Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries is de meest succesvolle jeugdthrillerauteur van dit moment: haar boeken zijn razend populair en worden door een grote en sterk groeiende groep fans verslonden. De verhalen zijn vlot en realistisch geschreven, en spannend tot de laatste bladzijde. Vals is zelfs door Vrouwenthrillers.nl uitgeroepen tot Beste Vrouwentriller van 2010! Haar nieuwste jeugdthirller Verstrikt ligt nu in de winkels en het is hoog tijd om met Mel kennis te maken... 

Chicklit.nl: Je hebt al heel veel geweldige jeugdthrillers geschreven. Hoe zorg je er toch voor dat je telkens weer inspiratie krijgt voor een nieuw boek?

Mel: Gelukkig (of eigenlijk helaas voor mezelf) ben ik een enorme angsthaas. Ik ben voor zo ontzettend veel dingen bang: voor alleen thuis zijn (het zal toch niet gebeuren dat er uitgerekend dán wordt ingebroken), ontvoerd worden (stel je voor dat een geflipte lezer mij -net als in één van mijn boeken- gaat ontvoeren), een uitslaande brand terwijl ik slaap (ik check altijd twee keer of het gas echt uit is, en er hangen werkelijk overal rookmelders bij ons in huis), vliegtuig-ongeluk (eigenlijk durf ik niet meer te vliegen), en ga zo maar door. Die angsten zijn een fantastische inspiratiebron voor mijn boeken. Ik neem altijd één angst die ik tot een verhaal (en boek) uitvergoot. Je zou kunnen zeggen dat mijn boeken een soort psycholoog voor me zijn: zo kan ik mijn angsten van me afschrijven.

Chicklit.nl: In Verstrikt ligt één van de hoofdpersonen, Lara, in coma. Was het lastig om je te verplaatsen in iemand die in coma ligt?
Mel: Ja en nee. Toen ik met het boek begon, vond ik het wel lastig. De omgeving van Lara blijft namelijk steeds hetzelfde: zwart. Dus ik kon Lara niet even naar school laten gaan, of naar de Albert Heijn. Alles moest zich afspelen in het zwart; dat vond ik in het begin best een beperking. Maar naarmate het boek vorderde en ik Lara beter leerde kennen, werd het makkelijker. Ik denk zelfs dat ik de stukken van Lara uiteindelijk het fijnst vond om te schrijven. Om me een beetje in te leven in de zwarte wereld van Lara, ben ik tijdens het schrijven van Verstrikt in een pikdonkere badkamer gaan liggen. Je wilt echt niet weten wat voor gekke geluiden je dan hoort. Heel beangstigend! Mijn zenuwen (en fantasie) sloegen na een tijdje echt op hol. Gelukkig kon ik het licht aandoen en weglopen. Die mogelijkheid heeft Lara in het boek natuurlijk niet.

Chicklit.nl: Lara is in Verstrikt erg bang dat ze dood zal gaan. Ben je zelf ook bang voor de dood?
Mel: Dat is een goeie vraag! De dieperliggende angst in Verstrikt is inderdaad de angst om dood te gaan. Je zou het mijn grootste angst kunnen noemen. Ik ben nu 38, en soms heb ik echt het idee dat ik halverwege ben. Het is een beetje het gevoel dat je op de helft van je vakantie kan krijgen: het was heel leuk, maar helaas komt het einde rap in zicht. Mijn vriendinnen (ook allemaal rond de 38 jaar) begrijpen echt niet waar ik het over heb. En eerlijk gezegd word ik soms ook weleens een beetje moe van mezelf. Want dood ga ik uiteindelijk toch, of ik nu veel pieker of niet. Maar anders bekeken: door dit soort idiote angsten kan ik wel mijn boeken schrijven. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.


Chicklit.nl: Maud zet in Verstrikt alles op alles om erachter te komen of Lara’s ongeluk écht was of niet. Ze zet daarmee haar eigen leven op het spel. Zou jij ook zo door het vuur gaan voor een geliefde?
Mel: Oei, dat is echt een gewetensvraag. Voor mijn twee kinderen zeker! En voor mijn man ook. Dat zijn de drie belangrijkste mensen in mijn leven. Maar dan… Oei, oei, oei, ik weet het niet. Misschien kan ik nu beter zeggen: tuurlijk, ik red iedereen uit mijn familie en vriendenkring; anders kost me dat waarschijnlijk heel veel kerstcadeautjes. Maar als ik heel eerlijk ben, dan denk ik niet dat ik voor iedereen even ver door het vuur ga.

Chicklit.nl: Herken je veel van jezelf als tiener terug in Lara en/of Maud?
Mel: Ik heb zeker stukken uit mijn eigen tienertijd gebruikt. Ik was een beetje het type Maud: rustig, bedachtzaam, maar met best veel onderhuidse gevoelens.

Chicklit.nl: Waarin verschilt Verstrikt van je voorgaande jeugdthrillers?
Mel: Ik denk dat Verstrikt een verhaal is dat iedereen zou kunnen overkomen. De onderwerpen uit mijn andere thrillers zijn heel spannend, maar niet heel waarschijnlijk om zelf mee te maken (ontvoerd worden, slachtoffer worden van een psychopaat). In Verstrikt gaat het mis omdat Lara en Maud met de verkeerde mensen in aanraking komen. Dat risico loopt iedereen natuurlijk elke dag. De vraag is dan: hoe goed kan je inschatten of iemand iets slechts in de zin heeft? In Verstrikt gaat het hopeloos mis. Ik vond Verstrikt zelf heel heftig om te schrijven, omdat het zo dicht bij de realiteit komt.

Chicklit.nl: Heb je vaak al in je hoofd hoe het boek zal eindigen als je aan het schrijven bent, of bedenk je het einde meestal tijdens het schrijfproces?
Mel: Ik begin pas met schrijven als ik het hele verhaal af heb. Ik moet weten hoe het boek eindigt, want anders kan ik het niet goed opbouwen. Soms heb ik weleens het idee dat ik aan hogere-wiskunde-puzzelen doe: alle details moeten in een thriller zo goed kloppen.

Chicklit.nl: Lees je zelf ook vooral (jeugd)thrillers? Of houd je ook van andere genres?
Mel: Ik ben zelf een enorme thriller fan. Maar het irritante van zelf thrillers schrijven, is dat je niet meer relaxed een andere thriller kan lezen. Ik let altijd op hoe andere schrijvers het verhaal en de plot opbouwen. Vergelijk het maar met: uit eten gaan met een kookboek naast je bord. Niet relaxed dus! Ik pak de laatste tijd ook best vaak andere boeken. Dan kan ik tenminste lekker rustig een boek lezen.

Chicklit.nl: Wat vind je het leukste aan schrijven en het schrijverschap?
Mel: Het leukste van schrijven vind ik dat ik er echt mijn allergrootste droom mee aan het verwezenlijken ben. Ik wil al vanaf de lagere school schrijfster worden. 

Chicklit.nl: Waarom moet iedereen volgens jou Verstrikt gaan lezen?
Mel: Omdat het een heel spannend en heel heftig boek is!

 

Verstrikt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee vriendinnen, een dramatisch ongeluk, niets is wat het lijkt Wie kan je nog vertrouwen?Als Lara haar ogen opent, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. Eerst denkt ze dat ze droomt. Maar hoe hard ze haar best ook doet, ze wordt niet wakker. En dan begint ze stemmen in het duister te horen. Sommige stemmen zijn boos, andere verdrietig. Lara is bang voor de stemmen die onophoudelijk hoorbaar zijn. Wat willen ze van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen? Dan komt Lara erachter dat ze een dramatisch ongeluk heeft gehad, en slaat de paniek toe. Is ze dood? Moet ze voor altijd in het duister blijven ronddolen? In haar wanhoop beseft ze één ding: het leven van haar beste vriendin Maud is ook in gevaar. Maar hoe kan ze Maud waarschuwen? En is het misschien al te laat? Lara zet alles op alles om met Maud in contact te komen, maar de grenzen tussen waarheid, bedrog en echte vriendschap zijn akelig dun.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 13+
  - Nieuwsgierig geworden naar Verstrikt? Bekijk hier de trailer:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • De première datum van PLL is bekend!

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • Top 10 films over eten

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

Zoek in artikelen