Lauren Kate

Lauren Kate is de schrijfster van Fallen en Kwelling. Twee boeken uit de vier-delige serie over gevallen engelen en een eeuwige liefde. Het zijn boeken met een fantasy element, of zoals Lauren het zelf graag noemt: magical realism. Chinouk en Nydia van Chicklit.nl mochten haar interviewen in het mooie Ambassade Hotel en vroegen haar alles over het schrijfproces, een mogelijke film en verdere plannen. Een verrassend en gezellig interview met een rising star!

Chicklit.nl: Hoe kom je erop om te schrijven over fantasy?
Lauren: In het begin ging het mij vooral om een liefdesverhaal. Ik lees erg veel fantasy, maar zag mezelf nooit als een schrijfster in dat genre. Op een gegeven moment was ik bezig met een ander liefdesverhaal en kwam ik niet verder. Het verhaal ging enkel over die twee mensen en dat voelde te nauw. Ik wilde iets schrijven met grotere implicaties, zodat het niet alleen om twee mensen ging, maar ook over de rest van de wereld. In Genesis staat een stuk tekst over engelen die verliefd worden op vrouwen op aarde, dat vond ik prachtig. Ze offeren hun plek in de hemel op vanwege de gevoelens die ze hebben. Dat leek mij een hele mooie en gecomplicieerde start van een liefdesverhaal. Op deze manier zou ik er ook veel meer in kwijt kunnen dan voorheen. Voor het schrijven wist ik helemaal niets van engelen. Er werden mij een aantal boeken aangeraden en toen ben ik erg veel gaan lezen om steeds diepere lagen te vinden. Uiteraard spreken die boeken elkaar tegen, omdat er niet een waarheid te vinden is. Hierdoor kon ik uit alle verhalen stukjes kiezen en mijn eigen mythologie maken. Pas toen ik erin geloofde dat mijn versie van het verhaal ook gold kon ik echt gaan schrijven en werd het meer dan alleen een verhaal over de liefde.
 
Chicklit.nl: Waar haal je je inspiratie vandaan voor de plekken en mensen uit je boeken?
Lauren: Mijn boeken bestaan uit echte en bedachte dingen. Personages beginnen bijvoorbeeld vaak vanuit iemand die ik ken. Zo is Luce gebaseerd op mijn oudste vriendin en daarom zo gedetailleerd. Ik wist precies hoe Luce haar haar zou dragen, wat de vorm was van haar tanden en hoe ze op bepaalde momenten zou reageren dankzij die oude vriendin. Door alles wat Luce in het verhaal meemaakt verandert haar karakter steeds en verschijnt er vervolgens vanzelf een nieuw personage. Cam, de demon, is gebaseerd op mijn man. Ik hou dan ook van Cam omdat hij de persoonlijkheid van mijn man heeft. Hij is heel grappig, maar tegelijkertijd intimiderend. De school in Fallen, Zwaard en Kruis, bestaat niet echt. Het stukje land weer wel, maar het is eigenlijk een fort uit een burgeroorlog. De begraafplaats ernaast heb ik gebaseerd op verschillende begraafplaatsen die ik bezocht heb. En de school in Kwelling bestaat weer wel echt. Dat is de plek waar mijn man en ik verloofd zijn!
 
Chicklit.nl: Wist je van te voren dat je een serie ging schrijven?
Lauren: Toen ik begon met schrijven wist ik dat het een groter boek zou worden. Fallen is echt het topje van de ijsberg. Als voorbeeld heb ik The Golden Compas. Wanneer je deel een leest denk je al dat het een complete wereld is. In deel twee kom je er vervolgens achter dat er nog veel meer is en in het derde nog meer. Ik vind het leuk dat het lijkt alsof iets klaar is, maar dat de telescoop dan nog verder kan uitzoomen. Het blijft maar uitbreiden. Ik had in gedachten dat het drie boeken zouden worden, logisch ook wel om in een trilogie te denken. Ik had het heel vaag allemaal bedacht, maar dat plan is totaal veranderd. Toen ik met mijn agent naar mijn editor ging wilde zij dat er een vierde boek zou komen. Een prequel, als derde in de serie. Dat is Passion geworden. 
 
Chicklit.nl: Wat kunnen we van Passion verwachten?
Lauren: Mijn editor was geïnteresseerd in al die voorgaande levens waar Luce niets meer vanaf weet, terwijl Daniël wel bij al die herinneringen kan. Ik wilde de lezer vooral niet uit het verhaal trekken, dus Passion is geen standaard prequel geworden. Het gaat door waar Kwelling stopt, maar gaat vanuit daar terug naar hoe het begonnen is. Het boek is deels geschreven vanuit Daniël en deels vanuit Luce. 
 
Chicklit.nl: Welk deel van de serie vond je (tot nu toe) het leukst om te schrijven?
Lauren: Passion! Fallen was echt een worsteling. Ik voelde me niet close tot Luce en Daniël en vond het schrijven niet leuk genoeg naar m’n zin. In Kwelling zijn er allerlei nieuwe personages die ik erg leuk vindt. En de nieuwe school ook. Alsnog vond ik het moeilijk om een connectie met Daniël te vinden. Vooral omdat ik hem allerlei dingen moest laten doen voor het plot, waarvan ik eigenlijk wilde dat ik het niet had hoeven doen. In Passion kon ik ontdekken en uitleggen waarom Daniël doet wat hij doet en er komt veel meer open affectie in voor. Dat maakte het voor mij erg leuk om te schrijven. 
 
Chicklit.nl: Hoe lang doe je over het schrijven?
Lauren: Het eerste deel van het schrijfproces doe ik in ongeveer drie maanden. Ik schrijf dan dag in dag uit, het is het enige wat ik doe. Ik vind dit het vervelendste deel van het schrijven. Als ik eenmaal begin wil ik schrijven tot het klaar is. Omdat ik nooit van te voren weet wanneer dat is, plan ik helemaal niets in. Ik heb ook veel onzekere dagen, dat ik opeens denk dat het allemaal heel slecht is. Het is wel eenzaam, maar mijn man is ook schrijver en begrijpt het gelukkig. Zodra ik klaar ben heb ik direct zoiets van: haal me nu direct het huis uit! Het tweede deel van het schrijven is de correctie, daar ben ik juist heel blij mee. Het is het leukste deel van het schrijven. Het verhaal is eerst een skelet en het krijgt tijdens de correctie echt gestalte. Bij Passion werd het boek na de eerste correctie 90 pagina’s langer, terwijl er bij de tweede correctie weer 90 heel andere pagina’s geschrapt werden. Het wordt dan een compleet ander boek.
 
Chicklit.nl: Over de covers is veel lof. Heb je meegewerkt aan de covers?
Lauren: Nee, dat heb ik niet. Ze worden gemaakt door een Braziliaanse artieste. Zij maakt de foto’s, ze photoshopt ze en ze is ook het model. Ik ben haar heel erg dankbaar. De cover van Fallen was een shock voor me, het was de eerste en het voelde gelijk heel goed. Ik wist niet dat het beter kon dan Fallen, maar dat is toch gelukt. Kwelling vond ik nog mooier. Van Passion was ik niet zeker, toen ik voor het eerst de cover zag was het boek nog niet af. Nu ik er klaar mee ben vind ik het perfect bij het boek passen.  
 
Chicklit.nl: Zijn er al plannen om de serie te verfilmen? 
Lauren: Ja en hij gaat gemaakt worden door Disney. Hier is veel ophef over in Amerika. Fans zijn bang dat het te schattig en jong wordt. Zelf heb ik dat helemaal niet. Ik denk dat ze juist heel goed overweg kunnen met het paranormale aspect wat mensen zo leuk vinden aan de boeken. Ik hoor er heel weinig over, maar het laatste wat ik hoorde is dat ze bezig zijn met een laatste versie van het script. Ik laat het allemaal aan de professionals over, zelf weet ik niets van films maken. Ik ben wel een consultant, maar daar houdt het op. Er zijn natuurlijk dingen waarvan ik het erg zou vinden als ze het zouden veranderen, maar ik snap dat het misschien toch moet, omdat het een heel ander format is. Het voelt alsof je kind gaat studeren. Jij hebt eerst geprobeerd hem alles bij te brengen en vanaf nu wordt hij beïnvloed en geïnspireerd door anderen. Er werd eerst gezegd dat de film in 2012 klaar zou zijn, maar ik denk niet dat dat lukt. In mei 2013 verschijnt het laatste boek in de serie, dus het zou logisch zijn om daarna aan de filmreeks te beginnen. Over de acteurs weet ik ook nog niet zoveel. Ik heb de naam Liam Wensworth gehoord, maar die ken ik verder niet. Ik heb hem alleen gegoogled. Geen idee of hij goed zou zijn als Daniël. Lucy Hale zou ik erg leuk vinden als Luce.
 
Chicklit.nl: Heb je al nieuwe plannen voor als de serie klaar?
Lauren: Ik denk er nu wel over na en heb het erover gehad met mijn agent. Ik weet er nu nog niet zoveel over te zeggen, maar het wordt compleet anders dan Fallen. Waarschijnlijk wel weer een serie, die romantisch is en met een 17-jarig meisje. Ik noem het magical realism. Het heeft fantasy elementen, maar ook veel elementen uit de echte wereld. Net zoals de Fallen-serie. Er is nog zoveel wat ik wil doen, maar ik weet nog niet wat.
 
Chicklit.nl: Wat zou je verder nog graag willen bereiken?
Lauren: Ik zou heel graag een chefkok willen worden! Eerst de koksopleiding afronden en dan in een restaurant willen werken. 
 

Lauren Kate met Chicklits Chinouk & Nydia

 

Kwelling

 • Auteur:

  Lauren Kate
 • Verschenen:

  18 maart 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789047512585
  Uitgever Van Goor
  288 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Torment
 • Ondertitel:

  Liefde is voor eeuwig
 • Uitgever:

  Van Goor
 • Genre:

  Fantasy & SciFi
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (38 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hel op aarde. Zo voelt het voor Lucinda om gescheiden te zijn van haar grote liefde Daniël. Het kostte eeuwen om elkaar te vinden en nu heeft hij haar weggestuurd zodat ze veilig is voor de schaduwen die een eind aan haar leven willen maken. Daniël verstopt Luce op een speciale school aan de ruige kust van Californië. Hier komt Luce steeds meer te weten over haar voorbije levens. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze begint te vermoeden dat Daniël haar niet alles heeft verteld. Hij houdt iets achter, iets gevaarlijks. Wat als Daniëls versie van de waarheid niet helemaal waar is? Wat als Luce eigenlijk is voorbestemd voor een ander?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • No Et Moi

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen