Ilse Spall

Ilse Spall heeft op 6 september 2009 met haar boek Hollywood de Chicklit Schrijfwedstrijd gewonnen. Vanaf 24 mei 2010 is haar boek verkrijgbaar. Chicklit.nl ging op bezoek bij Ilse Spall voor een openhartig interview over haar leven en haar toekomstige schrijverscarrière.

Chicklit.nl: Kun je ons iets meer over jezelf vertellen? Wie is Ilse Spall?
Ilse:
Voornamelijk filmfanaat. Ik doe alles met film. Mijn werk gaat over film - ik werk op de marketing afdeling van een bioscoopketen - en ik werk nog steeds voor mijn hobby in de bioscoop. Mijn hele weekend staat eigenlijk ook in het teken van film, ik woon samen met mijn vriend in Nieuwegein en we kijken gerust drie of vier films in een weekend.

Chicklit.nl: Hoe ziet een normale dag in je leven eruit?
Ilse:
Ik ga naar mijn werk. Ik werk in de marketing, dus dat is een vrij hectische job. Ik begin met mijn e-mail checken met een kopje thee en voor je het weet zit ik in brainstormsessies en vergaderingen. Eigenlijk hebben we geen lunchpauze, we gaan strak door. Doordat ik in het receptie gedeelte zit heb je - als je niet oplet - heel veel pauzes. ''s Middags heb ik ook nog een hoop te doen en dan rond een uurtje of vijf ga ik naar huis. Daar doe ik mijn dagelijkse dingentjes thuis en een avondje in de week werk ik dan nog in de bioscoop achter de kassa.

Chicklit.nl: Met Hollywood heb jij de Chicklit.nl schrijfwedstrijd gewonnen. Wat was jou reactie toen je de uitslag hoorde?
Ilse:
Ja, dat was een beetje raar gegaan. Ik was op vakantie toen ik de prijsuitreiking had moeten mee maken. Ik had mijn verhaal eigenlijk ingestuurd om te kijken of mensen mijn schrijfwerk leuk vinden om te lezen. Ik vind het wel leuk en je familie vindt het ook prachtig, maar je krijgt niet echt harde kritieken. Twee weken van te voren kreeg ik een mailtje dat ik bij de laatste tien zat en dat de uitreiking op 6 september 2009 was - Ja, dan zit ik al twee dagen in Toscane, dat wordt een beetje lastig - Maar ik dacht ik zit bij de laatste tien, dus ze vonden het in ieder geval een beetje leesbaar. Toen kreeg ik een week later weer een mailtje dat ik bij de laatste vijf zat en dacht; "Oei nu wordt het wat problematischer, want ik kan mijn vakantie niet meer omboeken." Vervolgens werd ik gebeld of ik langs kon komen. Ik kon niet, maar ik kon wel mijn moeder sturen. Ik dacht ze gaan die prijs toch niet uitreiken aan iemand die er toch niet bij is. Geen stress gehad, gewoon op vakantie gegaan en mijn moeder daar naartoe gestuurd. Mijn vader is toen mee gegaan met een videocamera, zodat ik het later terug kon zien. Op vakantie ben ik er eigenlijk niet mee bezig geweest en toen werd ik opgebeld door de uitgeverij - op de dag van de uitreiking - dat ik gewonnen had. Het is echt heel bizar, want je zit in de auto uit je raam te kijken en het is heel onwerkelijk.  Het leeft helemaal niet, je mist dat stukje spanning voorafgaand aan zo''n uitreiking. Pas een paar weken later toen ik bij de uitgeverij zat en kennis maakte met iedereen begon het pas te leven.

Chicklit.nl: Had je het boek al eerder geschreven of heb je dat speciaal voor de schrijfwedstrijd gedaan?
Ilse:
Half - half eigenlijk. Ik was er ooit in 2003 mee begonnen, maar door omstandigheden nooit afgemaakt. Ik had het wel helemaal in mijn hoofd zitten en ben toen gaan schrijven. Ik merkte dat mensen de anekdotes die ik af en toe had over de bioscoop leuk vonden. Ik ben er toen dus mee begonnen en voor mijn werk was ik op de website van de uitgever en daar zag ik de schrijfwedstrijd staan en dacht ik heb wel een verhaal liggen wat een beetje chicklit is. Dus heb ik het afgeschreven en ingestuurd.

Chicklit.nl: Heb je wel eens eerder een manuscript ingestuurd of aan een schrijfwedstrijd mee gedaan?
Ilse:
Nog nooit. Dit was de eerste keer en ik heb eigenlijk - om heel eerlijk te zijn - alleen mee gedaan omdat je binnen een maand reactie zou krijgen. En ik had zo iets van dat is wel leuk. Het is altijd al een droom geweest om te schrijven, maar als je het moet insturen gaat er een half jaar overheen voordat je wat hoort en als het ze niet pakt dan krijg je niet eens altijd een reactie. Die wedstrijd is dan een stuk leuker om wat in te sturen.

Chicklit.nl: In je boek Hollywood date Julia met een filmster. Met welke filmster zou jij willen daten en waarom?
Ilse:
Oh jee! Ik heb niet een favoriete filmster. Dat is het nadeel van als je zoveel films kijkt, dan heb je dus ook niet een filmster. Het is meer een mix van een aantal filmsterren. Maar als ik echt een beschuitje moet gaan eten, zou het Leonardo DiCaprio zijn. Ik was zestien jaar toen hij in Titanic zat en vond het zo''n mooie film. Die film pakte me op de een of andere manier en dat is ook de reden waarom ik film en televisie wetenschappen ben gaan studeren. Het is iets uit mijn jeugd, dus ik denk daarom.

Chicklit.nl: Julia werkt in een bioscoop en jij ook. Is het verhaal op jouw eigen leven gebaseerd?
Ilse:
De anekdotes die erin zitten wel, maar de rest is fictie. Ik ken geen celebraties, niet persoonlijk en al helemaal geen Hollywood celebraties. Het gevoel dat elk meisje heeft als ze zestien is, of het nou een popgroep of een filmster is, je bent altijd wel fan van iemand. Dat is heel herkenbaar voor veel mensen, maar het is geen autobiografisch boek.

Chicklit.nl: In het boek is Julia helemaal weg van films. Wat is jouw favoriete film?
Ilse:
Die heb niet echt, ik heb meer een top 20 van favoriete films. Star Wars vind ik heel erg leuk. Het klinkt heel raar omdat het totaal geen vrouwenfilm is, maar ik zie het toch als een sprookje in space. Moulin Rouge vind ik heel erg mooi, vooral visueel gezien. Hele oude films hou ik dan ook weer van, zoals Singing in the Rain en West Side Story. Titanic staat weer niet in mijn top 20, ik weet niet of het komt doordat ik ''m te vaak heb gezien, maar ik kan ''m niet meer kijken.

Chicklit.nl: Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Ilse:
Ik ben nu New Moon aan het lezen, voor de tweede keer. Ik vind het gewoon een heel mooi boek. Mijn volgende boek gaat Harry Potter 7 of Eclipse worden. Ik zie veel boekverfilmingen en dan probeer ik voordat de film uit komt toch het boek nog een keer te lezen.

Chicklit.nl: Lees je zelf graag chicklit? Of houdt je meer van andere genres?
Ilse:
Ik hou van verschillende dingen, maar ik lees wel vaak romantische boeken. Sophie Kinsella vind ik erg leuk, dus daar lees ik veel van. Ik hou van boeken die je makkelijk wegleest. Ik heb een vrij hectisch leven en dan heb je weinig tijd om te lezen. Ik moet een boek weg kunnen leggen en twee dagen later weer op kunnen pakken. Het liefst zou ik ''m in een keer uit willen lezen. Ik ben echt zo''n nachtlezer als ik begin wil ik ''m ook gelijk uitlezen.

Chicklit.nl: Wie zijn je favoriete schrijvers?
Ilse:
J.K. Rowling. Ik vind het echt heel knap wat zij heeft gedaan met Harry Potter. Ze heeft zoveel lijnen uitgezet door de boeken heen en ze heeft het dan ook nog voor elkaar gekregen om in boek zeven alle lijnen af te maken.

Chicklit.nl: Kunnen we nog meer boeken van je verwachten? En welk genre zal dit dan zijn?
Ilse:
Chicklit! Ik ben al weer bezig met nieuwe dingen, schrijven is een hobby van me dus ik ben er altijd wel mee bezig. Doordat ik het erg druk met het boek dat nu uitkomt heb ik er weinig tijd voor, maar ik hoop van de zomer weer wat af te hebben.

Chicklit.nl: Heb je nog tips voor meiden die ook een boek willen schrijven?
Ilse:
Blijf geloven in jezelf! Je wordt regelmatig aan het twijfelen gebracht door mensen uit je omgeving, mensen die te veel mee gaan denken. Je bent wie je bent en je schrijft zoals je bent. Er zijn veel mensen in je omgeving die zelf soms niet eens regelmatig lezen en hebben er dan een mening over. Just ignore it en gewoon door blijven gaan. Wees niet bang, wees dapper en stuur het manuscript in. En meedoen aan een schrijverswedstrijd is erg goed voor je schrijverscarrière! Haha.

Hollywood

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alle vrouwen dromen ervan hun idool een keer in het echt te zien. Maar het kan vreemd lopen als je je favoriete filmster ontmoet en niets in de gaten hebt! In Hollywood overkomt het de net afgestudeerde Julia als ze aan het werk is in een bioscoop in hartje Amsterdam. Nietsvermoedend wordt ze stapelverliefd op de mysterieuze Amerikaan Alex. Zal hij haar hart breken of krijgt Julia haar eigen happy end? Hilarisch en romantisch!

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ilse Spall won met Hollywood de Chicklit Schrijfwedstrijd van Chicklit.nl en uitgeverij Sijthoff/Poema
  - Boek van de Maand mei 2010!
  - Lees alvast een preview van Hollywood:

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Zwanenzang

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • No Et Moi

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • That’s it

 • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

 • Lijstjes

Zoek in artikelen