Jill Mansell

Vanwege de promotie van haar nieuwste boek - Versier me dan - was Jill Mansell een paar  dagen in Nederland. Chicklit.nl kreeg de kans om haar in een Amsterdams hotel een bezoekje te brengen - onder het genot van lekkere Hollandse stroopwafels.
 


Chicklit.nl: We hebben ons laten vertellen dat je een actief ‘Twitteraar’ bent. Twitter je alleen voor de lol, of doe je er ook inspiratie op?
Jill: Mijn uitgever vroeg me of ik me voor Twitter in wilde schrijven, maar ik had hier eigenlijk weinig zin in. Ik probeer een dagboek op mijn website bij te houden, maar dit lukt me niet goed. Het kost veel tijd om er een stuk tekst te schrijven en ik hou er niet van om over mezelf te schrijven. Maar met Twitter is het veel makkelijker. Ik schrijf mijn boeken met de hand en daarnaast staat op mijn tafel de laptop open zodat ik af en toe een bericht kan plaatsen. Via Twitter kan ik snel korte berichten versturen, die veel van mijn fans bereiken. Ik gebruik Twitter absoluut ook als inspiratiebron. Laatst vroeg ik me voor mijn nieuwe boek af naar welk ziekenhuis iemand die in een bepaalde plaats woont zou gaan en dan vraag ik dat op Twitter. Vaak heb ik binnen een paar minuten al een reactie; er is altijd wel iemand die het weet! Twitter is fantastisch voor schrijvers. Aan het begin van mijn carrière leerde ik geen andere schrijvers kennen, behalve wanneer een uitgever iets stuurde. maar nu heeft iedereen contact met iedereen en via internet heb ik een aantal andere schrijvers leren kennen, waar ik nu veel contact mee heb.

Chicklit.nl: In een eerder interview met Chicklit.nl gaf je aan dat je het leuk zou vinden als één van je boeken verfilmd zou worden. Welk boek leent zich hier goed voor en zou je het script zelf schrijven? Wie zou de hoofdrol moeten spelen?
Jill: Het maakt me niet uit welk boek er verfilmd wordt. Ze lenen zich er allemaal voor! Ik zou wel zoiets willen als Notting Hill of Four Weddings and a Funeral. In Nederland is er toch ooit iemand begonnen met een bewerking van kapers op de kust? Ik weet niet hoe het daar nu mee staat. Het script zou ik niet zelf schrijven, ik zou er zelf wellicht een heel ander beeld bij hebben dan een professional en ik laat dat werk graag aan hem of haar over. Bovendien moet je bij een bewerking tot een script steeds opnieuw en opnieuw het verhaal bewerken en als ik eenmaal klaar ben met het schrijven van een boek, wil ik er eigenlijk even niet meer mee bezig zijn. Mijn tijd besteed ik dan liever aan het schrijven van een nieuw boek! Ik heb geen bepaalde acteurs in gedachten om de hoofdrol door te laten spelen. Ja, Hugh Grant is leuk, maar die is toch al lang te oud? Ik weet niet zo goed wie op dit moment de bekende acteurs en actrices zijn. Sandra Bullock vind ik een hele goede actrice, maar ik weet niet of mijn lezers haar ook leuk vinden.

Chicklit.nl: Als je ooit een sabbatical zou nemen, waar zou je je tijd dan aan besteden?
Jill
: Een sabbatical? Ik ben nog lang niet toe aan een sabbatical, want ik heb nog ideeën genoeg om nieuwe boeken te schrijven. Ik ben bang dat ik dan vergeet hoe ik een boek moet schrijven! Wat als ik een writers block krijg? Als ik toch ooit een tijdje stop met schrijven, zou ik gaan reizen. Dan doe ik ook weer nieuwe ideeën op. Als ik nu ‘vast’ zit tijdens het schrijven, verzin ik er een nieuwe persoon bij. Dan kan ik weer verder met het verhaal. Als je veel personages gebruikt verandert dat een situatie helemaal. En dat is wel eens nodig, want heel vaak bedenk ik een idee en kom ik erachter dat ik dat al in een ander boek hebt gebruikt. Eigenlijk zou ik een lijst moeten hebben met alle personages, namen en beroepen van de mensen uit mijn eerdere boeken.

Chicklit.nl: Heb je ooit een boek geschreven dat je graag zou herschrijven?
Jill: Nou, dat is eigenlijk best een vervelend verhaal! Ik schrijf al mijn boeken met de hand en toen ik mijn eerste boek af had, bood een kennis van mijn toenmalige echtgenoot aan om het voor me te typen. Dit boek heb ik nooit meer terug gezien! Ik heb er ook geen kopie van. Misschien ligt het wel onder iemands bed, of is het alsnog uitgegeven. Aangezien het mijn eerste boek was, hoop ik dat het niet zo’n goed verhaal was...

Chicklit.nl: Vragen je fans je wel eens om een vervolg op een bepaald boek te schrijven? Welk van je boeken leent zich hier goed voor? Een vervolg is wellicht sneller te schrijven dan een nieuw verhaal.
Jill
: Er wordt mij eigenlijk nooit gevraagd om een vervolg op één van mijn boeken te schrijven. Een vervolg  zou wel handig zijn, omdat je de setting dan niet helemaal opnieuw hoeft te bedenken, maar een kenmerk van mijn boeken is juist, dat alles aan het eind goed komt. De meeste verhaallijnen zijn dan afgesloten. Een collega-auteur (Jilly Cooper) heeft dat wel eens gedaan, dan schreef zij een vervolg, maar daarvoor moest er dan eerst iets slechts gebeuren, en dat wil ik niet. Aangezien ik een jaar over het schrijven van een boek doe, ben ik de hoofdpersonen na dat jaar ook wel zat en wil ik graag aan een nieuw boek beginnen. Ik merk dat ik, hoe bekender ik word, meer uit word genodigd voor feestjes e.d. Dat kost me veel tijd, maar het lukt me altijd om de deadline van één boek per jaar te halen.

Chicklit.nl: In je vorige interview met Chicklit.nl vertelde je dat je wel eens een hoofdpersoon hebt laten doodgaan, maar dat dat van de uitgever niet mocht....
Jill: Oh ja, dat klopt. Dat hebben we aangepast, hij is nu een hele tijd naar het buitenland gegaan, maar op het einde kwam hij terug en was het toch een goed einde. Ook zijn er nog steeds fans boos op mij omdat niet alles in het boek Geknipt voor Miranda goed afloopt.

Chicklit.nl: Je nieuwste titel Versier me dan ligt nu in de winkels. Kun je ons er wat over vertellen? Wie is je favoriete persoon uit dit boek? Ben je vroeger, net zoals Cleo, ook door iemand gepest die je op latere leeftijd weer tegen kwam?
Jill
: Versier me dan gaat over Cleo, een jonge vrouw die geen goede ervaringen met mannen heeft. Ze heeft een goede band met haar buurman Ash. Haar zus Abbie is gelukkig getrouwd, maar kan geen kinderen krijgen. Als Abbie een vreselijk geheim ontdekt, staat haar leven op zijn kop. Mijn favoriete persoon uit het boek is Ash, de radio DJ. Ik kreeg het idee voor Ash door naar de radio te luisteren, want als je elke dag naar dezelfde presentatoren luistert, krijg je er een bepaald beeld bij, terwijl zij er in werkelijkheid heel anders uitzien. Ash is de verlegen, dikke man die toch de held van het boek is. Alhoewel Johnny ook leuk is, zelfs al was hij vroeger gemeen en pestte hij Cleo. Ik ben vroeger niet gepest, dus het verhaal van Cleo is compleet verzonnen. In dit boek heb ik gekozen voor een vrouwelijke chauffeur, en dat heb ik eigenlijk helemaal zelf verzonnen. Ik zou wel aan een chauffeur willen vragen: hoe ziet jouw werk er nou uit, maar dat durf ik niet en vind ik onbeleefd. Een vriendin van mij is nu chauffeur en gelukkig blijkt mijn beschrijving wel goed te kloppen!

Chicklit.nl: Je bent nu in Amsterdam. Heb je de kans gekregen om wat van de stad te zien? Ben je hier al herkend op straat of word je nooit herkend?
Jill
: Ik heb vanmiddag wat gewandeld en ik heb een paar winkels bezocht. Ik wilde een museum bezoeken, maar ik was bang dat ik zou verdwalen. In Amsterdam ben ik niet herkend. Ik heb wel een keer meegemaakt dat ik, toen ik op vakantie was, een paar dames vol lof over mijn boek hoorde praten. Ik heb toen niets gezegd, want ik wil niet arrogant overkomen. Ook zag ik er niet op mijn best uit: ik zat onder de zonnebrand en mijn haar stond omhoog, ik had geen make-up op... Ik wilde die dames niet teleurstellen. Ik vind het heerlijk om in Nederland te zijn en om naar de mensen hier te kijken. Gisteren was ik op de Miljonairsfair en ik vind het zo leuk om dan te fantaseren over hoe hun leven eruit zou kunnen zien, doen jullie dat nooit? Oh, als ik in de trein zit doe ik dat ook, dan vraag ik me af wat de mensen die ik zie zouden doen, wat hun relatie tot elkaar is, enz. Als ik in de stiltecoupé blijk te zitten, zoek  ik ook altijd een andere plek, want dat is veel minder leuk! Ik haal uit dit soort situaties zo veel inspiratie!

Chicklit.nl: De tijd vliegt voorbij! We willen als laatste graag van je weten welke vraag je nooit gesteld wordt en of je die vraag aan ons wilt beantwoorden.
Jill
: Er wordt mij natuurlijk vaak van alles over boeken gevraagd. Wat mijn lievelingsboek of auteur is bijvoorbeeld. Wat me nooit wordt gevraagd, is van welke muziek ik hou. Jullie zouden het misschien niet verwachten, maar dat is Eminem! Mijn kinderen luisteren dat ook, ik vind het echt heel goede muziek.

Versier me dan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Cleo schrikt zich lam als ze op een begrafenis opeens oog in oog staat met haar vroegere klasgenoot Johnny. Wat een pestkop was dat altijd; ze heeft er nog een complex van! Kort daarna stort haar hele wereld in: ze komt er namelijk achter dat haar fantastische vriend Will al getrouwd is. Bovendien blijkt het huwelijk van haar zus Abbie en haar zwager Tom op springen te staan. Er moet dan ook heel wat gebeuren voordat Cleo zich weer met mannen inlaat, maar uiteindelijk vindt ook zij het geluk.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • 199 DIY's voor jezelf en je huis

Nieuwste artikelen

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

 • Young adult top 6: december 2021

 • Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

 • Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

 • Zwarte zwaan - Gideon Samson

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen