Marelle Boersma

Foto: Lena Faiman

Onlangs kwam het vijfde boek van Marelle Boersma uit: De Babymakelaar, een verhaal over de illegale en corrupte draagmoederhandel. Terwijl Marelle al bezig is met haar volgende boek, stelde Chicklit.nl een paar vragen over De Babymakelaar.

Chicklit.nl: In De Babymakelaar gaat het over het illegale draagmoederschapcircuit. Hoe kwam je op het idee voor dit onderwerp?
Marelle Boersma: In die tijd was ik bezig met ideeën voor een nieuw boek en vroeg me af wat het ergste was dat me zou kunnen overkomen. Dat was direct duidelijk: mijn kind vermist. Een afschuwelijk scenario. Maar de vermissing van een kind is al vaker beschreven. Soms heb ik maar een zin of een woord nodig om de puzzelstukjes op zijn plaats te zetten. In dit geval was het een documentaire over draagmoederschap. Een denkbeeldig lichtje in mijn hoofd flitste aan. Die twee zaken moest ik combineren. Want wat doe je als je een draagmoeder hebt ingehuurd en het contact wordt verbroken? Hoe kun je dan ooit je eigen biologische (nog ongeboren) kind weer vinden? Intuïtief wist ik direct dat dit mijn nieuwe boek zou worden. Illegaal draagmoederschap vindt daadwerkelijk plaats. Er zijn een soort babyfabrieken in o.a. India en Polen, waar meisjes ingehuurd worden. Hun baarmoeder wordt geëxploiteerd. Natuurlijk doen deze vrouwen het voor het geld, maar de babymakelaars, zoals ik ze ben gaan noemen, weten dat deze meisjes dus ook geen geld hebben om te procederen als er dingen gebeuren die ze niet willen. Daar wordt handig gebruik, eigenlijk misbruik, van gemaakt. Echt afschuwelijk.

Chicklit.nl: De Babymakelaar is je vijfde boek. Al je boeken hebben een actueel onderwerp. Hiervoor schreef je o.a. over cosmetische chirurgie en hoge bonussen van topmanagers. Aan welk onderwerp ga je je volgende boek besteden?
Marelle Boersma: Op dit moment ben ik bezig met research. Er staan pas een paar hoofdstukken op papier en de lijnen beginnen te groeien. Ik wil echter nog niet teveel kwijt over het onderwerp, omdat ik nog niet weet hoe het allemaal gaat lopen. Het is gebaseerd op waargebeurde en waanzinnig schrijnende gebeurtenissen.

Chicklit.nl: Op de achterkant van je boek is in een quote te lezen dat de onderwerpen van je vorige boeken stuk voor stuk voorpaginanieuws zijn geworden. Is dit toeval of bezit je toch stiekem over een voorspellende gave?
Marelle Boersma: Mijn intuïtie blijkt inderdaad erg sterk te zijn. Ik heb daar nooit eerder bij stilgestaan, maar kan het bijna niet meer ontkennen. Het is inderdaad al een aantal keren gebeurd dat de door mijn beschreven gebeurtenissen later ook daadwerkelijk zo plaatsvonden. Een ongeluk met een speerwerper, een hersenafwijking van een vrouw die exact met dezelfde gevolgen te maken kreeg als een van mijn personages, zelfs een naamgenoot die betrokken was bij schandalen die in een boek van mij voorkwamen. Het lijkt alsof mijn fantasiewereld zich vlecht in het echte leven en soms zelfs in mijn persoonlijke leven. In het begin heb ik dit stilgehouden. Ik vond het vooral beangstigend, omdat het lijkt alsof de dingen die ik beschrijf ook daadwerkelijk uitkomen. Alsof ik dat met mijn fantasie bepaal. Ik probeer daar nu echter niet te veel meer bij stil te staan, want dan raak ik mijn onbevangenheid kwijt en die heb ik nodig bij het schrijven.

Chicklit.nl: In De Babymakelaar wordt niet alleen duidelijk hoe de corrupte en illegale babyhandel te werk gaat, maar ook wat er met de draagmoeders gebeurt. Wat voor research heb je gedaan voor dit verhaal?
Marelle Boersma: Research is in mijn optiek noodzakelijk. Ik geniet er ook van. Het laat mijn inspiratie stromen. Om goed over een bepaalde streek te kunnen schrijven, wil ik er geweest zijn en doe ik het niet af met wat googelen. Ik ben dus zelf op de beschreven plekken in Delft, het vakantiepark en ook in Polen geweest om daar rond te kijken, sfeer te snuiven en de geschikte locatie te vinden. Ik ben zelfs met die bewuste nachttrein naar Poznan gereisd. Het klooster in Polen dat ik beschrijf in De Babymakelaar is in werkelijkheid een ruïne. Wel ligt het op dat beschreven eilandje. Ook is de legende erg bekend in die streek. Ik vind het leuk om zo een combinatie van feiten en fictie te maken.

Chicklit.nl: Het onderwerp is heel heftig en bizar. Wat deed dit verhaal met jou tijdens het schrijven?
Marelle Boersma: Best veel. Zeker bepaalde scènes. Ik kan me zo voorstellen wat het moet zijn als je geen kinderen kunt krijgen. En als moeder weet ik hoe je kinderen een deel van je zijn, hoe diep die liefde gaat. Verdriet om verlies (in dit geval het verlies van haar man Björn) kennen heel veel mensen, en helaas weet ik ook van heel dichtbij wat dat met je doet. Er zijn in het boek een paar scènes die me steeds weer ontroeren, hoe vaak ik ze ook lees.

Chicklit.nl: Wat wil je je lezers met dit verhaal voor boodschap meegeven?
Marelle Boersma: Daar ben ik eigenlijk niet zo mee bezig. Ik registreer wel misstanden in de maatschappij. Ik zie ook welke gevolgen het kan gaan hebben in de toekomst. Er zit een soort drive in me om daarover te schrijven. Ik denk dat elke lezer er zijn eigen boodschap uit zal kunnen halen. Maar wat hij/zij daarmee doet, is aan de lezer, niet aan mij.

Chicklit.nl: Achter in je boek staat beschreven dat iedereen ambassadeur kan worden… van jou! Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Marelle Boersma: Ja, dat is echt hartstikke leuk! En vooral hartverwarmend. Ik krijg een steeds grotere groep mensen om me heen die mijn boeken lezen, daarvan genieten en die dit rondbazuinen. Een soort positief menselijke olievlek. De wereld wordt steeds individualistischer, terwijl ik ervan overtuigd ben dat juist samenwerking een waanzinnig grote kracht kan zijn. Mijn ambassadeurs draag ik op handen, en krijgen als eerste nieuwtjes te horen, of een tekstfragment te lezen en mogen hun mening geven over een cover. Elke maand verloot ik een boek onder mijn nieuwe ambassadeurs, en er zijn andere leuke activiteiten te winnen. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort met een van mijn lezeressen op research in háár stad. Erg leuk! Iedereen die geïnteresseerd is in thrillers, en die geniet van mijn boeken, is welkom in mijn ambassadeurskring. Het enige wat ik vraag is om mijn boeken onder de aandacht van andere lezers, vrienden en/of kennissen te brengen. En vaak doen mensen dat al. Verder kost het niets. Het geeft zowel voor mijn lezers als voor mijzelf een meerwaarde, en dat is natuurlijk voor beide partijen waardevol. Dus stuur me een mailtje: ambassadeurs.marelle@gmail.com

Chicklit.nl: Je schrijft weblogs voor Libelle. In je laatste stuk schrijf je over de essentie van de allereerste zin van een boek of een verhaal. Hoe vaak verander je deze eerste zin tijdens het herschrijfproces en staat de eerste zin van je volgende boek al op papier?
Marelle Boersma: De eerste zin is belangrijk, niet alleen in boeken, ook bij ontmoetingen. Onbewust zet het verwachtingen neer. Een eerste indruk. Dus als je opent met een pakkende zin of een spannende actie, dan willen mensen doorlezen en weten hoe het verder gaat. Toch ontstaat mijn eerste zin heel onbewust uit een gevoel van de emotie die in het boek zit. Vaak blijft deze ook ongewijzigd staan in elke volgende versie. Nu je vraagt naar mijn eerste zin van mijn nieuwe boek, heb ik gewoon moeten opzoeken wat ik geschreven had. Of deze zin alle redigeer- en herschrijfrondes overleeft, weet ik nu nog niet. Wel geeft hij direct inzicht in mijn hoofdpersoon en haar angsten. Dus… spannend!

Chicklit.nl: Sinds 2009 schrijf je ook korte verhalen voor Uitgeverij Parelz. Wat vind je fijner om te schrijven: een kort verhaal of een boek?
Marelle Boersma: Een boek geeft me de mogelijkheid om dieper te gaan. Maar daarmee geef ik ook direct de uitdaging van een kort verhaal weer. Het dwingt me om verhaallijnen kort en krachtig neer te zetten met personages die toch voldoende diepgang hebben. Deze zomer ga ik een nieuw spannend verhaal schrijven voor een bundel die Uitgeverij Verbum Crime gaat uitgeven. Toch wijd ik me liever aan een heel boek, daarin kan ik veel meer kwijt. Ik heb nog zoveel ideeën…

Chicklit.nl: Is er iets wat je nog graag met de lezeressen van Chicklit.nl zou willen delen?
Marelle Boersma: De wisselwerking tussen lezer en schrijver vind ik belangrijk. Ik ben een mensen-mens en daarom vind ik het soms jammer dat schrijven alleen achter een computer plaatsvindt. Daarom heb ik die ambassadeursactie opgezet. Aarzel dus niet en stuur me eens een mailtje! Ik hoor graag wat jou echt pakt in een boek. Lees je graag over harde acties, vrouwelijke eigenschappen, uitgebreide gedachtegangen of misschien juist meer over bloed en gruwelijke zaken? Of is romantiek en een vleugje erotiek iets wat voor jou echt thuishoort in een boek? Laat het me weten. En meld je aan als ambassadeur. Samen is toch veel leuker? Bovendien, wie weet is het volgende gratis boek wel voor jou…

De babymakelaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het leven van musicalster Femke van Dam is bijna volmaakt. Ze heeft een fijne relatie met Björn en eindelijk heeft ze de door haar zo innig gewenste rol in een musical gekregen. Haar grote kinderwens blijft echter onvervuld. Ze ziet zich gedwongen haar toevlucht te nemen tot het illegale circuit van commercieel draagmoederschap. Het wordt haar echter snel duidelijk dat in de wereld van de babymakelaar andere regels gelden. Als Björn bij een raadselachtig ongeluk om het leven komt, staat ze er opeens alleen voor en beseft ze dat ook haar kind gevaar loopt. Dan begint Femke aan een ijzingwekkende zoektocht naar haar kind, dat ergens in de buik van een voor haar onbekende draagmoeder zit.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Huis vol herinnering

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • That’s it

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

 • Lijstjes

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen