Chantal van Gastel

Chantal van Gastel debuteerde in 2008 met haar boek Zwaar verliefd. Een jaar later werd dit succesvolle boek opgevolgd door een tweede deel. En nu mag ze een derde titel aan haar naam toeschrijven: Geknipt voor jou. In slechts twee jaar tijd heeft haar schrijverscarrière een vogelvlucht genomen en mag ze zich nu succesvol chicklit-schrijfster noemen. Tijd om in Etten-Leur met Chantal te lunchen en een gezellig gesprek met haar te voeren over haar nieuwe boek.


Chicklit.nl: Wat is er - sinds het verschijnen van je eerste boek - allemaal veranderd? Hoe ziet jouw leven er momenteel uit?
Chantal: Het is allemaal heel snel gegaan. Je hebt bijna niet in de gaten wat er allemaal op je afkomt. Het voornaamste wat veranderd is, is dat mijn droom nu is uitgekomen. Ik mag mezelf nu écht schrijfster noemen en ik ben daar succesvol in bezig. Bij mijn eerste boek was het even afwachten of het wel zou aanslaan en wat de reacties zouden zijn. Je weet dan nog niet of er wel een tweede boek in zit. Hoe graag ik het ook wilde, ik durfde er nog niet helemaal in te geloven. Bij elk boek wat je schrijft komt er steeds meer belangstelling. Het is een beloning om erkenning voor je werk te krijgen. Dat besef je niet als je in je eentje achter je laptop zit.

Chicklit.nl: Zou je graag fulltime willen schrijven?
Chantal: Ik zie mezelf nu in de eerste plaats als schrijfster en mijn werk op kantoor doe ik erbij. Ik ben geleidelijk aan minder gaan werken. Als ik helemaal zou stoppen met werken, zou ik mijn collega’s wel gaan missen. Fulltime schrijven zou natuurlijk fantastisch zijn, maar het is wel een eenzaam beroep. Een boek zit het hele jaar door in mijn gedachten; het verhaal is nooit af. Als ik in een schrijfflow zit, kan ik me dagenlang opsluiten in mijn eigen wereld. Ik ben dan totaal niet bezig met anderen. De wereld van het boek is dan ook eventjes mijn wereld en dat kan soms heel intensief zijn. Ik vind het dus eigenlijk wel prettig dat ik me af en toe op wat anders kan richten en het schrijven uit mijn hoofd kan zetten.

Chicklit.nl: Zou je het leuk vinden als één van je boeken zou worden verfilmd? Welke acteurs zou je dan graag in de hoofdrollen zien?
Chantal:
Ik zou het heel erg leuk vinden als mijn boeken zouden worden verfilmd. Ik zie de verhalen tijdens het schrijven altijd filmisch voor me. Ik vertaal de beelden in mijn hoofd op papier. Vooral Isa en Ruben zijn geschikt om vertolkt te worden in een film. Ik heb Sanne Vogel altijd al voor me gezien als een geschikte Isa. Ik leerde haar kennen als een wat vollere vrouw en ze heeft een sympathieke uitstraling. Inmiddels is ze veel afgevallen, dus dat is dan wel weer een probleem. Misschien is ze bereid weer wat aan te komen om zich in de rol van Isa in te leven. Ik vind het erg moeilijk om iemand voor me te zien die aan het plaatje van Ruben kan voldoen. Als ik op straat een mooie man zie, dan denk ik wel eens dat dat hem zou kunnen zijn. Maar dat plaatje moet op alle fronten kloppen. Het wordt dus nog een euvel om een geschikte Ruben te vinden. We houden gewoon een grote auditie en dan zien we wel wat voor moois daar op af komt.

Chicklit.nl: De reacties van lezeressen zijn tot nu toe allemaal positief en velen van hen zijn smoorverliefd op Frank. Heeft hij echter ook minpunten?
Chantal:
Ik maak inderdaad altijd een plaatje van mijn mannen. Ik word tijdens het schrijven zelf ook verliefd op ze. Ruben was al een begrip geworden voor vrouwen, maar Frank is inderdaad een concurrent. En dat terwijl hij toch best een randje heeft. Hij heeft een arrogante uitstraling en komt afstandelijk over. Hij lijkt erg vol van zichzelf en wordt in eerste instantie door Hannah beschouwd als een echte eikel. De vraag is of hij écht zo is of dat het slechts een houding is…

Chicklit.nl: Dit keer schrijf je – naast Hannah – ook vanuit de ogen van Frank. Hoe heb je je weten in te leven in de gedachtewereld van een man?
Chantal:
Ik kende Frank in mijn hoofd zó goed, dat ik heel goed wist te bedenken hoe hij zou reageren. Vrouwen kunnen vaak ontzettend doordraven in hun gedachten. Mannen zijn meer rechtlijnig en botter. Dat heb ik Frank ook proberen mee te geven. Ik kon me vrij gemakkelijk in hem inleven. Misschien was ik in mijn vorige leven wel een man.

Chicklit.nl: Is de affaire met een getrouwde man op jouw eigen ervaringen berust? Is er een Frank (of Ruben) in jouw leven?
Chantal:
Nee, daar heb ik zelf geen ervaring mee. Maar als dat wel zo zou zijn, zou ik dat natuurlijk nooit toegeven. Er is op dit moment geen Frank in mijn leven. Ik ben nog steeds single. Misschien is dat ook wel de reden waarom ik die mannen zo goed bedacht krijg. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik tijdens een date denk: “Frank zou het heel anders aanpakken of Ruben zou dat nooit gezegd hebben”.

Chicklit.nl: In het boek refereert Hannah meer dan eens naar haar favoriete serie Grey’s Anatomy. Kijk je zelf ook graag naar deze serie? En wie is jouw favoriete arts?
Chantal:
Ja, ik kijk erg graag naar Grey’s Anatomy. Na een paar afleveringen was ik al helemaal verslaafd! Er zijn maar weinig series die mij echt weten mee te slepen. Maar voor Grey’s Anatomy blijf ik elke maandagavond thuis!
Van oorsprong is McDreamy natuurlijk helemaal geweldig. Hij heeft een lieve, softe kant. Hij is de Ruben van Grey’s Anatomy. Nu ik er zo bij nadenk, zou hij misschien wel eens de perfecte Ruben kunnen zijn voor de verfilming van mijn boek! McSteamy zou Frank heel goed kunnen spelen. Maar Alex is ook leuk en Avery is mijn nieuwe favoriet; die ógen! En Owen, en… *zucht* !

Chicklit.nl: Oké, back to Hannah. In Geknipt voor jou viert Hannah haar dertigste verjaardag. Jij bent zelf dit jaar ook 30 geworden. Hoe kijk je tegen deze leeftijd aan?
Chantal:
In eerste instantie stond ik er nooit zo bij stil. Maar een paar maanden van tevoren werd ik ineens wel zenuwachtig. Het is een eng gevoel, het komt ineens zo dichtbij. Je hebt het gevoel dat je opeens serieus moet worden. In je twintiger jaren kun je nog een beetje rondfladderen en zoekend zijn. Maar nu moet je volwassen worden. Toen ik eenmaal 30 werd, was dat gevoel meteen weg. Het is eigenlijk best een fijne leeftijd. Het hele jonge is er vanaf en je voelt je er beter bij. Ik vind het wel een passende leeftijd.

Chicklit.nl: Komt er nog een vierde boek? Wordt het weer een chicklit?
Chantal:
Ja, die gaat er komen. Ik ben momenteel weer bezig met een stand-alone. Ik wil weer iets nieuws proberen met meerdere verhaallijnen. Het thema van het boek is eerste liefde. Chicklit is een genre dat goed bij mij past. Anders dan bij andere genres, komt het bij mij binnen als een doorgeefluik. Chicklit past volledig is mijn belevingswereld; het is helemaal mijn ding!

Chicklit.nl: Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Chantal: Ik heb nu Mini-Shopaholic klaar liggen. Ik ben er nog niet in begonnen, maar ik heb wel al het eerste hoofdstuk gelezen in een voorpublicatie. Ik kan niet wachten om verder te lezen.

Chicklit.nl: Waarom moeten de bezoekers van Chicklit.nl jouw nieuwe boek lezen?
Chantal:
Ik denk dat het weer iets nieuws brengt. De chemie tussen de karakters spat er goed vanaf. Ze lokken elkaar uit en ze lokten mij tijdens het schrijfproces uit om verder te schrijven. De voorspelbaarheid van het einde is niet belangrijk. Juist de weg er naartoe maakt het boek sprankelend en verrassend. Dus ik hoop dat iedereen ervan zal gaan genieten.

Nieuwste artikelen

  • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

  • Ontluiken - Nora Roberts

Gerelateerde artikelen

  • 100 wereldplekken

  • Ik moet je iets vertellen

  • That’s it

  • Lijstjes

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen