Kluun

Kluun is een man die eigenlijk niet op Chicklit.nl thuishoort, maar misschien toch ook weer wel. Iedereen kent zijn befaamde, autobiografische romans, over zijn vrouw die is overleden aan de gevolgen van borstkanker. Maar nu heeft Kluun zichzelf bloot gegeven in zijn colunmbundel Klunen. Tijd voor een interviewtje met deze mannelijke Heleen van Royen. 

Chicklit.nl: Je hebt voor verschillende media columns geschreven, waaronder de Viva en 3FM. Klunen is een verzameling van jouw beste columns. Heb je zelf gekozen welke columns tot de shortlist mochten horen?
Kluun: Jazeker! Weliswaar in overleg met mijn redacteur, maar uit bijna tweeduizend columns en korte verhalen die ik de laatste vijf jaar geschreven heb, zijn dit de 71 waar ik zelf het meeste mee heb. 

Chicklit.nl: Je kunt eigenlijk niet om het boek heen. Het vooral héél erg geel! Waarom zo’n opvallende cover?
Kluun:
Het antwoord ligt in de vraag besloten. Hij geeft bijna licht, hè, in de boekhandel...

Chicklit.nl: Waar komt de titel Klunen vandaan?
Kluun:
Van een Oudtestamentisch verhaal, nou goed. Hallo! Kluun, Klunen, ja....
Chicklit.nl: Ehhe, ja... natuurlijk.  

Chicklit.nl: Naast jouw autobiografische romans, schrijf je dus columns. Ook zet je je in voor NightWriters. Wat is NightWriters precies? Waarom zouden wij chicks ons daarin moeten verdiepen?
Kluun: Omdat het de leukste en vernieuwendste avondjes uit zijn! Het is een kruising tussen stand-up comedy, theater en een ouderwetse nachtclub. Met na afloop een feestje om de hakken van je schoentjes te dansen.

Chicklit.nl: Wat vind je ervan dat jouw boeken op Chicklit.nl staan?  Denk je dat je daar thuishoort onder de ladlit (de mannelijke versie van chicklit)?
Kluun:
Ik kan me er wel wat bij voorstellen ja... 

Chicklit.nl: Daar waar een columnist als Thom Arisman (van de Flair) de mannelijke Bridget Jones is, zo zien we jou als de mannelijke Heleen van Royen; pittiger en brutaler. Klopt dat beeld, volgens jou? Wat vind je ervan dat we deze vergelijking maken?
Kluun:
Er zijn overeenkomsten, dat zal ik niet ontkennen. Alleen is Heleen veel mooier dan ik. 

Chicklit.nl: Nadat lezeressen het boek Komt een vrouw bij de dokter hebben gelezen, is het lastig om jouw andere beschrijvingen niet met Stijn te vergelijken. Ben jij Stijn? Wat heb je met hem gemeen en wat zijn wezenlijke verschillen?
Kluun:
Stijn is een uit de hand gelopen versie van mezelf. Zijn gevoelens en frustraties tijdens de ziekte van zijn vrouw zijn exacte gelijk aan die van mij. Maar niet alles is waar gebeurd. De liftscene in Miami: verzonnen. De coke in De Weduwnaar: een experiment van mij als schrijver. En Stijn die zijn dochtertje inde tram laat zitten? Dat is een vriendin van me ooit gebeurd. Ja, een vrouw dus. Die stapte uit de tram met har shoppingbags en kwam er toen pas achter dat haar zoontje nog in de tram zat...

Chicklit.nl: Komt een vrouw bij de dokter is onlangs ook vertaald in een hoorspel. Waarom wilde je geen gewoon luisterboek?
Kluun:
Ik vind het zelf geen toegevoegde waarde hebben, een luisterboek. Acht uur naar een schrijver gaan zitten luisteren, pfff... Een hoorspel, met acteurs als Sophie Hilbrand, Antonie Kamerling en Georgina Verbaan, da''s anders dan het boek en dat is dus spannender. 


Chicklit.nl: Het hoorspel is trouwens grandioos! Ben je er trots op?
Kluun:
Ja, ik vind het ook goed. Het is weliswaar een sterk ingekorte versie van het boek en zelf zou ik dan weer andere stukken hebben weggelaten, dan de scriptschrijver, maar dat moet je als schrijver ook niet willen; je eigen boek inkorten tot een derde van het origineel. 

Chicklit.nl: We hebben ons laten vertellen dat er ook een film aan zit te komen, is dat waar? Spelen de sprekers van het hoorspel dan ook de hoofdrollen of wordt het een hele andere vertaling?
Kluun:
Het is een totaal ander project. De financiering is nu rond, het script is nog niet goed. We (Eyeworks en ik) verwachten een dezer weken de regisseur bekend te maken en daarna volgt pas de cast. Ik denk dat de film in 2010 in de bioscopen te zien zal zijn.

Chicklit.nl: Lees je eigenlijk zelf wel eens een boek? Zoals wat bijvoorbeeld?
Kluun:
Het beste boek van dit jaar: Ik haal je op, ik neem je mee van de Italiaanse schrijver Nicollo Ammaniti. Spannend, grappig, mooi. Het ligt nu overal te koop; Saskia Noort en ik hebben allebei een quote gegeven voor op de voorpagina, zo goed vinden we het. 

Chicklit.nl: Wat is jouw mening over chicklit?
Kluun:
Ik snap dat jullie er behoefte aan hebben, zullen we het daarbij houden? 

Chicklit.nl: Welke vraag is jou ondertussen zó vaak gesteld, dat ‘ie je neus uit komt?
Kluun:
Ga je nog steeds vreemd?

Chicklit.nl: Wat zijn we volgens jou vergeten te vragen, wat we absoluut van jou moeten weten?
Kluun:
Of ik nog steeds vr... - wanneer de volgende Nightwriters is. Op 20 december 2009, in het Comedy Theater in Amsterdam. Met Ronald Giphart, Susan Smit en ik. En wederom een danceparty na afloop. Komen!
 

Klunen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Al vier jaar bericht Kluun dagelijks op zijn site, iedere woensdag bij Giel Beelen op 3FM en in diverse kranten en tijdschriften over het geworstel met zichzelf en met de wereld. Of het nu om mooie mensen, bevallingen, Het Meest Onuitgelezen Boek allertijden, voetbal, vrouwen, vreemdgaan, Bruce Springsteen of verdwenen schaamhaar gaat: Kluuns columns, blog en acties zorgen voor vuurwerk.
  In de kloeke paperback Klunen zijn voor het eerst de geestigste columns van Kluun gebundeld. Inclusief een fotokatern in kleur, reacties van lezers, de leukste acties en blogteksten van Kluun.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Het huis van de tijd

Nieuwste artikelen

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

 • 10x het beste van Ryan Reynolds

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • De 7 ergste momenten in de Bachelor franchise

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen