Meg Rosoff

Meg Rosoff is geboren in Boston in 1956. Ze heeft 3 jaar gestudeerd aan Harvard, waarna ze ging studeren aan de Kunstacademie in London. In 1980 ging ze terug naar Amerika om haar studie aan Harvard af te maken. Daarna keerde ze terug naar London en sindsdien woont ze daar. Haar eerste jeugdroman Hoe ik leefde werd in 2004 gepubliceerd en won de Guardian Children''s Fiction Prize en de Michael L. Printz Award. Inmiddels heeft Meg al vier boeken op haar naam staan en werd eerder dit jaar haar boek Wat ik was opnieuw uitgebracht. Onlangs bracht Meg een bezoek naar Nederland, dus dat gaf Chicklit.nl de gelegenheid een woordje met haar te wisselen. 
 


Chicklit.nl: Hoeveel uur schrijf je per dag en hoe ziet je dag er verder uit?
Meg:
Het hangt er vanaf. Veel schrijvers beginnen vroeg in de ochtend en schrijven tot twaalf uur in de middag. Ik schrijf vaak niet eerder dan in de middag. ''s ochtends ga ik eerst met mijn twee honden naar het park, ik beantwoord e-mails en twee dagen in de week ga ik paardrijden. Als het goed gaat met een boek, schrijf ik meestal twee tot vier uur. We hebben een huisje aan zee, in Suffolk, waar we geen internet of telefoon hebben, dus daar is het lekker rustig. Dan schrijf ik zes tot acht uur per dag.

Chicklit.nl: Waar haal je je inspiratie voor een nieuw boek vandaan?
Meg:
Ideeën komen opzetten in je hoofd of je haalt het uit iets dat je hoort. Ik denk wel eens, alles kan een boek worden. Iets moet je interesseren en dan komt het vanzelf. Mijn man hoorde iets op de radio, dat hij mij vertelde en toen dacht ik: dat is wel een goed verhaal voor mijn nieuwe boek. Dat was toen ik nog bezig was met mijn vorige boek, dus je wacht en hoopt dat het volgende idee snel komt.

Chicklit.nl: Waar schrijf je het liefst?
Meg:
Het liefst schrijf ik in Suffolk, aan de Engelse kust. Ik woon in London, heb een man en dochter, twee honden en vrienden waardoor ik vaak wordt afgeleid. Daarom ga ik liever naar Suffolk, waar het rustig en stil is waardoor ik kan schrijven zonder dat ik gestoord word.

Chicklit.nl: Wanneer vind je dat een boek echt af is?
Meg:
Dat is een combinatie tussen mijn uitgever en mij. Soms zegt zij dat het af is en dan laat ik het een paar dagen liggen, waarna ik het nog een keer lees en dan nog dingen wegstreep.

Chicklit.nl: Je hebt al zeven prijzen gewonnen. Hoe voelt dat?
Meg:
Het voelt absoluut geweldig. Soms word ik genomineerd en dan ga ik er niet vanuit dat ik win, maar als ik dan win vind ik het fantastisch.

Chicklit.nl: Wilde je altijd al een succesvol schrijfster worden?
Meg:
Ik heb er altijd van gedroomd, maar durfde het niet toe te geven. Ik dacht niet dat ik het kon en daarom heb ik het ook niet geprobeerd totdat ik 40 jaar was.

Chicklit.nl: Tegenwoordig gaan alle jeugdboeken over tieners op school met mobieltjes en allerlei problemen. Waarom heb je er voor gekozen om historische jeugdromans te schrijven?
Meg:
Ik ben in de 50, wat weet ik nou van jongeren op school. Ik schrijf eigenlijk over dingen waar ik geïnteresseerd in ben en dat is de 19e eeuw. Ik ben niet zo geïnteresseerd in echte tieners op school en hun situaties. Meer in wat er in hun hoofd omgaat en hoe ze zich emotioneel ontwikkelen. Dat gebeurt overal, niet alleen op school.

Chicklit.nl: Wie zijn je favoriete auteurs?
Meg:
Toen ik kind was waren Hemingway en Ian Flemming, van de James Bond-boeken, mijn favorieten. Maar ik hou ook van Russische schrijvers als Dostojevski en boeken over vrouwen en hun levens.

Chicklit.nl: Denk je dat je ooit een chicklit zal schrijven?
Meg:
Ik heb altijd al een chicklit willen schrijven. Degene die mij het meest heeft geïnspireerd om te gaan schrijven was een Engelse schrijfster, Raffaella Barker, die chicklit schrijft. Toen ik haar boeken voor het eerst las, dacht ik: dat kan ik ook. Mijn dochter houdt van chicklit-boeken dus zij zal erg blij zijn als ik chicklit zou schrijven. Ik heb een idee in mijn hoofd om een chicklit te schrijven, maar ben daar nog niet aan begonnen.

Chicklit.nl: Kunnen we binnenkort nog meer boeken van je verwachten?
Meg:
Als het goed is komt mijn nieuwe boek begin volgend jaar in Nederland uit, ik heb met mijn Nederlandse uitgever afgesproken dat het manuscript in september bij haar zou zijn. Ik heb een idee voor een chicklit, maar daar moet ik nog mee beginnen dus die zal niet binnenkort verschijnen.

Chicklit.nl: Ben ik je iets vergeten te vragen, wat de lezers echt van je zouden moeten weten?
Meg:
Oh.. Ik denk de vraag die je bent vergeten is waarom iemand van in de 50 schrijft over tieners. Het antwoord daarop is dat ik me in mijn hoofd net een tiener voel, eigenlijk word ik steeds meer een tiener omdat ik de dingen doe die ik als tiener leuk vond.

Nieuwste artikelen

  • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

  • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

  • De slechte karakters in goede series

  • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

  • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

  • That’s it

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

  • Supermom’s stijlgids

  • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen