Mireille Guiliano

Foto: Andrew French

Mireille Guiliano is een echte Franse met een goed figuur en veel stijl. In haar boek Waarom Franse vrouwen niet dik worden legde ze al uit dat afvallen niet hoeft te betekenen dat je nooit meer een stukje chocola mag. In het bijbehorende kookboek geeft ze nog meer tips, vertelt ze tussen de recepten door allerlei handige weetjes en laat ze je wegdromen bij de lekkerste – en gezonde! – gerechten. Chicklit.nl sprak met haar op een mooie dag in Amsterdam en wilde alles weten over haar wijze lessen over eten en een gezonde lifestyle.

Hoe zou je het kookboek van Waarom Franse vrouwen niet dik worden omschrijven?
Mireille:
Het boek is absoluut geen dieet, het is een lifestyle. Er is namelijk geen geheim om ineens extreem veel af te vallen en dat altijd vol te houden. Niets is voor altijd! Veel mensen die een streng dieet volgen vallen inderdaad af. Natuurlijk, want als je heel weinig eet gebeurt dat, maar daarna neemt je lichaam wraak en wordt het nog erger dan dat het daarvoor was. Je kan echt alles eten, zolang je maar kleine porties eet en altijd aan tafel met veel aandacht. Het boek is een lifestyle die je je makkelijk eigen kan maken, het is helemaal niet zo moeilijk.

Chicklit.nl:  Wat is het toch met Franse vrouwen dat ze er altijd zo goed uitzien?
Mireille:
 We eten kleine porties en we weten hoe we compromissen moeten maken. Als ik vanavond met mijn Franse vriendinnen ga eten is er allerlei lekkers. Wijn, kaas, brood, noem maar op. Dan gaan we niet lopen zeuren dat we er dik van worden. We genieten ervan! Maar de volgende ochtend ontbijten we niet met drie croissantjes, maar bijvoorbeeld met yoghurt en fruit om het weer wat uit te balanceren. We kijken dus op grote schaal naar eten.

Chicklit.nl:  Hoe kom je aan je inspiratie voor de recepten?
Mireille:
Mijn inspiratie haal ik vooral uit de Provence. Nu ik geen fulltime baan meer heb, kan ik daar veel meer zijn en heb ik meer tijd om te koken. Mijn buren in Frankrijk hebben allemaal een tuin. Zelf heb ik die niet, omdat ik niet genoeg thuis ben om er een te onderhouden. Zij hebben vaak veel over en brengen mij dan een mand met allerlei verse groenten en fruit. Wanneer je dat eenmaal hebt hoef je eigenlijk niet zoveel meer te doen. Dan komt het recept vanzelf.

Chicklit.nl:  Wat is jouw grote tip voor momenten waarop je heel veel zin hebt in verkeerd eten?
Mireille:
 Wat op dat soort momenten altijd een valkuil is, is dat je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk is het dorst. Als je gewoon drie goede maaltijden per dag eet, eet je meestal tussendoor vanwege andere redenen dan honger. Je bent moe, zit vol met stress, je bent gefrustreerd, zit niet lekker in je vel. Het is psychologisch. Dus probeer eerst een glas water te drinken en wacht twintig minuutjes. Waarschijnlijk heb je daarna geen honger meer. En als je dat wel hebt, neem dan een appel of iets met koolhydraten, want dat helpt ertegen. Maar als je elke dag netjes je drie maaltijden eet en daarbuiten niets, raakt je lichaam daar vanzelf aan gewend. Dan heb je geen behoefte meer aan tussendoortjes.

Chicklit.nl:  Je hebt het in je boek vaak over ''joie de vivre''. Waar kan je echt van genieten?
Mireille:  Kleine pleziertjes. In het Frans noemen we dat les petitis rien. Het kleine niets. Vanochtend was het prachtig weer. Toen ik naar buiten keek  zag ik een zeemeeuw op zo’n oudhollands huisje en allemaal vrouwen die op hun fiets langsreden. Daarna, in het restaurant, had ik uitzicht op het mooie water hier. Thuis heb ik nooit uitzicht op water, dus daar kan ik ook echt van genieten. Al die kleine dingen zorgen voor veel blije momentjes .

Chicklit.nl:  Weinig tijd is een vaak gebruikt excuus om ongezond te eten. Heb je tips voor stress-momenten?
Mireille: 
Probeer altijd een rustig momentje voor jezelf te hebben als je gaat eten. Dat kan overal, ook als je snel tussendoor aan je bureau moet lunchen. Doe even je ogen dicht, haal diep adem en probeer je opnieuw te focussen. Iedereen is tegenwoordig gestressd, maar veel van die stress maken we zelf. Het is fijn om een meer gezonde houding te hebben. Kijk naar de mooie dingen! Bij meditatie maak je er jezelf van bewust dat het leven niet alleen maar mooi is, maar duw je tegelijkertijd de negatieve dingen van je af. Die negatieve dingen maken je dag echt niet beter. Ze irriteren je, of maken je gefrustreerd en dan wil je alleen maar weer gaan eten. Negativiteit trekt negativiteit aan, dus blijf positief. Zoals mijn moeder ook altijd zei: ‘kijk naar je glas, het is halfvol!’

Chicklit.nl:  Veel water drinken is belangrijk, maar schiet er toch snel bij in. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende water drinkt?
Mireille:  Tweederde van ons lichaam is water, wij zijn water! Water is de essentie van het leven. Het is belangrijk om te beginnen met een glas water en de dag ook weer af te sluiten met een glas. Ik zie het direct aan mijn huid als ik een aantal dagen niet genoeg gedronken heb. Mijn haar wordt slap, mijn huid wordt droog. Ik zit dan niet helemaal lekker in mijn vel. Wanneer je eenmaal gewend bent aan acht glazen per dag, gaat je lichaam er vanzelf om vragen, gewoon eraan beginnen dus. Om het wat op te spicen kan je wat citroen in je water uitknijpen, of van een citroenschil thee trekken, zoals ze dat ook in Azië doen.

Chicklit.nl:  Welke boodschap zou jij aan iedereen willen meegeven?
Mireille: Eten zou geen stress moeten opleveren dus geniet ervan. Hou alleen wel in gedachte dat je bent wat je eet. Daar geloof ik echt in. Als je al die ongezonde troep eet, is het binnenste van je lichaam ook een ongezonde troep. Dat heeft vervolgens weer effect op alles. Hoe je gedraagt, hoe je werkt, hoe je je voelt. 

 

Waarom Franse vrouwen niet dik worden. Het kookboek

 • Auteur:

  Mireille Guiliano
 • Verschenen:

  19 februari 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789063052638
  Uitgever De Arbeiderspers
  295 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The French Women Don't Get Fat Cookbook
 • Uitgever:

  De Arbeiderspers
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met haar bestseller Waarom Franse vrouwen niet dik worden heeft Mireille Guiliano definitief de vraag beantwoord hoe je van eten kunt genieten en toch slank blijven. Nu, in haar allereerste kookboek, heeft ze voor haar miljoenen lezers de recepten bijeengebracht die de hoeksteen van haar filosofie vormen: eenvoudig te bereiden maaltijden met verse ingrediënten van het seizoen, en zonder dat ze daarbij heerlijkheden als chocolade en toetjes uit de weg gaat.

Meer info

MEMBER RECENSIES

 • Het verkeerde meisje

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen