Jill Mansell

Jill Mansell bracht onlangs een bezoek aan Nederland, om haar nieuwste chicklit, De smaak te pakken, te promoten. Na meer dan 22 boeken is het tijd om Jill eens aan de tand te voelen over haar succesvolle schrijverscarriere. 


 
Chicklit.nl: In De smaak te pakken bloeien er veel liefdes op die eigenlijk niet kunnen. Ben je zelf ooit in zo''n situatie terecht gekomen?
Jill: Ik gebruik nooit bewust mijn eigen ervaringen, maar nadat ik zoveel boeken heb geschreven is het natuurlijk wel zo dat ik steeds weer nieuwe en interessante dingen moet bedenken. Als je situaties gebruikt waarin je zelf ooit bent terecht gekomen, moet je je voorstellen hoe je zelf zou reageren. Dat wil ik niet, want ik wil de controle over mijn personages houden. Wel gebruik ik af en toe dingen uit mijn omgeving. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Martha uit De smaak te pakken. Haar man wordt dement. Ze blijft voor hem zorgen, maar hij is niet meer de man waar ze ooit verliefd op werd. In zo’n lastige situatie heb ik zelf nooit gezeten, maar ik heb het wel zien gebeuren.

Chicklit.nl: Als De smaak te pakken zou worden verfilmd, welke acteurs moeten er dan volgens jou een rol in krijgen?
Jill: Het is heel vreemd om daar over na te denken. Mensen die het boek gelezen hebben zeggen wel eens: ''oh, Jamie is echt een..'' en dan noemen ze een filmster. Dan zeg ik altijd: ''Nee! Vertel dat nou niet!'' Dat is namelijk zo vreemd voor mij. De personages in mijn hoofd zijn allemaal geen acteurs!

Chicklit.nl: Zou je wel naar de film gaan als er een verfilming zou komen?
Jill: Ja! Absoluut! Ik ben heel erg nieuwsgierig, ik wil alles weten over wat er om me heen gebeurt. Ik ken schrijvers die de recensies over hun boeken niet lezen. Ik doe dat juist wel! Er staat zelfs een Google Alert op mijn naam. Zodra iemand op het internet iets zegt over mij of een van mijn boeken, krijg ik een melding. Ik kijk dan echt altijd. Gelukkig is het meestal leuk!

Chicklit.nl: Heb je een favoriet personage in De smaak te pakken?
Jill: Ja! Martha. Maar ik hou altijd van al mijn personages hoor. Ja, behalve dan natuurlijk degene die expres heel vervelend zijn. Mijn personages lijken trouwens wel altijd op mij. Ze zeggen en denken de dingen die ik ook zou zeggen en denken. Zo zijn mijn hoofdpersonages meestal ook niet zo netjes, omdat ik dat zelf ook niet ben. Ik denk zelfs dat ik nog nooit over een perfect iemand geschreven heb. Omdat ik zelf vaak in onhandige en gênante situaties terecht kom komen die ook veel in mijn boeken voor.

Chicklit.nl: Als jij aan een nieuw boek begint, hoe ontstaat die dan?
Jill: Ik probeer altijd geen goede ideeën te krijgen voor mijn vorige boek klaar is. Anders leidt het mij te veel af van het vorige boek. Maar zodra het ene boek klaar is begin ik te zoeken naar ideeën voor een nieuwe. Kranten, televisieprogramma''s en vooral ook de pagina''s met problemen uit tijdschriften. Als er een verdrietig verhaal in staat, gebruik ik het. Het idee voor het boek waarmee ik net begonnen ben is daar een goed voorbeeld van. Ik las in de krant over een moeder die overleed en haar baby alleen achterliet. Haar zus voedt het kindje nu op. Ik dacht er direct aan dat dat interessant zou zijn om te gebruiken. Vooral door er iets aan te veranderen. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als het niet haar zus was, maar haar broer? En wat als die broer een knappe naughty boy zou zijn en opeens een baby zou hebben?

Chicklit.nl: Gebeurt het wel eens dat je je verhalen door elkaar haalt?
Jill: Na 22 boeken denk ik af en toe wel eens een briljant idee te hebben en dan blijk ik het al eerder te hebben gebruikt. Zo bedacht ik een keer een verhaal over een geheimzinnige vrouw uit een dorpje waarvan blijkt dat ze een geslachtsverandering heeft ondergaan. Oh nee, denk ik dan later, dat heb ik al eens gedaan! In mijn hoofd heb ik er dan een heel ander iemand bij voorgesteld, dus was het niet bij me opgekomen dat ik dat al eens gebruikt heb.

Chicklit.nl: Je zoon heeft de titel van De smaak te pakken bedacht (To the moon and back). Bedenk je verder zelf de titels?
Jill: Meestal wel. Als ik er echt niet op kan komen verzinnen de uitgevers er een. Het is het lastigste deel van het schrijven, dus ik wacht vaak tot het verhaal af is. Eerst kan ik een hele tijd niets bedenken en uiteindelijk komt er dan opeens iets in me op. Sommige titels zijn goed. Zoals Rumour has it, vernoemd naar die film met Jennifer Aniston. Ik hou van die titel! En Take a change on me, vanwege Abba. Dat is zo''n leuk up beat liedje. Terwijl ik naar Mamma mia! keek, kwam ik op het idee. Omdat het zo’n leuk liedje is, laat de titel mensen denken: dat is vrolijk en vol van plezier!

Chicklit.nl: Eerst werkte je in een ziekenhuis met veel mensen om je heen, nu schrijf je in je eentje boeken. Hoe is die switch?
Jill: Het voelt gelukkig helemaal niet alsof je de hele dag alleen bent, omdat je in het verhaal zit met de personages. Ik zou het niet leuk vinden om in mijn eentje de hele dag thuis te zitten. Dat zou zelfs vreselijk zijn! Maar het is oké als je je op het verhaal concentreert en daarmee bezig bent.

Chicklit.nl: Je bent heel erg actief op Twitter. Wat vind je ervan en waar gebruik je het platform voor?
Jill: Het is briljant! Mijn uitgever vroeg of ik op Twitter wilde, maar ik dacht echt dat ik het vreselijk zou vinden. Voor mijn site moet ik al een dagboek bijhouden en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik hou er namelijk niet van om over mezelf te schrijven. Een blog bijhouden zou ik bijvoorbeeld ook nooit kunnen. En wat is het punt van Twitter? Het is allemaal veel te kort! Maar mijn uitgever zei toen dat ik het gewoon een paar dagen moest proberen en dat ik het altijd nog kon opgeven. Na twee dagen was ik er helemaal verliefd op. Het is vooral leuk om op Twitter contact te hebben met mensen, maar het is ook zo handig! Voor De smaak te pakken wilde ik weten naar welk ziekenhuis je zou gaan als je in Primrose Hill woont. Dat is iets wat je niet makkelijk kan Googlen. Dan antwoord er iemand: ''ik woon in Primrose Hill, mijn zoon brak zijn been en dit is het ziekenhuis waar we toen heen gingen''. Zo handig! Ook voor real life. Als iets niet helemaal lukt met mijn iPhone, vraag ik het op Twitter en wanneer iemand anders er dan weer wat over vraagt, kan ik antwoorden. Het is echt leuk!

Chicklit.nl: Wat verwachten jouw lezers absoluut niet van jou, maar is wel zo?
Jill: We hebben een trampoline in de tuin staan, waar ik vaak even op spring als niemand kijkt. De kinderen zijn er ondertussen te oud voor, maar ik niet! Op een dag word ik nog eens dood op de vloer naast de trampoline gevonden...

Chicklit.nl: Waarom zouden de lezers van Chicklit.nl jouw nieuwe boek moeten gaan lezen?
Jill: Dit boek heeft tot nu toe de beste recensies ooit gekregen. Afgelopen week heb ik recensies gehad in grote tijdschriften en kranten en ze zeggen dat dit mijn beste boek is. Dat is echt fantastisch! Na zoveel jaar denk je wel eens, misschien heb ik wel helemaal geen ideeën meer… raak ik het schrijven kwijt! Dus ik ben echt extra blij dat dit boek zulke goede recensies heeft. Als een van mijn boeken ooit verfilmd wordt, denk ik dat het deze zou zijn.

De smaak te pakken

 • Auteur:

  Jill Mansell
 • Verschenen:

  29 april 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789021014982
  Uitgever Sijthoff
  268 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  To the Moon and Back
 • Uitgever:

  Sijthoff
 • Genre:

  Feelgood/ Chicklit
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (28 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na maanden van verdriet om haar overleden man, Jamie, is Ellie weer toe aan een nieuwe start. Ze verruilt haar uitgewoonde flat voor een mooi appartement en vindt een geweldige baan. Aan een nieuwe man heeft ze nog geen behoefte. Vooral niet omdat Jamie haar stiekem opzoekt – daar dagdroomt ze over, want zo mist ze hem gewoon wat minder.
  Haar nieuwe baas Zack McLaren is rijk, ziet er fantastisch uit en is nog succesvol ook. Maar Ellie kijkt wel uit, ze weet zeker dat Zack alleen een betrouwbare assistente wil, meer niet. Wanneer Todd, Jamie’s beste vriend van vroeger, onverwachts opduikt, voelt Ellie voor het eerst weer eens wat vlinders. Ze heeft de smaak weer te pakken. Nu nog de juiste man... 

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Het paleo-kookboek

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen