Danielle Bakhuis

De Nederlandse schrijfster Daniëlle Bakhuis (1982) heeft altijd al een zwak gehad voor het schrijven. Op haar achttiende had ze de eer een column te schrijven voor het damesblad Fancy. Onlangs bracht ze het vervolg op Verliefd van 2 kanten uit: Verliefd.. en nu? is daarmee al haar derde boek. Chicklit.nl had een interview met Daniëlle Bakhuis over haar passie voor schrijven en haar toekomstplannen. Daarnaast stelden we haar ook voor enkele dilemma’s...

Chicklit.nl: Is schrijven iets dat je je hele leven al wilde doen? Of had je als kleine meisje een andere droom?
Daniëlle: Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik schrijver wilde worden. Op een kleine stuiptrekking na – apothekersassistent leek me wel wat, tot ik er achter kwam dat wit niet mijn kleur was – heb ik altijd een boekenplank vol willen schrijven.

Chicklit.nl: Als je moet kiezen tussen het schrijven van columns of jeugdromans, waar gaat je voorkeur dan naar uit?
Daniëlle: Kiezen tussen columns of jeugdromans is als het kiezen tussen je twee kinderen: er valt geen keuze tussen te maken. Maar aangezien ik geen kinderen heb – en stiekem denk ik dat je toch altijd een lichte voorkeur hebt voor het knapste kind – kies ik voor jeugdromans. Bij columns moet je je altijd aan een bepaald aantal woorden houden en daardoor moet je als schrijver te vaak je "darlings killen". Dat neemt niet weg dat ik ooit nog eens aan de slag wil als rel-columnist.

Chicklit.nl: Hoe ben je op het idee gekomen om jeugdromans te schrijven? En dan specifiek op het idee van het wisselende vertelperspectief?
Daniëlle: Het gegeven dat ik voor jonge meiden – pubers vind ik zo’n stom woord – wilde schrijven, kwam door mijn tijd bij Fancy. Daar kwam ik er achter dat de leeftijd van tien tot pakweg zeventien jaar, zoals het cliché gaat, de mooiste tijd van je leven is. Alles is nieuw, alles is spannend en alles is voor het eerst. Dat ik een boek wilde schrijven waarin ook de jongen aan het woord werd gelaten, kwam omdat ik vroeger zelf dagboeken volschreef met de vraag “WAT HIJ VAN MIJ ZOU VINDEN?”. In Verliefd van 2 kanten kon ik eindelijk mijn eigen antwoord schrijven op de vraag hoe een jongen denkt en doet wanneer hij verliefd is.

Chicklit.nl: In Verliefd… en nu?, het vervolg op Verliefd van 2 kanten, wordt de relatie van Maud en Raoul op de proef gesteld. Je zegt zelf veel inspiratie te halen uit je dagboeken die je als tiener schreef. Heb je het verhaal op je eigen ervaringen gebaseerd? Of is het meeste verzonnen?
Daniëlle: Negen van de tien dingen in Verliefd van 2 kanten is verzonnen, een tiende is geromantiseerd. Het vreemde én leuke van schrijven is wanneer een verhaal met je aan de haal gaat. Ik had in eerste instantie gedacht dat Maud hysterisch Raoul zou aanvallen nadat hij met zijn ex had gezoend, maar verbazingwekkend werd ze alleen maar heel verdrietig. En ze reageerde ook best sterk. Dat soort dingen verzin ik niet, maar komen tijdens het schrijven opeens op papier. Ik weet dat het gek klinkt (“Uhm, dat doe je toch zeker zelf”), maar het is echt zo.

Chicklit.nl: Je boek Verliefd van 2 kanten zal binnenkort ook in Duitsland verkrijgbaar zijn. Volgt na Duitsland ook de rest van Europa?
Daniëlle: Ik hoop het. Het lijkt me prachtig om een hele boekenplank vol te hebben met mijn boeken die ik met een woordenboek ernaast moet lezen.

Chicklit.nl: Stopt het verhaal van Raoul en Maud bij dit tweede deel of staat er nog een derde deel op de planning? Zo ja, kan je al een tipje van de sluier oplichten?
Daniëlle: Ik zit sterk te denken over een derde deel, maar daarnaast loop ik ook al weer met een andere reeks in mijn hoofd. Het is even afwachten welk idee als eerste de overhand neemt.

Chicklit.nl: Zou je in de toekomst in een ander genre willen schrijven. Welk genre zou dit dan zijn?
Daniëlle: Ooit wil ik nog eens een boek voor volwassenen schrijven. Een boek dat Nederland doet donderen. Tot die tijd blijft deze schoenmaker bij zijn leest.

Chicklit.nl: Heb je al veel reacties gehad van jonge meisjes of jongens die je boeken hebben gelezen? Welke zijn je het meest bijgebleven?
Daniëlle: De leukste reacties zijn van meiden die zeggen dat ze lezen niet leuk vinden, maar mijn boek wel in een paar dagen hebben uitgelezen. Omdat ze zich precies zo voelen als Maud. Of omdat ze moesten lachen om een bepaald stukje. Daar gaat het me om: dat het herkenbaar voor ze is en ze het boek niet gapend wegleggen.

Chicklit.nl: Welk boek ben je zelf op het moment aan het lezen?
Daniëlle: De andere negentien genomineerden op de longlist van de Jonge Jury (Verliefd van 2 kanten is genomineerd voor de prijs van de Jonge Jury). En het moet gezegd worden: de concurrentie is gróót.

Chicklit.nl: Zijn we jou iets vergeten te vragen wat je lezers zeker over jou moeten weten?
Daniëlle:
Mijn lezeressen zijn de best opgevoede lezeressen die er zijn, maar voortaan mogen ze me ook gewoon aanspreken met ''je''. Als ik ''u'' en ''mevrouw Bakhuis'' wordt genoemd, voel ik me zo verrekte oud...

Verliefd... en nu?

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is een feit, Maud en Raoul zijn verliefd. Maar of dat nu ook meteen verkering betekent... Maud twijfelt, zal ze Raoul voorstellen als haar 'vriend'? Of is dat stom? Haar hartsvriendin Lynn baalt ervan dat ze Maud nooit meer ziet. En waarom reageert Maud niet enthousiast als Raoul een verrassing voor haar heeft? De verschillen tussen jongens en meiden blijken behoorlijk groot, verliefd of niet!

  Door het wisselende vertelperspectief maak je als lezer echt mee hoe verschillend jongens en meiden over zaken als vriendschap, verliefdheid en verkering denken. En het wordt haarscherp duidelijk hoe misverstanden kunnen ontstaan...

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 12+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • That’s it

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Supermom’s stijlgids

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

Zoek in artikelen