Esther Verhoef

Foto: © Merlijn Doomernik

Bijna in elke boekhandel liggen thrillers en dierenboeken van haar hand. Hoe schrijft ze en welke boeken leest ze zelf graag? Een interview met de best verkopende Nederlandse thrillerschrijfster van 2008, Esther Verhoef.

Chicklit.nl: Hoe ziet een doodgewone dag in het leven van Esther Verhoef eruit?
Esther:
Er zijn geen doodgewone dagen! In sommige periodes schrijf ik alleen maar. Dan zit ik letterlijk ‘in’ mijn boek. Rondom de verschijningsdatum van een boek is het totaal andersom, dan ben ik juist druk met interviews en fotoshoots en signeersessies. En daartussenin zijn periodes waarin ik wel schrijf, maar nog niet op volle kracht. Geen dag is hetzelfde. Ze zitten altijd wel propvol, vaak met dingen die niet direct iets met schrijven te maken hebben, zoals contracten, vertalingen, interviews. Ik heb bijvoorbeeld de hele afgelopen week heel intensief met een Engelse vertaler samengewerkt om de vertaling van Close-up woord voor woord door te nemen en te perfectioneren (en nog meer respect gekregen voor (goede) vertalers).

Chicklit.nl: Je bent al lange tijd schrijfster, maar blijft publicatie van jouw boeken een droom die werkelijkheid is geworden? Wat denk je als je een door jouw geschreven boek uiteindelijk in handen hebt?
Esther: Sinds 1995 zijn er ongeveer zestig boeken van mij verschenen. Alles te verliezen is de zevende thriller. Ik realiseer me volgens anderen te weinig hoe bijzonder dat eigenlijk is.

Chicklit.nl: Hoe schrijf je en heb je wel eens een writersblock gehad?
Esther: Het begint altijd met scènes, losse flarden. Ik heb dan alleen nog heel vage ideeën en ik schrijf intuïtief. Ik schrijf met muziek die qua sfeer bij het boek past. Elk boek heeft zijn eigen ‘playlist’ (die heb ik op mijn site laten zetten voor lezers die graag muziek luisteren tijdens het lezen).  En reizen inspireert enorm. Close-up had ik nooit geschreven zonder de reis naar Londen. Of Ongenade (die ik samen met mijn man schreef, onder pseudoniem Escober), dat boek is pas echt gaan leven toen we in München waren. Over het verhaal en de ontwikkelingen begin ik pas te denken als ik puur op intuïtie al een heel eind ben gekomen. Dan word ik ineens heel streng voor mezelf en begint het Grote Schrappen. Ik heb regelmatig milde writersblocks, dan zit ik vast en twijfel ik enorm, aan alles. Dan ben ik niet te genieten. Reizen is een goede remedie. Letterlijk afstand nemen.

Chicklit.nl: Wat is het grote verschil tussen het schrijven van een thriller en een informatief dierenboek? Schrijf je nog steeds dierenboeken? Wat is leuker om te doen?
Esther:
Het is heel anders, amper te vergelijken eigenlijk. (Informatieve) dierenboeken schrijf ik voornamelijk met mijn hoofd. Je houdt je bij de feiten en schrijft die zo helder en duidelijk en vooral ook compleet en onpartijdig mogelijk op. Ik vind het allebei leuk om te doen, maar ik heb sterk het idee dat ik met fictie nog maar net ben begonnen. Ik heb nog zoveel plannen en er zijn nog zoveel uitdagingen. Daarom is Handboek katten fokken dat in april 2007 verscheen voorlopig het laatste dierenboek.

Chicklit.nl: Afgelopen jaar was jij de best verkopende Nederlandse thrillerschrijfster. Wat onderscheid jouw boeken van andere Nederlandse thrillers?
Esther:
Die vraag zou je aan lezers en recensenten moeten stellen. Alle Nederlandse thrillers die ik afgelopen jaar heb gelezen vond ik namelijk op zichzelf staan en niet met elkaar te vergelijken. Zelfs de zogenaamde vrouwenthrillers zijn allemaal anders – vind ik.

Chicklit.nl: Hoe creëer je spanning in je boeken? Doe je dat bijvoorbeeld door de verhaallijn spannend te maken of ervoor te zorgen dat er iets aan de hand is met de personages?
Esther: Ik ben er niet bewust mee bezig. Het ontstaat. Wat ik vaak hoor is dat lezers zich helemaal in mijn boeken kunnen laten wegzinken, en dat is nou exact wat ikzelf ook doe tijdens het schrijven (en wat het schrijven zo heerlijk maakt!). Ik kruip in de huid van de personages, voel wat zij voelen, zie wat zij zien en dat probeer ik zo goed mogelijk over te brengen. Daardoor voelt het mogelijk heel ‘echt’ en dichtbij en dat maakt een boek natuurlijk extra spannend.

Chicklit.nl: Hoofdpersoon Claire in Alles te verliezen is een beetje egoïstisch, maar ook een gevoelsmens. Kun je je met haar identificeren?
Esther:
Claire was een uitdaging, ze wijkt behoorlijk af van Margot (uit Close-up) en Simone (Rendez-vous) omdat ze, op het moment dat we in haar leven stappen, al heel veel heeft meegemaakt en geleerd. Ze weet dan ook exact wat ze wil (en wat niet), is erg zelfstandig en haar gevoelens laat ze selectief toe en ze kan ze ook in de context plaatsen. Ze zorgt ook graag voor haar familie. Een ‘supergirl’. Ik begrijp haar keuzes wel, al zou ik ze zelf nooit zo maken. In principe kan ik me met alle personages waar ik over schrijf – tot op zekere hoogte - identificeren.

Chicklit.nl: Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Esther:
Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson, daar ben ik nét in begonnen. En er ligt zoals altijd een hele stapel psychologieboeken.

Chicklit.nl: Welke romans heb je meerdere keren gelezen omdat je ze zo goed vindt?
Esther:
Doodsangst van Greg Iles. De eerste keer dat ik hem las, wierp ik hem na zestig pagina’s van me af. Ik vond de hoofdpersoon een afschuwelijk type. Een jaar later pakte het me wél en liet me niet meer los. Doodsangst zorgde ervoor dat ik mijn eerste thriller ben gaan schrijven (Onrust, de eerste van de Sil Maier-trilogie.) Het waanzinnige van sneeuw van Alex Boogers heb ik ook twee keer gelezen. En Trauma van Patrick MCGrath las ik onlangs en maakte diepe indruk. Je wordt er niet vrolijk van maar het is (vind ik) prachtig geschreven.

Chicklit.nl: Alles te verliezen is een psychologische thriller. Kunnen we in de toekomst meer van je verwachten in dit genre of ben je ergens anders mee bezig?
Esther: Momenteel ben ik aan het schrijven aan het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek. Daarna wil ik een poosje vrijaf nemen, even niet schrijven aan een boek. Ik heb al wel vage ideeën voor een nieuwe “Esther Verhoef” (en ook voor een Escober en nog een paar andere dingen), maar ik wil eerst nieuwe inspiratie opdoen.

Chicklit.nl: We lazen dat Rendez-vous verfilmd wordt voor televisie. Is daar al meer over bekend? Wanneer kunnen we de film op televisie verwachten?
Esther:
Ik weet niet meer dan jullie weten, als er nieuws is dan wordt dat meteen op de site gezet. Ik hoop echt dat het doorgaat want het lijkt me geweldig om Rendez-vous verfilmd te zien!

Nieuwste artikelen

  • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

  • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

  • De 10 grappigste Disney personages!

  • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

  • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

  • De première datum van PLL is bekend!

  • No Et Moi

  • That’s it

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen