te vinden. Dan werd er natúúrlijk ook geshopt! Verder slaap je in mooie hotels, kom je op exotische plekken en zit je voorin in het vliegtuig. Dus je krijgt wel een hoop mee.

Chicklit.nl: Wat is je favoriete winkelstad?
Liselore: Gekeken naar waar ik met Chris geweest ben voor de races, blijft dit toch wel Milaan. Los van de races zou ik zeggen New York. Mijn broer woont daar momenteel en we zijn er dan ook regelmatig te vinden.

Chicklit.nl: Ik kan me zo voorstellen dat het leven van een coureursvrouw naast de leuke dingen ook gepaard gaat met veel spanning en angst. In het boek maakt Frank bij één van zijn races een ernstige crash, waarna hij naar het ziekenhuis moet en Isa vreest voor zijn leven. Heb je dit ook in het echt meegemaakt?
Liselore: Ja, helaas is Chris ook een aantal malen gecrasht. Ik ben alleen nooit bewust bang. Als ik naar zijn races kijk dan denk ik nooit van “oh, als dat maar goed gaat”. Misschien zit het wel ergens diep vanbinnen, maar als ik echt openlijk bang zou zijn dan zou ik het denk ik op Chris overbrengen, waardoor er misschien juist iets misgaat. Wat eigenlijk wel heel grappig is, is dat de crashes die ik er het meest heftig uit vond zien, voor Chris achteraf wel mee blijken te vallen. En de crashes waarvan ik denk dat het wel meevalt, voor hem veel heftiger blijken te zijn. Zo is Chris een keer zes keer over de kop gegaan omdat iemand hem vanachter aanreed. De auto belandde op zijn kop en ik zag hem er maar niet uitkomen. Ik stond echt te trillen op mijn benen! Maar op een gegeven moment stond hij ineens achter me met een big smile op zijn gezicht en zei: “veilig hè, die auto’s?”

Chicklit.nl: Het boek eindigt eigenlijk met een inzicht in de smerige spelletjes die in de wereld van de Formule 1 gespeeld worden. Gebeurt dit ook in de realiteit, of is dit echt allemaal fictief?
Liselore: Er zitten absoluut waarheden in. Bij de uitgeverij gaven ze bij bepaalde zaken aan dat het wel erg ongeloofwaardig overkwam en dan waren het vaak juist dingen die echt gebeurd waren. In de wereld van de Formule 1 hebben we pasgeleden het schandaal gehad met Flavio Briatore (teambaas) en Nelson Piquet (een rijder voor hem). Nelson werd door Flavio ontslagen, waarna Nelson even een boekje heeft opengedaan. Wat bleek? Tijdens één van zijn races zou het voor het team beter zijn als er een crash plaatsvondt, waardoor er een safetycar de baan opkon en de belangrijkste coureur van zijn team daardoor een betere prestatie kon neerzetten. Flavio gaf opdracht aan zijn eigen coureur om te crashen, zodat de andere coureur wellicht zelfs kon winnen. Het was voor mij heel goed dat dit naar buiten kwam, want niets is ondenkbaar in de Formule 1, niets is wat het lijkt…

Chicklit.nl: Jullie hebben een zoontje - Junior -  die nu nog erg jong is. Zou je het leuk vinden als hij later ook de wereld van de Formule 1 in zou gaan? Of zou dat je ergste nachtmerrie zijn?
Liselore: Voor Chris misschien wel. De ergste nachtmerrie is een beetje overdreven, maar Chris is absoluut niet van het pushen. Hij zegt nu altijd: “We doen een bal of een tennisracket in zijn handen en dat is het”. Voor mij is het nog te ver, ik kan dat echt nog niet overzien. Hij is nu net één jaar en ontzettend bewerkelijk, hij vliegt echt alle kanten op.

Chicklit.nl: Kunnen we nog een boek verwachten van Liselore?
Liselore: Voor mij is dit een eenzelfde soort vraag als wil je nog een tweede kind. Natuurlijk wil ik dit allemaal heel graag, maar daar heb ik nu gewoon nog geen ruimte voor. Eerst moet ik dit allemaal maar eens neerzetten en Junior op de rit hebben en dan kijken we wel verder. Er is in ieder geval nog voldoende inspiratie!

Chicklit.nl: Welke boeken liggen er momenteel op jouw nachtkastje?
Liselore: Ik heb nog nooit zoveel chicklits gelezen als tijdens het schrijven van mijn boek. Normaal gesproken lees ik eigenlijk alles wat los en vast zit; chicklit, literaire thrillers en nog veel meer. Alleen Harry Potter en dat soort boeken zijn echt totaal niet mijn ding. Voor de rest vind ik eigenlijk alles wel leuk.

Chicklit.nl: Wat is je favoriete chicklit?
Liselore: Ik vind de boeken van Chantal van Gastel heel erg leuk. Het grappige is dat toen ik bij The House of Books kwam ik helemaal niet de link gelegd had dat zij daar ook zit. Het is een leuke schrijfster van hele leuke boeken.

Chicklit.nl: Waarom móéten de Chicklit.nl lezeressen het boek Pumps in de pits lezen?
Liselore: Omdat het een unieke kijk biedt in hoe een coureursvrouw zich staande kan houden in de wereld van Formule 1 en wat ze allemaal beleeft en meekrijgt. Er is hier nog maar weinig over bekend. We weten alles van voetbalvrouwen, maar over het leven van een coureursvrouw weten we eigenlijk vrijwel niets. Daar moet verandering in komen! Het is natuurlijk ook maar zo’n select groepje dat Formule 1 kan rijden; het zijn uiteindelijk maar twintig mannen die dit kunnen doen. In die zin ben je dus unieker dan een voetbalvrouw.

Pumps in de pits

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  Isa reist samen met haar man, de veelbelovende formule-1 coureur Frank, van het ene circuit naar het andere. Ze is zijn tweede paar ogen en oren, want in deze snelle wereld gaat veel geld om en worden de spelregels met voeten getreden. Frank wordt totaal in beslag genomen door het racen en lijkt haar bestaan soms volledig te vergeten. Wanneer hij een nieuwe PA krijgt in de persoon van de mooie, rondborstige Caro, wordt het Isa teveel. Ze zoekt en vindt steun bij Julian, de engineer en rechterhand van Frank.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Schuld

Nieuwste artikelen

 • Recensie: XO, Kitty

 • Young adult top 6: juni 2023

 • Fictie top 6: juni 2023

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

Gerelateerde artikelen

 • That’s it

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Lijstjes

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen