Petra Drenth

Petra Drenth debuteerde eerder dit jaar met Cocktails op Klompen. In dit boek verhuist de Amsterdamse Saskia naar het platteland om daar een baan als doktersassistente te accepteren. Deze verhuizing gaat gepaard met een mini-cultuurshock. Later volgen ook de nodige romantische problemen voor Saskia. Na het lezen van dit verrassende debuut vond Chicklit.nl het de hoogste tijd voor een kennismaking!

Chicklit.nl: Hoe ziet een dag uit het leven van Petra Drenth eruit? Is je leven erg veranderd sinds het verschijnen van Cocktails op Klompen?
Petra: Elke dag is weer een beetje anders. Tot na de zomer werk ik twee dagen in de week als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Op die dagen ga ik dus naar kantoor, nadat mijn vriend of ik onze dochter, Julia, naar de kinderopvang heeft gebracht en de hond is uitgelaten. Op andere doordeweekse dagen zorg ik voor Julia en wordt mijn tijd geregeerd door fruithapjes, slaapjes, luiers verschonen, boodschappen doen en meer van dat soort dingen. In het weekend proberen we samen op stap te gaan, naar familie of vrienden, of zijn we helaas genoodzaakt huishoudelijke klussen te doen. Tussen dit alles door probeer ik ook nog te schrijven, tijdens de middagslaapjes, ’s avonds, in de trein of als mijn ouders een dagje komen oppassen. Cocktails op klompen heb ik dan ook geschreven vóórdat ik een baby kreeg. Het boek heeft mijn leven tot nu toe niet heel erg veranderd, het krijgen van een kindje veel meer. Cocktails op klompen is vooral een erg leuke, spannende en bijzondere bijkomstigheid. Maar misschien verandert dat nog wel. Ik zou van schrijven wel mijn beroep willen maken.

Chicklit.nl: Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Kun je het ons aanraden?
Petra: Het laatste boek dat ik gelezen heb is Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson. Ik vond het een heel spannend boek dat gemakkelijk weg las (precies wat je nodig hebt met een tien maanden oude baby). Ik kan het zeker aanraden, hoewel dat volgens mij nauwelijks nog nodig is. Ik ben waarschijnlijk een van de laatste mensen op aarde die het boek gelezen heeft, zoveel miljoenen zijn er van verkocht. De laatste chicklit die ik gelezen heb was een boek van Katie Fforde, Wedding Season. Deze Engelse schrijfster is eigenlijk altijd goed. Misschien zijn haar verhalen niet zo verrassend als je al meer van haar gelezen hebt, maar haar kwaliteit is constant en je weet precies wat je krijgt.

Chicklit.nl: Zelf ben je doktersassistente geweest. Heeft dit je geïnspireerd tijdens het schrijven? Hoofdpersonage Saskia is tenslotte ook doktersassistente.
Petra
: Dat ik zelf korte tijd doktersassistente ben geweest, heeft me zeker geïnspireerd. Rond mijn dertigste heb ik ongeveer anderhalf jaar als doktersassistente gewerkt, net als Saskia, zonder dat ik daarvoor opgeleid was. Ik wilde wel eens iets heel anders dan waarvoor ik gestudeerd had (dat is namelijk Geschiedenis) en er was in die tijd veel vraag naar praktijkassistentes. Het leek me leuk om met mensen te werken. En in het begin vond ik het ook een hele leuke baan. Maar na anderhalf jaar was ik er wel een beetje klaar mee, wat vooral ook te maken had met het feit dat ik in een hele grote praktijk werkte (met meerdere artsen en assistentes), waar de werkdruk altijd heel hoog was en er bijna productiematig gewerkt moest worden. Dat was niet direct wat ik voor ogen had toen ik aan die baan begon. Toen ben ik maar weer iets gaan doen in mijn eigen vakgebied en aan de slag gegaan bij het Joods Historisch Museum. Maar die anderhalf jaar doktersassistente had wel genoeg indruk op me gemaakt om er over te schrijven in een boek.

Chicklit.nl: Hoe ben je chicklit schrijfster geworden? Was dat altijd al een droom die je had?
Petra: Schrijfster worden is wel altijd een droom van me geweest en ik heb ook altijd vooral leuke boeken willen schrijven die lekker zijn om te lezen, geen moeilijke literatuur. Maar toen ik bijvoorbeeld een tiener was, bestond chicklit nog niet, of dat heette in ieder geval niet zo. Ik ben chicklit gaan schrijven nadat ik een aantal van die boeken had gelezen, waaronder de eerdergenoemde Katie Fforde. Nadat ik een boek van haar uit had, dacht ik: misschien kan ik dat ook wel, maar dan voor een Nederlandse situatie. De luchthartigheid, het grappige en vooral ook de herkenbaarheid van haar boeken sprak me aan.

Chicklit.nl: Saskia verlaat de grote stad om op het platteland te gaan wonen. Waar woon je zelf; heb je een speciale band met het platteland?
Petra: Ik woon zelf niet op het platteland, maar in Zaandam, dus vrijwel onder de rook van Amsterdam. Ik heb mijn hele leven juist in de stad gewoond: Amsterdam, waar ik geboren ben, Hoorn en nu dus Zaanstad. Mijn speciale band met het platteland zit hem er wellicht in, dat ik, net als Saskia, me er wel toe aangetrokken voel. Vaak genoeg ben ik alle drukte, hectiek, stank en lawaai van de stad zat en lijkt het me heerlijk om ergens te wonen waar het rustig, mooi, groen en fris is. Door praktische omstandigheden is een verhuizing naar het platteland echter niet zo gemakkelijk te realiseren. En misschien zou het me, aangezien ik eigenlijk een stadskind ben, wel heel erg tegenvallen. Maar erover dromen is natuurlijk leuk en wie weet, ooit… als ik met pensioen mag, zo rond mijn 67ste…

Chicklit.nl: Heb je er bewust voor gekozen om Drenthe als locatie voor het verhaal te gebruiken? Is er wellicht een verband met je achternaam “Drenth” of is dat puur toeval?
Petra: Ik weet niet precies waarom ik voor Drenthe heb gekozen als locatie voor het verhaal. Bij mij roept die provincie het meest het gevoel op van weg uit de Randstad, van rust, ruimte, natuur, ongereptheid. Meer nog dan bijvoorbeeld Groningen of Brabant. Drenthe heeft iets romantisch in mijn ogen. Ik geloof niet dat dat iets met mijn achternaam te maken heeft. Dat ik Drenth heet en het verhaal in Drenthe speelt, is toeval. Ooit zal er wel een Drenth in Drenthe hebben gewoond, maar ikzelf niet, noch mijn ouders of grootouders.

Chicklit.nl: Is het Drentse dorpje in je boek puur fictief of is het gebaseerd op een bestaand dorp?
Petra: Het Drentse dorpje is fictief. Dat wil zeggen, Duijven is in ieder geval niet gebaseerd op één bestaand dorp. Het dorpje is eerder een samenraapsel van allerlei plaatsjes waar ik ooit geweest ben, bijvoorbeeld op vakantie, of waar ik over gelezen heb, en waarop ik mijn fantasie heb losgelaten. Wel komt mijn vriend oorspronkelijk uit een kleine plaats in Groningen, vlakbij de grens met Drenthe. Hij heeft me dan ook wel eens geholpen met beschrijvingen.

Chicklit.nl: Kunnen we binnenkort al een tweede boek van jouw hand verwachten? Ben je al begonnen met schrijven?
Petra
: Ik ben alweer begonnen met schrijven, als ik daar de tijd voor kan vinden! Het zou best eens kunnen dat mijn volgende boek zich in een IJsselmeerplaatsje gaat afspelen. Maar zoals gezegd, heb ik het tegenwoordig erg druk met werken en moeder zijn, dus ik durf nog niet te zeggen wanneer het af zal zijn. Ik kan het schrijven echter niet laten, zo leuk vind ik het, dus het komt er vast wel.

Nieuwste artikelen

  • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

  • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

  • De slechte karakters in goede series

  • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

  • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

  • That’s it

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

  • Supermom’s stijlgids

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen