Leonie van Mierlo

Leonie van Mierlo (1966) is consultant, coach, beeldhouwster en schrijfster. Wat al deze activiteiten met elkaar gemeen hebben is haar overtuiging dat het werkelijke potentieel allang beschikbaar is en dat het de kunst is om het vrij te maken en het naar buiten te laten komen. Sinds november 2009 ligt haar debuutroman Uit Verwachting in de boekhandels. Hoog tijd om deze bezige bij de hemd van het lijf te vragen!

Chicklit.nl: Je hebt een druk leven; je bent zelfstandig consultant, coach, parttime beeldhouwster en natuurlijk schrijfster, hoe ziet een doodgewone dag in jouw leven eruit?
Sinds ik zelfstandig ondernemer ben loopt werk en privé een beetje door elkaar heen. Dat vind ik ook het prettige eraan; ik probeer mijn leven nu zo in te richten dat ik doe waar mijn energie en aandacht op dat moment het sterkste naar uitgaat. Dat betekent drie dagen consultancy, één dag coaching en op de woensdag- en zondagochtend beeldhouwen. Voor het schrijven van mijn boek heb ik een sebatical genomen.

Chicklit.nl: Uit verwachting is je debuutroman. Wat ging er door je heen toen je het boek voor eerst in de winkel zag liggen?
Het is overweldigend om het verhaal waar je maanden aan gewerkt hebt opeens in boekvorm in de winkel te zien liggen. Het was zo lang slechts een worddocument voor me geweest, en nu had het opeens vorm gekregen. Voor mij was het grootste moment echter de eerste lezersreactie die ik binnen kreeg, waarin een vrouw me schreef dat ze na het lezen van mijn boek pas echt kon geloven dat ze ook met al haar twijfel en wanhoop nog steeds een mooi mens is. Dat raakte me heel diep.

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over deze ervaring?
Toen mijn zwangerschap in 2006 eindigde in een miskraam was ik daar richting mijn omgeving heel open over. Ik was 40, single en had, misschien mede daarom, veel behoefte om er met mensen over te praten. Wat me enorm opviel is dat zoveel vrouwen in hun leven een miskraam meegemaakt hebben (1 op de 4 vrouwen in Nederland), zelfs vriendinnen vertelden me voor het eerst dat het ook hen was overkomen, maar er lijkt een taboe te op rusten om er openlijk over te praten.
Ik heb zelf gezocht naar een boek waar, in romanvorm, beschreven staat welk proces je doormaakt als zoiets je overkomt. Er zijn wel zelfhulpboeken, maar dat was niet wat ik zocht. Dat was het moment dat ik besloten heb om mijn verhaal om te schrijven als roman. Ik wilde bijdragen om het taboe en het onbegrip rondom miskramen te doorbreken. Mensen zeggen zo gemakkelijk ‘ach, volgende keer beter’ of ‘probeer het gewoon nog een keer’. Maar waar ze aan voorbij gaan is dat elke zwangerschap reëel is, ook in de eerste twaalf weken. En hoe dat je hele leven op zijn kop zet. Ik heb nu zelf meegemaakt hoe zwanger je eigenlijk al bent in zo’n korte tijd. Met een miskraam verlies je niet alleen een vrucht, maar ook een verwachting en een toekomst. Dat verlies is gigantisch. Ik heb van zoveel vrouwen gehoord hoe moeilijk ze het gevonden hebben om dat toe te laten. ‘Het was toch nog niks’, zei de omgeving. Nee, het was wel wat. Heel veel zelfs. Ook al krijgen vrouwen later nog wel kinderen, de uitrekendatum van dat ene kind dat nooit geboren wordt, blijft ze vaak nog heel lang bij.

Chicklit.nl: Je boek Uit verwachting is deels autobiografisch, welk stuk in het boek vond je het meest spannend om bloot te geven?
Ik heb een roman geschreven op basis van werkelijke gebeurtenissen, meer dan dat ik mijn leven beschreven heb. Misschien dat ik om die reden nooit het gevoel heb gehad dat ik mijzelf blootgaf, maar dat ik vooral een verhaal aan het blootleggen was. En daar heb ik me altijd heel sterk in gevoeld.

Chicklit.nl: Wat is de leukste of juist minst leuke reactie die je op je boek hebt gekregen?
Sinds het boek verschenen is, komen er dagelijks grote aantallen reacties binnen op mijn website www.leonievanmierlo.nl. De unanieme reactie is dat iedereen het in één adem uitleest, dat je erbij kunt lachen en minimaal één keer geroerd bent. Maar het is met name overweldigend om te lezen hoe Uit verwachting emotioneel geraakt heeft. Het boek geeft veel herkenning ten aanzien van verwachtingen die je van het leven kunt hebben en hoe je ermee omgaat als die niet uitkomen. Het maakt mij heel dankbaar om te horen dat mijn boek een inspiratie vormt om met die teleurstellingen om te gaan. Op Bol.com heeft een reactie gestaan van een lezeres die Niki een verwend meisje vond. Het grappige is dat andere lezeressen dat op dezelfde site tegengesproken hebben. Heel grappig.

Chicklit.nl: Als jouw boek verfilmd zou worden, wie zou jij dan het liefste casten om Niki te spelen?
Wat leuk dat je dat vraagt, er zijn namelijk al meerdere mensen die me gevraagd hebben of een verfilming niet een optie zou kunnen zijn, omdat het boek zo levendig geschreven is dat je de beelden al bijna lijkt te kunnen zien. Er zijn natuurlijk heel veel potentiële hoofdrolspelers, maar in Nederland zie ik Kim van Kooten wel als Niki, internationaal Renee Zellweger (als een soort vervolg op Bridget Jones).

Chicklit.nl: Welk boek ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Ademloos van Kim Moeland en De mens en zijn symbolen van Jung.

Chicklit.nl: Lees je zelf graag chicklit of geef je de voorkeur aan andere genres?
Ik moet altijd wat wennen aan het categoriseren van boeken en genres en de definitie van een chicklit. Ik geniet van een boek of niet en als het me niet in de eerste 30 pagina’s pakt, leg ik het weg. Of het nou een chicklit is of literatuur. Maar Bergdorf Blondes is mijn ultieme meidenboek!

Chicklit.nl: Wat is het beste boek wat jij ooit hebt gelezen en waarom zouden wij die moeten lezen?
De Alchemist van Paulo Coelho. Het is zo prachtig geschreven, zacht, beeldend, meeslepend. Met een overweldigende boodschap om steeds opnieuw bewust van te zijn… wat je zoekt is allang aanwezig. Dichterbij dan je denkt.

Chicklit.nl: Op je website staat dat je bezig bent met je tweede boek, kun je de chicklit-lezeressen alvast een kleine preview geven?
Het idee voor een tweede boek is nog heel pril, dus het kan nog even op zich laten wachten, maar het zal zeker dezelfde luchtige, maar tegelijkertijd openhartige schrijfstijl hebben als Uit verwachting. Lezeressen kunnen zich op mijn website opgeven om als eerste een gratis preview te ontvangen nog voordat het boek in de winkel zal verschijnen.

Chicklit.nl: En als laatste vraag, wat wil jij aan alle chicklit-lezeressen meegeven?
In mijn boek beschrijf ik hoe Niki hele sterke verwachtingen van het leven heeft; verwachtingen over de ontmoeting met een soulmate, het meeslepende huwelijk en kinderen als bekroning op die relatie. En wat er gebeurt als die verwachtingen niet uitkomen.
Dat thema speelt ook in mijn leven. Ik was zwanger en kreeg een miskraam. Maar een jaar later werd er wel een roman geboren. Mede daardoor heb ik het inzicht gekregen dat ik, ondanks het feit dat het anders gelopen is dan ik gehoopt had, toch precies het leven leidt dat voor mij de bedoeling is. Met al haar voor- en tegenspoed. Omdat ook dat leven is. En dat inzicht wens ik iedereen toe.

Uit verwachting

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Steeds meer vrouwen krijgen op latere leeftijd een kind en een steeds groter aantal van deze vrouwen kiest – bij gebrek aan de juiste partner – bewust voor het alleenstaand moederschap. Helaas neemt de kans op een miskraam met het stijgen der jaren toe: van alle zwangeren tussen de vijfendertig en veertig jaar krijgt een op de zes een miskraam. Boven de veertig is dit zelfs een op de twee. Het niet hebben van een partner in combinatie met het doortikken van de biologische klok is voor veel vrouwen een bron van toenemende druk.
  In Uit verwachting heeft Niki haar leven ogenschijnlijk goed op orde: ze is een veertigjarige single, heeft een fijn huis in Amsterdam, lieve ouders, voor elke stemming minstens één vriendin en een goede baan in de marketing. Maar de gedroomde soulmate heeft ze nog niet gevonden. Wanneer ze onverwacht zwanger wordt, staat Niki voor de bijna onmogelijke beslissing om het kind wel of niet te houden. Na een weloverwogen keuze voor het alleenstaand moederschap krijgt ze echter een miskraam. Nogmaals moet Niki haar verwachtingen van het leven bijstellen en afscheid nemen van de hoop op het moederschap.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Puur Eten 2

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen