Dominique Haijtema

Foto: Merlijn Doomernik ©

Dominique Haijtema heeft al heel wat journalistiek werk op haar naam staan. Onder andere recenseerde ze businessboeken, schreef columns, heeft veel grote namen geinterviewd en ze publiceerde zelf boeken over leiderschap. Nu heeft ze voor het eerst een roman geschreven: Spontaan, leuk & gezellig. Chicklit.nl vroeg haar waarom ze deze overstap maakte en in hoeverre ze zelf eigenlijk lijkt op hoofdpersonage Aurora.

Chicklit.nl: Kun je kort uitleggen waar Spontaan, leuk & gezellig over gaat?
Dominique: Het gaat over de zoektocht van een vrouwelijke vrijgezel naar liefde en geluk. De titel van het boek is uiteraard ironisch bedoeld. Die termen worden veel gebruikt in contactadvertenties, maar zijn nietszeggend. Er is ook niets spontaan aan bijvoorbeeld internetdating. De hoofdpersoon ontmoet een aantal (foute) mannen waardoor zij zichzelf steeds beter leert kennen.

Chicklit.nl: Hoofdpersoon Aurora lijkt veel op jou (werkzaam als freelancer in de journalistiek/surfen/yoga/Amsterdam/Duitse achtergrond/Kingfisher als hangout). In hoeverre gaat het boek over jezelf?
Dominique: Het boek is inderdaad gebaseerd op mijn eigen leven en ervaringen, maar is tegelijk een compilatie van ervaringen van anderen. Alles is echt gebeurd, maar niet alles is als zodanig mij overkomen.

Chicklit.nl: Waarom heb je ervoor gekozen om het boek op je eigen leven te inspireren?
Dominique: Het is dus niet alleen mijn eigen leven dat als inspiratiebron diende. Ik heb ook goed om me heen gekeken. Ik wilde een boek maken dat ik zelf graag zou lezen. Het moest herkenbaar zijn. Een realistisch verhaal, waarin de hoofdpersoon een interessante, veelzijdige vrouw is, die ook nog wat anders te doen heeft dan een man te zoeken die haar leven ‘compleet zal maken’. Ik vond veel boeken en films over vrouwelijke singles eendimensionaal en stereotiep, waarin alles goed komt als je eenmaal de knappe arts of advocaat aan de haak hebt geslagen. In de realiteit levert zowel de zoektocht naar een relatie als een relatie zelf genoeg ellende op. 

Chicklit.nl: Je hebt veel journalistieke ervaring, bent psycholoog, recenseerde business boeken en publiceerde zelf boeken over leiderschap. Waarom nu een roman (wat van een heel ander kaliber is)?
Dominique: Dit boek gaat over de romantische liefde, maar heeft wel overeenkomsten met mijn eerdere werk over leiderschap. Ik ben als journalist en psycholoog steeds op zoek naar antwoorden en inzichten waarom we het leven op het werk of thuis vaak onnodig ingewikkeld maken. Hoe wij meer uit onszelf of anderen kunnen halen. De centrale vraag is daarbij: is leiderschap, liefde of geluk maakbaar? In deze roman maak ik ook gebruik van veel bruikbaar psychologisch onderzoek of inzichten die de lezer hopelijk inspireren of tot nadenken aanzetten. 
 
Chicklit.nl: Wat zijn de reacties vanuit je omgeving op je nieuwe boek dat zo in contrast staat met je boeken over leiderschap?
Dominique: Voor mij is het contrast minder omdat het in mijn werk steeds om grote levensvragen draait. Maar mijn familie en vrienden maken zich zorgen dat dit persoonlijke werk afbreuk zou kunnen doen aan mijn zakelijke reputatie. 

Chicklit.nl: Kunnen we nog meer romans van je verwachten?
Dominique: Toen ik dit boek aan het schrijven was, dacht ik geregeld: dit doe ik nooit meer. Het is behoorlijk confronterend om een waar verhaal op te schrijven. Een journalist is vergelijkbaar met een dj in de zin dat hij vooral verhalen van anderen vertelt. De vraag was natuurlijk: kan een journalist ook een muzikant zijn of beter een auteur? Een eigen verhaal vertellen, zelf iets maken waar anderen wat van kunnen vinden. Nu ik veel positieve reacties krijg en sommige vrouwen zeggen dat mijn boek herkenbaar is en hun eigen dagboek zou kunnen zijn, sluit ik een volgende roman niet uit. Maar de eenzaamheid die bij het schrijven van een boek komt kijken, vind ik wel pittig.

Chicklit.nl: Wat lees je zelf graag?
Dominique: Ik ben enorme fan van vrouwelijke thrillerauteurs als Patricia Cornwall, Elizabeth George of Mo Hayder. Zij weten personages te creëren die je raken. Het is altijd spannend en intelligent geschreven. Voor mijn plezier lees ik liever geen businessboeken, maar ik heb toch ook veel zelfhulpboeken versleten en daarvan het een en ander geleerd. Verder heb ik alles van Connie Palmen of Hermann Hesse gelezen. Het boek Mama Tandoori van Ernest van der Kwast is ontroerend en grappig. Er is zoveel moois om te lezen. Ik hou van veel soorten verhalen en schrijvers.
 
Chicklit.nl: Aurora’s leven als single verloopt niet vlekkeloos. Hoe staat het met je eigen liefdesleven?
Dominique: Heb je even? Mijn eigen liefdesleven verloopt ook niet vlekkeloos. Ik heb veel fouten gemaakt, maar die fouten zorgden wel voor mijn ontwikkeling. Ik ken weinig mensen waarbij het leven of de liefde vlekkeloos verloopt. Dat is ook interessant. Het gaat er niet om dat je perfect bent, maar dat je jezelf en anderen waardeert voor wie ze zijn en niet hoe jij zou willen hoe alles en iedereen is. Onze verwachtingen zijn vaak funest en zorgen voor frustraties. Een relatie is geen invulling van je leven, maar een aanvulling. Ik was graag vrijgezel, maar was bang dat ik iets miste. Nu ik een relatie heb, zijn er weer andere vragen of problemen.
 
Chicklit.nl: Je neemt zelf vaak interviews af. Hoe is het om naar aanleiding van je nieuwe boek zelf geïnterviewd te worden?
Dominique: Heel raar. Het is leerzaam om eens aan de andere kant te zitten. Tijdens een interview heeft de geïnterviewde de macht. Wat geef je wel of niet prijs? Vervolgens geef je de macht uit handen en moet je maar zien wat voor verhaal de journalist er van maakt. Het valt me wel op dat journalisten er toch vaak hun eigen verhaal van maken, terwijl het over de ander gaat.

Chicklit.nl: Wat zou je aan jezelf vragen als je jezelf mocht interviewen?
Dominique: Goede vraag! Misschien: ‘wat ik met dit boek wil bereiken’? Ik zou het mooi vinden als vrouwen minder hard over zichzelf en anderen zouden oordelen. Het is bijna nooit goed zoals het is. 

Chicklit.nl: Wat zou je nog willen bereiken?
Dominique: Zoveel: Oprah Winfrey interviewen, hoge golven durven surfen, een kinderboek maken, een internationale bestseller of filmscript schrijven en gewoon tevreden zijn met wat er is.

Chicklit.nl: Wat zijn voor jou de belangrijke dingen in het leven? 
Dominique: Dit zegt waarschijnlijk iedereen: het belangrijkst vind ik mijn familie en vrienden, de mensen waar ik van hou. Dat zijn natuurlijk geen dingen, maar personen. Verder kan ik niet zonder goede muziek, lekker eten en koffie. En ik wil graag af en toe de zee zien.

 

Spontaan, leuk & gezellig

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aurora heeft er genoeg van. Als single dertiger in Amsterdam moet ze zich steeds verantwoorden en dezelfde vragen beantwoorden. Waarom heeft zij nog geen relatie? Te hoge eisen? Bindingsangst? Geforceerd opgewekt roept ze dat er echt niets met haar aan de hand is. Dat ze heus niet desperate is en dat een relatie ook niet alles is. Maar heeft zij als onafhankelijke, succesvolle vrouw in de 21e eeuw niet toch een man nodig die haar leven ‘compleet’ zal maken?
  Dat is het begin van een chaotische, hilarische en ontroerende zoektocht. Ze ontmoet types als de surfbankier of een Viking met vulpen. En verbaast zich over volwassen mannen die ‘okidoki’ zeggen, knipogende smileys gebruiken of zich ’s ochtends ineens vrouw en kinderen herinneren. Welkom in de hel die dating wordt genoemd en waar niemand echt op zoek is. Waar alles en iedereen spontaan, leuk en gezellig is. En als ze zich plotseling midden in een relatie bevindt, blijkt niets meer wat het lijkt. Zal Aurora vinden wat ze zoekt? Is er wellicht een kleine kans dat het leven alsnog lijkt op een romantische comedy?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix hits en de bijbehorende boeken

 • De slechtste romantische relaties die ontstonden in tv-series

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen