Chantal van Gastel

Chicklit.nl: Hoe ziet een doodgewone dag in het leven van Chantal van Gastel eruit?
Chantal:
Ik werk fulltime op een notariskantoor, dus doordeweeks ga ik gewoon werken. Ik schrijf vooral in de avonduren. Daar moet ik tijdens mijn werkweek wel een beetje op letten, want als ik eenmaal in mijn verhaal zit, kan ik uren doorschrijven.  Als ik de volgende dag weer moet werken, moet ik dat een beetje in de gaten houden. In het weekend hoef ik niet op de tijd te letten en kan ik soms nachten lang doorschrijven. Dan kijk ik op van mijn werk en zie ik dat het alweer licht geworden is. Rond vijf of zes uur in de ochtend ga ik dan slapen tot twaalf uur ‘s middags. Verder probeer ik ook tijd over te houden om wat leuke dingen te doen en af te spreken met vriendinnen en mijn familie. Vooral in periodes dat ik écht in mijn verhaal zit, is het moeilijk ook nog andere dingen ernaast te doen. Dan wil je alleen maar doorgaan, doorgaan, doorgaan. Maar het is goed om ook even afstand te nemen en andere dingen te doen. Dat evenwicht moet je wel proberen te bewaren.

Chicklit.nl: Als we een vriend(in) zouden vragen jou te omschrijven in één zin, wat zou hij/zij dan zeggen?
Chantal: Ik heb het aan een vriendin gevraagd. Heel moeilijk om zoiets over jezelf te bedenken. Zij vindt mij een creatief, vrolijk persoon met een klein hartje die kan opgaan in kleine dingen en zichzelf durft te zijn. Nogal een omschrijving, hè?

Chicklit.nl: Je werkt op een notariskantoor. Hoe ben je ertoe gekomen om een boek te schrijven?
Chantal: Schrijven is iets dat ik al mijn hele leven doe. Ik heb het niet echt besloten. Het is zo ontstaan. Het begon vroeger met gedichtjes en verhaaltjes. Dat is uitgegroeid tot ik uiteindelijk een schrijfwedstrijd in de Yes won door een kort zomerverhaal af te maken. Toen bedacht ik pas dat wat ik schreef ook voor anderen leuk was. Daarvoor zag ik het meer als een hobby voor mezelf en durfde ik er niet goed mee naar buiten te treden. Het is nog steeds eng - als je iets nieuws geschreven hebt - om het voor het eerst aan iemand te laten lezen. Ik heb Zwaar Verliefd! een jaar lang op een plank in mijn boekenkast laten liggen voor ik er iets mee durfde. Pas toen ik enthousiaste reacties kreeg van mijn zus, mijn moeder en mijn vriendinnen zette ik eindelijk de stap om een uitgeverij te benaderen.

Chicklit.nl: Is het uitgeven van jouw boek jouw droom die werkelijkheid is geworden?
Chantal: Ik heb het altijd gewild, maar dacht ook: dat is niet voor iedereen weggelegd. Je moet connecties hebben, heel veel geluk, het meeste wordt toch afgewezen. Dat soort gedachten gingen door mijn hoofd. Maar uiteindelijk kreeg ik zoveel leuke reacties op mijn manuscript, dat ik toch de gok waagde. The House of Books was mijn eerste keus. Ik heb zelf een halve boekenkast vol met chicklit van The House of Books. Ik wist dus dat ik daar goed bij zou passen. Geluk was dat gevoel helemaal wederzijds, want zij waren de eerste die reageerden op mijn ingezonden manuscript. Uiteindelijk mocht ik zelfs bij nog een andere uitgeverij op gesprek komen. Maar ik voelde me zo op  mijn plek bij The House of Books, daar wilde ik bij horen.

Chicklit.nl: Waarom heb je gekozen voor een chicklit?
Chantal: Omdat ik het zelf heel graag lees, gaat het schrijven me ook gemakkelijk af. Het is niet zo dat ik het heel bewust gekozen heb. Het past bij me. Het is mijn belevingswereld en ik vind het leuk om over romantiek te schrijven. Die verhalen komen als het ware op me af. Ik ga dan echt op in het personage en kan me dan helemaal in het verhaal inleven.

Chicklit.nl: Wat onderscheid jouw boek van andere (Nederlandse) chicklits?
Chantal:
Ik vind zelf de herkenbaarheid en de zelfspot van hoofdpersoon Isa een sterk punt. Dat is ook wat ik van mijn lezers steeds hoor. Allerlei meiden kunnen zich vereenzelvigen met Isa. Zij worstelt met haar gewicht, maar ook meiden die niet te dik zijn blijken zich te herkennen in die onzekerheid. Iedereen heeft wel eens een kledingstuk gepast wat niet goed zit. Elke vrouw heeft punten waar ze niet tevreden over is. Dus of je nu dik of dun bent: iedereen heeft wel iets van Isa in zich. Zij maakt dat je met humor naar jezelf kunt kijken.
Verder is het dichter bij huis dan de Amerikaanse en Engelse chicklits. Geen koffie van Starbucks en schoenen van Prada. Isa winkelt in winkels waar gewone Nederlandse meiden komen en kijkt films met haar vriendinnen. Dat staat dichter bij hoe wij in Nederland leven. Natuurlijk wil je af en toe wegdromen bij het hippe leven in New York, maar een chicklit van eigen bodem is een welkome aanvulling, denk ik.

Chicklit.nl: Wie is jouw grote voorbeeld?
Chantal: Ik ben dol op de boeken van Sophie Kinsella. Het zou geweldig zijn als ik net zoals zij ieder jaar een geweldige chicklit uit kan brengen. Verder lees ik ook heel graag de boeken van Cecelia Ahern en Ann Brashares. Ook Emily Giffin vind ik leuk. Zoals ik al zei: ik lees heel veel chicklit van The House of Books.

Chicklit.nl: Zijn de verhalen in het boek op eigen ervaringen berust? Hoe ben je aan inspiratie gekomen?
Chantal: Het is allemaal verzonnen, maar ook ik kan me herkennen in Isa. Ze is een combinatie van aspecten die ik uit mezelf gehaald heb, maar ook uit andere vrouwen in mijn omgeving. Daarom herkennen zoveel vrouwen zich ook in haar. Jong en wat ouder, slank en minder slank. Dat is het leuke.
Inspiratie haal ik overal vandaan. Ik kan me goed mee laten slepen door dingen. Of dat nu een nieuw boek is of een stedentrip die ik maak. Ik observeer graag. Ik kijk heel bewust naar mensen in mijn omgeving. Als ik een liedje hoor kan ik geraakt worden en daar een heel nieuw verhaal door bedenken. Het kan ook een scène zijn op straat. Mensen bij een bushalte of een gesprek dat ik heb met vriendinnen. Onder het schrijven merk ik dat ik al die kleine dingen gebruik. Niet letterlijk, maar het zijn een soort zaadjes waaruit het verhaal uiteindelijk groeit.

Chicklit.nl: Hoofdpersoon Isa is een meisje met overgewicht. Heb je bewust voor dit profiel gekozen en waarom?
Chantal: Het is wel de basis voor het boek geweest. De rest is daar omheen ontstaan. Dit, omdat ik merk dat het iets is waar bijna alle vrouwen op één of andere manier mee bezig zijn. Door de zelfspot van Isa is het ook makkelijk om de humor ervan in te zien. En ik vind ook de boodschap wel belangrijk: werk aan jezelf als je niet gelukkig bent met hoe je eruit ziet, maar uiteindelijk gaat het om de persoon die je van binnen bent.

Chicklit.nl: Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Chantal: Ik ben nu twee boeken tegelijk aan het lezen. Tot het voorbij is van Nicci French. (Geen chicklit dit keer.) En Anders dan Liefde van Julie Buxbaum. Daarna heb ik zin om de nieuwe Madeleine Wickham Dubbel Feest te lezen. En ook Nieuw SMS-bericht van Paige Toon staat op mijn lijstje.

Chicklit.nl: Welk boek moeten we volgens jou absoluut NIET gaan lezen?
Chantal:
Hmm. Dat is altijd moeilijk. Smaken verschillen natuurlijk. Bovendien zou ik het zelf helemaal niet leuk vinden als mijn boek bij een vraag als deze genoemd zou worden. Ik weet als geen ander dat er bloed, zweet en tranen in is gaan zitten. Maar persoonlijk kon ik niet door Slaap met me van Joanna Briscoe heen komen. Hoewel ik er wel heel veel goeds over had gehoord. Ik merk wel dat ik vaak kritischer lees dan bijvoorbeeld mijn vriendinnen. Dit omdat ik altijd bedenk hoe ik het zelf gedaan zou hebben. Daar denk je niet over na als je niet zelf schrijft.

Chicklit.nl: Heb je de smaak te pakken en ben je van plan om meer boeken te schrijven?
Chantal: Jaaaa! Ik ben al aan een vervolg op Zwaar verliefd! begonnen. Ik hoop dat het net zo wil vlotten als het eerste deel, want dat had ik binnen een half jaar geschreven. Verder heb ik nog veel meer nieuwe ideeën. Wat mij betreft volgen er nog veel boeken.

Chicklit.nl: Wat zijn we volgens jou vergeten te vragen, dat wij echt van jou moeten weten?
Chantal: Of Ruben echt bestaat. Maar daar zullen jullie nu nooit achter komen… ;)

Nieuwste artikelen

  • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

  • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

  • De 10 grappigste Disney personages!

  • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

  • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

  • De première datum van PLL is bekend!

  • No Et Moi

  • That’s it

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen