Marie-Cecile Beniers

Kort geleden kwam het debuut van Marie-Cecile Beniers uit: Loslippig. Een heerlijke chicklit over een jonge journaliste die komt te werken op een redactie van een roddelblad. Wat eerst een droombaan lijkt, verandert langzaamaan in een nachtmerrie. Chicklit.nl sprak met Marie-Cecile over haar boek en de romantiek in haar leven.

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor het boek Loslippig?
MC: Ik kwam al op het idee toen ik nog werkte op de redactie van een roddelblad. Ik en collega’s verzuchtten toen regelmatig tegen elkaar dat we wel een boek zouden kunnen schrijven van alle vreemde dingen die we meemaakten.

Chicklit.nl: Er staat in het boek dat het een fictief werk is, toch lijkt het een beetje op Klatergoud van Franke van Hoeven: met bijna rechtstreekse verwijzingen. Is dat om mensen op het verkeerde been te zetten, of heb je toch bepaalde verhalen op waarheid en eigen ervaringen gebaseerd?
MC: Fictie en werkelijkheid lopen in Loslippig door elkaar heen. Sommige dingen zijn echt zo gebeurd. Mijn tijd als roddeljournaliste was minstens zo’n gekke, vreemde tijd zoals in Loslippig beschreven. Misschien is de waarheid in bepaalde gevallen nog vreemder en gekker is dan de werkelijkheid!

Chicklit.nl: Journaliste bij een roddelblad lijkt voor velen een droombaan: heb jij dat ook zo ervaren, of voelde jij je net als hoofdpersoon Suzanne: als een vreemde eend in de bijt?
MC: Je moet echt uit een bepaald hout zijn gesneden om zulk werk te kunnen doen. Ik was daar uiteindelijk niet zo geschikt voor. Ik bleef me verbazen om wat ik zag, hoorde of meemaakte.

Chicklit.nl: Hoe lang heb je erover gedaan om met het boek te beginnen? Had je een zetje nodig, of wist je direct hoe je het wilde?
MC: Ik liep al een tijdje met het idee rond, tijdens mijn werk daar had ik er al ideeën over. Maar het heeft echt moeten groeien. En nog, toen ik het in mijn hoofd zo goed als af had, duurde het nog even voordat ik daadwerkelijk ging schrijven. Een goede vriend van mij heeft me wat dat betreft echt moeten pushen.

Chicklit.nl: Je hebt een knaller van een debuutroman neergezet. Hoe heb je dit aangepakt? Ging dit vanzelf, of heb je het echt keer op keer herschreven?
MC: Toen ik uiteindelijk begon met schrijven ging eigenlijk heel snel. Maar misschien komt dat ook wel omdat ik er zo lang mee rondliep. In mijn hoofd had ik het verhaal al zo goed als af. Het was ''slechts'' een kwestie van opschrijven. En er is daarna maar heel weinig aangepast. Dus geen schrappen en herschrijven…

Chicklit.nl: In hoeverre verandert je leven als je een boek hebt geschreven?
MC: Ik ben nu degene die geïnterviewd word, in plaats van andersom. En ik heb nu veel meer contact met lezers. Ik krijg heel veel leuke en positieve reacties en dat is zo gaaf. Maar een belangrijkere verandering: mijn beeld voor de toekomst. Ik richtte me eerst alleen op mijn journalistieke werk, maar ‘Loslippig’ heeft me laten inzien dat ik ook fictie kan schrijven. Dat ik wil uitbreiden en naast mijn andere werk blijven doen.

Chicklit.nl: Lijkt jouw eigen leven op dat van Suzanne? Met alle romantiek?
MC: Ik zou willen antwoorden dat mijn man elke avond een serenade onder mijn balkon brengt en dat ik hem elke ochtend zachtjes wakker lees met een zelfgeschreven gedicht, maar dat is niet helemaal waar ;-).

Chicklit.nl: Ben je al bezig met een tweede boek?
MC: Ik ben bezig met een tweede boek, maar mis de focus nog omdat ik met twee ideeën bezig ben. Ik moet nog kiezen met welk verhaal ik echt verder ga en welk verhaal (voorlopig?) in de ijskast gaat.

Chicklit.nl: Wat lees je zelf graag?
MC: Ik ben een echte alleslezer. Altijd al geweest. In mijn boekenkast staan John Irving en Chuck Palahniuk gebroederlijk naast Jane Austen en Helen Fielding. Zware kost, chicklit, nonfictie, (auto)biografieën, thrillers, ik vreet het allemaal!

Chicklit.nl: Wat vind jij zelf de beste chicklit?
MC: Bridget Jones heb ik jaren geleden gelezen en het eerste deel beschouw ik toch wel als de ''moeder'' aller chicklits en vind ik (misschien daarom wel) nog altijd erg goed. De boeken van Candace Bushnell vind ik ook heel lekker om te lezen. En ik heb net Hou je Mond! van Sophie Kinsella uit. Daar heb ik regelmatig hard om kunnen lachen.

Chicklit.nl: Er komen de laatste jaren ongelooflijk veel chicklits van Hollandse bodem in de winkel. Waar vind jij dat een goede chicklit aan moet voldoen?
MC: Romantiek en humor: dat zijn twee ingrediënten die ik graag terugzie in een chicklit.

Chicklit.nl: Wat is jouw favoriete website en waarom?
MC: Megavideo.com: hier kijk ik online tv-series die in Nederland (nog) niet uitgezonden worden: verslavend!

Loslippig

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  Suzanne gaat na een wereldreis aan de slag bij een roddelblad. Niet iets wat ze ambieert, maar ze hoopt hiermee de nodige contacten in de bladenwereld op te doen. Bovendien verdient het erg goed. Al snel ontdekt Suzanne dat de roddeljournalistiek en de vaderlandse showbizz een aparte wereld vormen, met eigen regels en wetten. De redactie is een rariteitenkabinet en de hoofdredacteur een achterdochtige tiran. Suzannes nieuwe werk blijkt een aaneenschakeling van bizarre ontmoetingen en tenenkrommende interviews met B-sterren. Als ze een geheime relatie krijgt met Milo, een van de meest populaire BN'ers, is ze plots zelf een gewilde prooi voor alle paparazzi die jagen op de identiteit van Milo's nieuwe liefde. Is Suzanne opgewassen tegen alle achterklap en ellebogenwerk in haar nieuwe baan en tegen de roddels rond haar relatie met Milo?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

 • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

 • De slechte karakters in goede series

 • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

 • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

 • No Et Moi

 • That’s it

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen