Harriet Evans

Foto: © Roderick Field

Voor altijd is een verhaal over een oud familiemysterie dat wordt ontrafeld en een hoofdpersonage dat veel tegenslagen heeft in haar leven, maar er toch weer sterker uit komt. Het is ondertussen al het vijfde boek geschreven door Harriet Evans, woonachtig in Londen en voormalig uitgeefster van Headline. Tijd dus voor Chicklit.nl om haar eens wat vragen te stellen.

Chicklit.nl: Kun je Voor altijd in een paar woorden omschrijven?
Harriet:
Voor altijd is het verhaal van Natasha, wiens leven in duigen valt: haar huwelijk, familie en baan zijn een chaos. Als het boek begint, is ze op weg naar de ongerepte kust van Cornwall voor de begrafenis van haar geliefde oma. Het familiehuis aan zee, Summercove, wordt verkocht samen met de herinneringen van de vele voorbije jaren. Natasha’s opa geeft haar het dagboek van Cecily, haar tante, die een mysterieuze dood stierf in een hete zomer vele jaren geleden. In het boek gaan we terug naar 1963 om erachter te komen wat er gebeurd is, maar de rest van het dagboek waarin het mysterie van haar dood zou moeten worden opgelost ontbreekt. Wat is er gebeurd die zomer? Vindt Natasha het dagboek en krijgt ze ondertussen haar eigen leven weer op de rails?

Chicklit.nl: Wat heeft je geïnspireerd om over dit familie-mysterie te schrijven?
Harriet:
Ik hou er van om te schrijven over families en de verschillende generaties die al onze verhalen bedacht hebben. Daarnaast hou ik van een element van mysterie in mijn boeken, aangezien het leven niet voor de hand liggend is, en wanneer we mensen ontmoeten brengen zij allemaal hun eigen verhaal met zich mee. Ook wilde ik een boek schrijven waarbij een groot deel ervan zich in het verleden afspeelt, aangezien ik dat nog nooit gedaan had, en het was fantastisch om achtergrond informatie te zoeken en een beeld te vormen over de muziek, kleren en sfeer in de zomer van 1963.

Chicklit.nl: De personages in het boek zijn dol op de mooie natuur van Cornwall. Ben je zelf een natuurliefhebber?
Harriet: 
Ja, heel erg. Ik hou erg van het platteland en vindt het heerlijk om weg van de stad te zijn. Mijn familie komt uit het westen van het land en Cornwall is een van mijn meest favoriete plaatsen op de wereld.

Chicklit.nl: Wat is jouw connectie met Cornwall?
Harriet:
Alleen dat mijn vader daar is opgegroeid en ik er vaak op vakantie ben geweest en het er erg naar mijn zin had. Cornwall is een geromantiseerd gebied om over te schrijven door voorgaande verhalen die zich daar ook afspelen zoals die van Rosamunde Pilcher. Het staat bekend om en verwijst naar de schoonheid, mysterie, wildernis en uitgestrektheid die andere provincies niet hebben. Als je in het Verenigd Koninkrijk tegen iemand over Cornwall begint, weten ze meteen wat voor gevoel je wilt beschrijven.

Chicklit.nl: Frances en Natasha hebben beiden een creatief beroep: schilderen en sieraden ontwerpen. Ben je zelf creatief, naast het schrijven natuurlijk?
Harriet:
Ik zou mezelf niet als creatief omschrijven! Ik hou van muziek en zingen en heb dat altijd gedaan. Ik heb aan kalligrafie en decoratieve kunsten gedaan en ik hield van naaien en patchworking. Maar ik was behoorlijk slecht in alles. Wel fascineert het me om te zien hoe mensen dingen creëren en de discipline en de creativiteit die hiervoor nodig is, want zoals ik ervaar bij het schrijven is een hele dag in je eentje werken een eenzaam proces.

Chicklit.nl: Lijkt de grootmoeder van Natasha op je eigen grootmoeder?
Harriet
:Nee!!

Chicklit.nl: Je woont in noord/oost Londen, hebt een eigen studio om te schrijven, kunt te voet naar Brick Lane: een aantal overeenkomsten met Natasha, is dit toeval?
Harriet:
We zijn pas naar dit deel van Londen verhuist nadat het boek af was. Het is grappig dat het nu om de hoek is terwijl ik het, voor ik aan de research van Voor altijd begon, niet echt kende. Toen ik aan deze research begon werd ik er verliefd op. Ik heb altijd in west Londen gewoond dus het is geweldig om in een nieuw gebied te zijn. Gelukkig lijkt mijn leven in andere opzichten helemaal niet op dat van Natasha, al zit er altijd een kern van mij in al mijn personages, waarschijnlijk omdat ik ze zelf bedacht heb. Zij is een van mijn favorieten, Cecily is echter mijn meest favoriete hoofdpersoon.

Chicklit.nl: Je vorige boeken zijn goed ontvangen door de lezers, ervaar je daardoor nu meer druk bij het schrijven van een nieuw boek?
Harriet:
Het is moeilijk. Het moeilijke is om je eigen verwachtingen na te leven. Ik wil boeken schrijven waar mensen zich volledig in kunnen verliezen en van genieten en ik wil over interessante dingen schrijven die in ieder boek anders zijn zonder de basis van vrouwen fictie uit het oog te verliezen. Ik zal dus niet ineens een science-fiction boek gaan schrijven, maar ik probeer verschillende tijden, plaatsen en verhalen uit en verschillende manieren om hoofdpersonen te beschrijven. Dat is lastig. Het is ook gewoon moeilijk om een boek te schrijven, zeker wanneer het je zevende is, waar ik binnenkort aan ga beginnen!
Dan is er ook nog het basis feit van schrijver zijn wat het volgende inhoudt: als ik bij mijn oude baan iets deed wat iemand niet leuk vond, konden ze me e-mailen en zeggen wat ze er niet leuk aan vonden. Als iemand je boek niet leuk vind, kunnen ze er keer op keer heel kwetsende en gemene dingen over schrijven op plaatsen waar iedereen het kan lezen, zelfs jij zelf. Dat is soms moeilijk, maar je moet het gewoon negeren en verder gaan met je eigen ding.

Chicklit.nl: Wat voor boek/genre zou je in de toekomst graag nog willen schrijven?
Harriet:
Ik wil gewoon proberen om dikkere, betere boeken te schrijven die interessant en veelomvattend zijn en die niet steeds hetzelfde plot blijven herhalen. Ik bedenk altijd nieuwe situaties en ideeën om over te schrijven. Dat is het leukste van schrijfster zijn, ik gebruik mijn verbeelding continu!

Chicklit.nl: Wat voor boeken lees je zelf het liefst?
Harriet:
Mijn favoriete boeken zijn meestal geschreven door vrouwen. Moderne Klassiekers van Virago, Elizabeth Jane Howard, I Capture the Castle, Nancy Mitford – een heleboel midden twintigste eeuw Britse romanschrijvers. Ik hou ook van jaren 30 misdaad verhalen, mensen als Dorothy L. Sayers en Ngajo Marsh. En ik ben dol op boeken als The best of everything (Voor haar is niets te goed, Meisjes van New York en Spitse vrouwen met spitse nagels) en Girls’ guide to hunting and fishing – amerikaans meisje maakt het in de grote stad soort van verhalen. Mijn favoriete auteur is misschien wel Georgette Heyer, zij was geweldig.

Chicklit.nl: Hoe ziet een doorsnee dag uit het leven van Harriet Evans eruit?
Harriet:
Aangezien ik voor mezelf werk is er geen doorsnee dag en dat is fijn. ’s Ochtends tijdens het ontbijt houd ik me bezig met e-mails en administratie, daarna probeer ik rond 11 uur, vroeger als ik met iemand ga lunchen, naar mijn kantoor te gaan waar ik schrijf (hier heb ik een oude computer zonder internet!). Ik werk het beste van 4 tot 7 uur ’s middags op het moment, maar over 6 weken krijg ik een baby dus ik heb geen idee hoe het daarna zal verlopen!

Chicklit.nl: Is er iets wat nog nooit iemand je tijdens een interview gevraagd heeft, maar wat je toch graag kwijt zou willen?
Harriet:
Ja. Mijn favoriete karaoke liedje is momenteel een strijd tussen ‘Midnight Train to Georgia’ en ‘Maybe This Time’ van Cabaret. Bedankt!

Voor altijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Natasha Kapoor naar Cornwall afreist om de begrafenis van haar grootmoeder bij te wonen, wordt ze herenigd met haar grote en ingewikkelde familie. Met z'n allen moeten ze zorgen voor de verkoop van Summercove, het idyllische huis in Cornwall waar ze zoveel zomers hebben doorgebracht, en samen verdelen ze de spullen. Natasha krijgt het oude dagboek van haar tante Cecily, die op haar vijftiende door een tragisch ongeval om het leven kwam. Eenmaal terug in haar appartement in Londen moet Natasha ook weer terug naar de realiteit. Haar baan als juwelenontwerper en haar bijna-exman. Maar het verhaal vol liefde, rivaliteit en hartzeer uit Cecily's dagboek laat haar niet los. Zullen Cecily's woorden Natasha inspireren om een nieuwe draai aan haar leven te geven en te kiezen voor ware liefde?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ook verkrijgbaar als e-book

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • De drie Maria's

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen