Sylvie Steffers

Sylvie Steffers (38) debuteert deze maand met een heel uniek boek: Over de grens is een Hyvesboek. Het verhaal wordt verteld door middel van Hyvesberichten. Veel is er nog niet te vinden over deze schrijfster, dus hoog tijd om haar wat vragen te stellen!

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven waarbij Hyves zo’n grote rol speelt?

Sylvie: Het was eigenlijk het idee van de uitgever, waarmee ik in contact kwam om een andere reden. De uitgever liep al een tijdje rond met het idee van een e-mailuitwisseling tussen twee meisjes van 18, waarvan de één ging studeren en de andere als model naar New York ging. Ik was eigenlijk bezig met een ander boek, maar toen deze vraag binnenkwam ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de karakters en de verhaallijn.

Chicklit.nl: Met wat voor boek was je bezig en waar gaat het over?
Sylvie: Het is een boek over een Nederlandse balletdanser in de jaren ’60/70. Ik deed vroeger veel aan ballet en het heeft nog steeds mijn interesse, net als de geschiedenis ervan. Het duurt nog wel een tijdje voordat ik het af heb - ik moet erg veel research doen - maar het is heel leuk en interessant!

Chicklit.nl: Wat vind je zelf van een platform als Hyves? Vind je het handig of toch erg onpersoonlijk?
Sylvie: Ik vind het zeker niet onpersoonlijk. Het ligt er toch helemaal aan wat je ermee doet. Ik heb geprobeerd om verschillende Hyvestools in te zetten in het verhaal. Krabbels zijn natuurlijk erg oppervlakkig, maar wel grappig. Chats kunnen totaal ontsporen, wat ook weer verrassend kan zijn en in blogs kun je natuurlijk meer kwijt.

Chicklit.nl: Laetitia zet zich in voor bestrijding van de vrouwenbesnijdenis in Afrika. Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? 
Sylvie: Ik ben ooit in Afrika geweest om artikelen voor verschillende media te schrijven en daar heb ik projecten tegen vrouwenbesnijdenis bezocht. Het was heel heftig om daarover te praten. Ik vond het interessant en bizar. We waren er maar voor een korte tijd en om dan over een intiem onderwerp als dat te praten met volslagen vreemden, vond ik eigenlijk een boeiend gegeven voor deze leeftijdsgroepen. Zowel de manier waarop dat gebeurde, als het onderwerp zelf. Je kijkt er met Westerse ogen naar, maar dat klopt natuurlijk niet met de cultuur daar. Bovendien vond ik het een mooie tegenstelling van het modellenleven van Charlotte.

Chicklit.nl: Aan welk onderwerp zou je in de toekomst aandacht willen besteden?
Sylvie: Voorlopig gaat Over de Grens over ongeveer een maand door op Hyves: hyvesroman.hyves.nl. Dan gaat het verder over Laetitia die in Afrika zit en daar met vrouwen werkt en over Charlotte die voor dilemma''s komt te staan in New York.

Chicklit.nl: Over de grens is je debuut. Hoe reageert je omgeving? Wist iedereen dat je met een boek bezig was of waren ze stomverbaasd?
Sylvie: Mijn omgeving reageert heel leuk en ze kopen het natuurlijk in grote aantallen en geven dan hun ongezouten commentaar. Ze hadden me al vaker horen kreunen over het verhaal van de balletdanser, dus ze wisten wel dat ik met schrijven bezig was.

Chicklit.nl: Wat doe je naast het schrijven? Een baan, studie, sport?
Sylvie: Ik werk als redacteur bij het Scheepvaartmuseum, ook heel erg leuk overigens! Sport staat op de planning.

Chicklit.nl: Zou je er ooit voor kiezen om fulltime te schrijven?
Sylvie: Voorlopig lijkt het nog een luxe, ik weet niet of het ooit mogelijk zou zijn, maar ik denk wel dat het me heel fijn lijkt.

Chicklit.nl: Wat was vroeger je droomwens?
Sylvie: Lekker de wereld rondreizen.

Chicklit.nl: Wat voor soort boeken lees je zelf graag? Heb je favoriete auteurs?
Sylvie: Ik heb net een paar jeugdboeken over de VOC gelezen die erg leuk waren en ben nu bezig met een historische roman over Amsterdam. Ik heb onderwerpmanies, en dat zijn soms auteursmanies.

Over de grens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Laetitia heeft 587 vrienden, houdt van wandelen met haar hond en is gek op feestjes. Charlotte heeft 2 vrienden, speelt piano en gaat na de zomervakantie naar het conservatorium. Ondanks hun verschillen zijn Laetitia en Charlotte hartsvriendinnen en Hyven ze dagelijks met elkaar. Op een dag wordt Charlotte ontdekt als model. Een modellencarrière ziet ze eerst niet zo zitten, maar ze besluit dan toch het conservatorium een jaartje uit te stellen. Ze gaat naar New York waar ze samenwoont met andere modellen. Maar ze blijkt helemaal niet opgewassen tegen de harde wereld van uiterlijk vertoon. Intussen begint Laetitia aan haar studie culturele antropologie en raakt in de ban van Afrikaanse rituelen. Eerst Hyven de twee vriendinnen veel met elkaar, maar dan houden de berichten uit New York langzaam maar zeker op. Wat is er aan de hand?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd 12+
  - Lees ook het interview dat Chicklit.nl met Sylvie Steffers had

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen