Vragenvuur met Sophie King

De hele maand augustus draait de Chicklit.nl Leesclub om een bruiloft. En niet zomaar een bruiloft, De Bruiloft. Het nieuwe boek van Sophie King. Vorige week konden de lezers via Twitter en Facebook een vraag stellen aan Sophie King. Chicklit.nl selecteerde de 10 leukste vragen en stelde deze aan Sophie King. En dit is wat Sophie antwoordde... 

Laura Verhees: Na urenlang te hebben geschreven, kun je wel wat voedsel gebruiken! Ben je een keukenprinses of ga je voor kant-en-klaar maaltijden? 
SophieIk eet juist veel nootjes en havermout-koekjes als ik achter de computer zit. Ik heb meestal dus niet zo’n honger na het schrijven. In plaats daarvan snak ik vaak naar een lange wandeling met mijn hond. Vroeger beschouwde ik afhaalmaaltijden als een traktatie, maar toen onze keuken werd verbouwd kon ik vier weken niet koken. Mijn man en ik leefden op pizza’s en andere snacks, dus ik kan geen afhaal meer zien! Ik moet eerlijk bekennen dat ik - als keukenprinses - iemand ben die niet makkelijk iemand in haar keuken toelaat. Dat komt door vroeger toen mijn moeder en ik een hele kleine keuken hadden en ik nooit in de keuken mocht komen omdat mijn moeder zei dat het niet groot genoeg was. Het probleem is dat ik niet zo zelfverzekerd ben. Ik wil niet dat anderen zien wat voor zooi ik ervan maak. Ik bedek graag alles met kaassaus, zodat ze niet kunnen zien hoe slecht ik ben. Mijn man zegt dat hij beter kan opruimen dan mij (en dat is waar). Dus dat is eigenlijk nog een redden om hem uit de keuken te houden: elke keer als ik een rommeltje maak, komt hij er achteraan met een doekje. 
 
Syl de Rooij: Als je veel achter elkaar geschreven hebt, en dus gezeten, wat doe je dan om lichamelijk fit te blijven? 
Sophie: Ik wandel zo’n drie kilometer per dag met mijn hond en man. Ik tennis ook twee keer per week en ik doe aan Pilates en buikdansen. Mijn kinderen generen zich werkelijk voor het buikdansen, maar het is heus niet zo onthullend als iedereen zich voorstelt. We lachen wat af, ik heb er leuke vrienden ontmoet én het is een geweldige work-out. Ook doe ik alles fietsend in de stad; mijn fiets stamt nog uit 1939 en ze heet Betsy. Daarnaast doe ik ook nog mijn dagelijkse oefeningen. Met name omdat mijn oma elke ochtend heupbewegingen en rek-en-strek oefeningen deed. Op een dag, toen ik nog klein was, ben ik kennelijk naar beneden gerend en vertelde ik mijn moeder dat oma haar ‘sexercises’ deed. Dat is sindsdien een familiegrapje geworden. 
 
Marit de Boer: Laat je je familie of vriendinnen je boek ook eerst lezen voordat het in de winkels ligt? 
Sophie: Ik had een dierbare vriendin die mijn boeken altijd als eerste las, maar zij is helaas overleden aan kanker. Ze heette Jane en ik mis haar enorm. Ze is de peetmoeder van mijn jongste zoon. Ik ben eigenlijk erg nerveus om iemand, afgezien van mijn man, mijn boeken te laten lezen. Mijn man is een heel goed klankbord wanneer ik me ergens zorgen om maak. Hij is advocaat, dus dat helpt vaak wel. Wanneer mijn boek gepubliceerd is, loop ik met gebogen hoofd rond, doodsbang dat mijn naasten ergens op tegen zullen zijn. De meeste schrijvers gebruiken eigen ervaringen, maar natuurlijk ook hun fantasie. Soms is er slechts een dunne lijn tussen feit en fictie, hoewel ik er erg op let om een personage niet op één persoon in het bijzonder te baseren. Mijn dochter vindt het fijner als ze mijn boeken niet leest, maar al mijn kinderen steunen me en zijn bij elke boeklancering aanwezig.
 
Alelaide Ko: Ik ga zelf volgend jaar trouwen, heb je een paar tips voor me zodat de voorbereidingen wat rustiger verlopen dan de bruiloft waar het boek over gaat?
Sophie: Een paar maar?! Allereerst, wees voorbereid op het onverwachte. De dingen gaan maar zelden vlekkeloos tijdens een bruiloft. Ten tweede, wees er zeker van dat je echt met je bruidegom wil trouwen. Een mooie bruiloft is een hoge prijs voor een leven lang spijt. Luister naar je onderbuik gevoel. Er is een verschil tussen dat gevoel en normale zenuwen. Als je je niet kunt voorstellen dat je zijn stem nooit meer zou horen, dan is hij waarschijnlijk de ware voor je. Ik ben echt gek op de stem van mijn man – zelfs in de keuken! 
 
Lien Verschooten: Van welk boek dat je gelezen hebt, dacht je achteraf: ‘verdomme, wat had ik die graag zelf geschreven.’? Kortom: naar welke auteur kijk jij zelf op? 
Sophie: Ik ben dol op Charlotte Bronte, Jane Austen, Trollope en Dickens. Ik hou ook van Maggie O’Farrell, Fay Weldon, Anne Tyler en Maeve Binchy. Ik hou van schrijvers die me weten te grijpen met zowel het plot als de personages. Ik heb zojuist The Good Earth uitgelezen van Pearl Buck, die me aan het huilen heeft gemaakt omdat, hoewel het boek al heel erg oud is, de problemen die de personages ervaren hetzelfde zijn als vandaag de dag. 
 
Anja van Zundert: Wacht dacht je toen je voor het eerst in een boekwinkel stond en een stapel van je eigen boeken zag liggen? 
Sophie: Ik werd misselijk. Ik voelde ongeloof. Ik was bang. Ik was dankbaar. Bedroefd omdat mijn moeder (die overleed toen ze 56 was) er niet bij was, hoewel ik hoop dat ze de boeken kan zien vanwaar ze nu is. 
 
Iris Kouwen: Waarom schrijf je onder een pseudoniem? 
Sophie: Ik was vroeger een tijdschrift journalist voor onder andere Woman. Ik was gespecialiseerd in familie gerelateerde items, dus toen mijn eerste roman, Spitsuur, verscheen, bestond het gevaar dat de lezers zouden gaan denken dat ik een soort handboek zou hebben geschreven, in plaats van een roman. Mijn agent vond het een goed idee om een andere naam te hebben voor mijn boeken, dan voor mijn journalistieke werk. 
 
Rosanne Schouten: Men zegt wel eens dat wanneer je schrijft, soms op de raarste momenten wakker wordt met een briljant idee. Midden in de nacht, tijdens een avondje kamperen of dat je tijdens het winkelen of de hond uitlaten een ingeving krijgt. Hoe kom jij op je ideeën voor je boeken? 
Sophie: Het leven. Rare dingen die me zijn overkomen. Soms waren het gebeurtenissen die ik liever niet wilde ervaren maar die, door fictie, konden worden verdraaid tot iets positiefs. 
 
Kim Kusters: Wat zou voor jou de ultieme bekroning op je werk zijn? 
Sophie: De beste bekroning is simpelweg het schrijven. Ik hou van schrijven meer dat wat dan ook. Maar ik zou mezelf wel willen zien in de Top 50 van The Times bijvoorbeeld. En ik zou ook graag de Orange prijs willen winnen.  
 
Ira Reigman: Wat is jouw Top-3 van boeken die je ooit hebt gelezen?
Sophie: Jane Eyre van Charlotte Bronte. Ik heb deze al talloze keren gelezen. Als tiener identificeerde ik me met haar omdat we dezelfde voornaam hebben en omdat ik toen pijnlijk verlegen was. Nu maak ik me niet zo’n zorgen meer om wat mensen van me denken.
Ann Tyler en The Amateur Marriage. Ik heb dit boek gelezen toen ik in scheiding lag met mijn eerste man en ik tranen met tuiten huilde. 
En Eric, or, Little by Little van Fredric Farrar. Dit is een heel erg oud boek uit mijn ouders slaapkamer toen ik opgroeide. Ik was een ziek kind met bronchitis dus ik las en ik las. De meeste boeken waren waarschijnlijk niet geschikt voor me omdat het volwassen boeken waren. Ik kan me niet eens meer herinneren waar het boek over ging, maar het raakte me diep op de leeftijd van acht jaar oud. Ik heb het boek nog steeds, ergens tussen mijn duizenden andere boeken. Ik kan me de donkergroene hardcover nog precies voor de geest halen. âÂ?¨Bij nader inzien, denk ik dat de derde plaats een gedeelde plaats is met Mill on The Floss van George Eliot, die me ook aan het huilen heeft gemaakt. Ik moet huilen vooraleer ik van een boek kan genieten – maar ik lach ook graag hoor. 

 

De bruiloft

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Becky heeft de balans tussen het moederschap en haar carrière nog niet echt gevonden. Haar relatie met Steve staat daardoor onder druk. Daar komt nóg een stressfactor bij als haar vader Geoff opnieuw gaat trouwen met een vrouw die hij pas drie maanden kent. Becky vraagt haar vriendin Janie, die net bij een weddingplanner is ontslagen, om de bruiloft te organiseren. Helen, Becky’s moeder, is niet voor niets gescheiden, maar dit nieuws komt toch hard aan. En dan vindt ze zelf opeens een nieuwe liefde. De wat onconventionele dominee Mel die de huwelijksceremonie zal leiden, krijgt een crisissituatie thuis waardoor haar geloof opeens op de proef wordt gesteld. Zo is de aanloop naar het huwelijk van Becky’s vader dus allesbehalve perfect en dat zegt uiteindelijk meer over degenen om hem heen dan over de bruiloft zelf.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen